5-manieren-om-van-een-burn-out-te-herstellen-volgens-een-expert-266105
©ANP

Burn-out. Het woord alleen al doet denken aan vlammen die langzaam doven. Maar voor degenen die aan dit fenomeen lijden, is het idee van een helder licht dat donker wordt – of dat nu emotioneel, lichamelijk of geestelijk gebeurt – heel reëel. Wat is een burn-out precies en hoe kun je ervan herstellen?

Wat is een burn-out?

The New York Times-bestsellerauteur en Happier-podcasthost Gretchen Rubin deelt haar definitie: “Het is het gevoel overweldigd en opgebrand te zijn. Als je opgebrand bent, voelt het alsof je aan het einde van je Latijn bent.” Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een burn-out niet alleen een mindset, het is een syndroom met vaak ook lichamelijke gevolgen. Meer direct wordt het gezien als “het resultaat van chronische stress op het werk”.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een burn-out op het werk komt maar al te vaak voor. Volgens een onderzoek van Deloitte heeft 77 procent van de professionals een burn-out ervaren in hun huidige baan, door drie belangrijke oorzaken: gebrek aan steun of erkenning van leidinggevenden, onrealistische deadlines of verwachtingen en lange werkdagen, inclusief weekends. Uit onderzoek van Zippia blijkt dat een burn-out de belangrijkste reden is waarom mensen in de VS hun baan opzeggen.

Sommige mensen zijn vatbaarder voor een burn-out dan anderen. In haar boek The Four Tendencies identificeert Rubin vier fundamentele persoonlijkheidstypes waarin mensen meestal vallen: Upholders, Questioners, Obligers en Rebels. “Obligers – mensen die zich aan beloften aan andere mensen houden, maar moeite hebben met beloftes aan zichzelf nakomen – zijn veel vatbaarder voor een burn-out. Dus als jij je herkent in dit type persoon, dan is dat een indicator dat je goed op moet letten”, zegt Rubin.

Herstellen van een burn-out

Een burn-out kent geen grenzen en het is aan ieder van ons om zich ertegen te beschermen. Tijd voor jezelf nemen is van vitaal belang – een gevoel dat door elke expert wordt herhaald. Rubin deelt hier haar stap-voor-stap gids om een aankomende burn-out te voorkomen en ervan te herstellen.

1. Identificeer het probleem

“Je kunt gewoon dit algemene gevoel van een burn-out hebben, maar waar het echt om gaat, is het waarom. Oké, dus je voelt je opgebrand op het werk. Komt dat doordat je team is gekrompen en jij het werk van drie mensen doet? Voel je je opgebrand omdat je het gevoel hebt dat je baas je niet steunt? Heb je een burn-out omdat je niet de juiste hulpmiddelen hebt voor je werk en alles frustrerend en vervelend is? Of heb je een burn-out omdat je zo hard werkt dat je geen tijd hebt voor andere dingen die belangrijk voor je zijn?

Er zijn veel dingen die je kunt doen om deze problemen aan te pakken, maar ze zijn heel verschillend. Als je het probleem identificeert, kun je de situatie beter aanpakken en sneller van een burn-out herstellen. En gek genoeg is het heel gemakkelijk om het probleem niet te identificeren. Mensen gebruiken het hebben van een burn-out als een soort algemene verklaring in plaats van precies uit te zoeken wat het probleem is.”

2. Verwaarloos je lichaam niet

“Mensen zoeken vaak naar ingewikkelde emotionele of sociale verklaringen om een burn-out te verhelpen. Maar als je niet goed of niet genoeg slaapt, niet beweegt of geen tijd buiten doorbrengt – dingen die allemaal rechtstreeks betrekking hebben op de energie van het lichaam – ga je dat merken. Soms voelen dingen die je normaal gesproken leuk of uitdagend zou vinden, overweldigend omdat je lichamelijk uitgeput bent. Zorg ervoor dat je ’s nachts voldoende slaapt en overdag voldoende beweegt, want dat is heel belangrijk voor je energie en humeur. Je hoeft niet te trainen voor de marathon, maar een wandeling van twintig minuten kan je echt helpen. Verwaarloos je lichaam niet. Onze fysieke ervaring kleurt altijd onze emotionele ervaring, dus dat is een voor de hand liggende volgende stap.

Denk daarbij ook aan je andere zintuigen, aangezien je die kunt inschakelen voor troost en plezier. Doe iets waar je echt van geniet. Als je van muziek houdt, neem dan ’s middags een pauze om naar een favoriete afspeellijst te luisteren om op te laden. Het is een traktatie, maar geen ongezonde. Het gaat om de ervaringen van je lichaam.”

3. Nee zeggen om ja te kunnen zeggen

“Een deel van de reden waarom zoveel mensen een burn-out krijgen, is dat ze zich overweldigd voelen door de verwachtingen van mensen en het moeilijk voor ze is om nee te zeggen. Dus, als je je opgebrand voelt, is het belangrijk een manier te vinden om nee te zeggen tegen de verwachtingen van andere mensen. Je kunt jezelf eraan herinneren dat je nee moet zeggen tegen sommige mensen, zodat je ja kunt zeggen tegen anderen. Zeg bijvoorbeeld soms nee tegen je team als ze willen dat je overwerkt, omdat je ja zegt tegen je gezin. Belangrijk daarbij is: je kiest zelf wie ja krijgt en wie nee.”

4. Wees een rolmodel

“Neem jezelf als rolmodel. Als ik 24/7 werk, geef ik een slecht voorbeeld aan mijn team, omdat ik echt geloof dat mensen naast werk ook vrije tijd moeten hebben. En als ik dat zelf niet doe, ben ik een slecht rolmodel. Als ik wil dat mijn kinderen lezen voor hun plezier, maar ze zien mij nooit lezen, dan zullen ze dat niet associëren met iets wat iemand doet voor zijn plezier. Dit is iets wat ik heb ontdekt: als één persoon naar bed gaat, gaat het hele huishouden naar bed en als één persoon wakker wordt, wordt het hele huis wakker. Als je wil dat andere mensen regelmatige slaapschema’s hebben, moet je dat zelf ook hebben.”

5. Zet je zuurstofmasker op

“Als je niet eerst goed voor jezelf zorgt, kun je ook niemand anders helpen. Dus als ik me opgebrand voel, spijbel ik misschien de hele dag en blijf ik thuis om naar oude afleveringen van Friends te kijken in plaats van mijn werk te doen. Dat is voor niemand goed. Je moet goed voor jezelf zorgen als je jouw verantwoordelijkheden naar anderen toe wil nemen.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.