Burn-out. Het woord alleen al doet denken aan vlammen die langzaam doven. Maar voor degenen die aan dit fenomeen lijden, is het idee van een helder licht dat donker wordt – of dat nu emotioneel, lichamelijk of geestelijk gebeurt – heel reëel. Wat is een burn-out precies en hoe kun je ervan herstellen?
Wat is een burn-out?
The New York Times-bestsellerauteur en Happier-podcasthost Gretchen Rubin deelt haar definitie: “Het is het gevoel overweldigd en opgebrand te zijn. Als je opgebrand bent, voelt het alsof je aan het einde van je Latijn bent.” Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een burn-out niet alleen een mindset, het is een syndroom met vaak ook lichamelijke gevolgen. Meer direct wordt het gezien als “het resultaat van chronische stress op het werk”.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Een burn-out op het werk komt maar al te vaak voor. Volgens een onderzoek van Deloitte heeft 77 procent van de professionals een burn-out ervaren in hun huidige baan, door drie belangrijke oorzaken: gebrek aan steun of erkenning van leidinggevenden, onrealistische deadlines of verwachtingen en lange werkdagen, inclusief weekends. Uit onderzoek van Zippia blijkt dat een burn-out de belangrijkste reden is waarom mensen in de VS hun baan opzeggen.