amandelpasta-of-pindakaas-wat-is-gezonder-324607
©Getty Images

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn boter en vetten essentieel voor het lichaam. Ze leveren energie, helpen vitamines op te nemen en ondersteunen belangrijke functies van cellen, de hersenen en hormonen. Het is daarom belangrijk om vetten in je voedingspatroon op te nemen, waarbij je kiest voor de ‘goede’ vetten in redelijke hoeveelheden. Op dit gebied winnen notenboters en -pasta’s, zoals amandelpasta en pindakaas, aan populariteit. Maar welke van de twee is eigenlijk beter voor je gezondheid?

De voordelen van (noten)boter

We hebben altijd geleerd boter te zien als iets negatiefs, doordat ze worden gezien als een directe bron van cholesterol en vet. (En ja, boter bestaat inderdaad voor ongeveer 80 tot 82 procent uit vet, en dan voornamelijk uit verzadigd vet – ongeveer 50 tot 65 procent – wat het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten kan verhogen.) Je moet boter of pasta’s echter niet van je bord bannen. De vetten waaruit ze bestaan zijn namelijk een belangrijke bron van vitamines, zoals vitamine A, vitamine D en zelfs vitamine E en K.

Zo is het een bron van zogenaamde ‘snelle’ energie, perfect voor intense fysieke activiteiten. Wel is het dus belangrijk om te kiezen voor een ‘goede’ boter of pasta. Dit doe je door te kijken naar het meest evenwichtige vetgehalte, en door het verantwoord eten ervan. Boter en pasta’s gemaakt van oliehoudende zaden worden steeds populairder, zoals amandel- en pindakaas.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Amandelpasta versus pindakaas

Maar welke is beter? Beide pasta’s bevatten vergelijkbare hoeveelheden calorieën, eiwitten, koolhydraten, kalium en zink. Goed om te weten is wel dat amandelpasta een beter gehalte aan vezels, vitamine E, magnesium, ijzer en calcium heeft. Het grootste verschil tussen pinda- en amandelpasta is echter hun vetconcentratie. Beide bevatten inderdaad veel enkelvoudig onverzadigd vet (een vet dat verband houdt met verminderde hartziekten en een betere controle van de bloedsuikerspiegel dan bij verzadigde vet).

Amandelboter bevat ongeveer 25 procent meer enkelvoudig onverzadigd vet dan pindakaas. Omgekeerd bevat een portie pindakaas twee keer zoveel verzadigd vet als een portie amandelpasta (wat dus slecht is voor het hart). Vanwege dat gehalte aan ‘goede vetten’ wordt amandelpasta vaker aanbevolen. Daarnaast is amandelpasta interessanter voor het in stand houden van een optimale cardiovasculaire gezondheid. Kortom, amandelpasta lijkt in dit verhaal als de gezondste optie uit de bus te komen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.