In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn boter en vetten essentieel voor het lichaam. Ze leveren energie, helpen vitamines op te nemen en ondersteunen belangrijke functies van cellen, de hersenen en hormonen. Het is daarom belangrijk om vetten in je voedingspatroon op te nemen, waarbij je kiest voor de ‘goede’ vetten in redelijke hoeveelheden. Op dit gebied winnen notenboters en -pasta’s, zoals amandelpasta en pindakaas, aan populariteit. Maar welke van de twee is eigenlijk beter voor je gezondheid?
De voordelen van (noten)boter
We hebben altijd geleerd boter te zien als iets negatiefs, doordat ze worden gezien als een directe bron van cholesterol en vet. (En ja, boter bestaat inderdaad voor ongeveer 80 tot 82 procent uit vet, en dan voornamelijk uit verzadigd vet – ongeveer 50 tot 65 procent – wat het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten kan verhogen.) Je moet boter of pasta’s echter niet van je bord bannen. De vetten waaruit ze bestaan zijn namelijk een belangrijke bron van vitamines, zoals vitamine A, vitamine D en zelfs vitamine E en K.
Zo is het een bron van zogenaamde ‘snelle’ energie, perfect voor intense fysieke activiteiten. Wel is het dus belangrijk om te kiezen voor een ‘goede’ boter of pasta. Dit doe je door te kijken naar het meest evenwichtige vetgehalte, en door het verantwoord eten ervan. Boter en pasta’s gemaakt van oliehoudende zaden worden steeds populairder, zoals amandel- en pindakaas.