Tenzij je last hebt van diabetes, is de kans groot dat je nog nooit hebt nagedacht over je bloedsuikerspiegel. Gezondheidsprofessionals waarschuwen al lange tijd voor de impact van schommelende bloedsuikerspiegels. Als onze bloedsuikerspiegel niet in balans is, heeft dit impact op onze lichaam en geest. Gelukkig worden professionals nu beter gehoord dankzij de aandacht die het onderwerp krijgt op social media. Neem bijvoorbeeld de Franse biochemicus Jessie Inchauspé, ook wel bekend als Glucose Goddess op Instagram: zij heeft een publiek van 2,9 miljoen volgers die aan haar lippen hangt voor elk woord dat ze wijdt aan dit onderwerp.
Wat is bloedsuiker precies?
“Bloedsuiker is, in eenvoudige bewoordingen, de hoeveelheid glucose die circuleert in ons bloed”, legt Henrietta Norton, medeoprichter van Wild Nutrition, uit. “De glucose wordt gegenereerd uit het voedsel dat we eten, of uit opgeslagen vormen van glucose (genaamd glycogeen). Glucose is essentieel voor het voeden van onze cellen en is het cruciaalst voor onze hersenen.” Het is essentieel om een gezonde voorraad bloedsuiker in je bloedbaan te hebben.
Waarom is je bloedsuikerspiegel belangrijk?
Gezonde bloedsuikerspiegels voorzien onze cellen van energie. Zonder bloedsuiker kunnen we geen taken uitvoeren. Maar wanneer ze sterk schommelen en er dagelijks overmatig insuline in het lichaam is, “kan dit bijdragen aan allerlei problemen, zoals vermoeidheid, hersenmist, stemmingswisselingen, angst, depressie, ontstekingen, PCOS, menstruatie-afwijkingen en meer”, zegt voedingsdeskundige Rhian Stephenson.
Insulineresistentie treedt op wanneer de cellen van het lichaam anders reageren op insuline (het hormoon dat cellen de opdracht geeft om suiker op te nemen en om te zetten in energie). Dit resulteert in een verhoogde bloedsuikerspiegel. Overmatige blootstelling aan suikers en koolhydraten betekent dat onze insuline (en de alvleesklier, die het afscheidt) overuren moet maken, zichzelf uitput en uiteindelijk niet meer effectief werkt. Dat is wanneer de bloedsuikerspiegel consistent uit balans is, een probleem dat uiteindelijk kan leiden tot diabetes.
Insulineresistentie is een van de grootste bijdragers aan chronische ziekten – niet alleen type 2 diabetes, maar ook hart- en vaatziekten, kanker, obesitas en Alzheimer. Het doel is dan ook om een gezonde, gebalanceerde bloedsuikerspiegel te behouden; voor een optimale gezondheid is het noodzaak dat je insuline onder controle blijft.
Wat veroorzaakt schommelingen?
“Onze bloedsuikerspiegels schommelen altijd, afhankelijk van onze voeding, bewegingsniveaus, stress en andere levens- en gezondheidsfactoren”, legt Norton uit. Het is wanneer ze te hoog of te laag worden dat we problemen beginnen te ervaren.
Onze voeding speelt een sleutelrol bij het veroorzaken van schommelingen. “Bloedglucose (of suiker) komt uit het voedsel dat we eten (meestal koolhydraten), dat vervolgens in de bloedbaan terechtkomt en wordt omgezet in energie of vet”, legt Jessica Sepel, oprichter van JS Health, uit. Belangrijke boosdoeners zijn onder andere alcohol, geraffineerde suikers en koolhydraten, en suiker- of energiedranken. Koffie zorgt ook voor een bloedsuikerjojo, zegt Sepel, vanwege een verband tussen adrenaline, cortisol en insuline.