Doordat we twee jaar in een pandemie zaten en de omikron-variant het land overspoelde, hebben meer mensen dan ooit last van een burn-out. En dan te bedenken dat het ook nog winter is. Lage temperaturen en gebrek aan zonneschijn zorgen onvermijdelijk voor de nodige somberheid. Het moge duidelijk zijn: we’re burnt out on being burnt out.
Burn-out 2.0
Van het onmisbare zorgpersoneel dat zich bleef inzetten tijdens de pandemie tot thuiswerkers, de burn-out neemt overal epidemische proporties aan. Volgens een nieuw onderzoek van de American Psychological Association bereikt de burn-out in alle beroepen een hoogtepunt. 79% Van de werknemers ervoer werkgerelateerde stress in de maand voorafgaand aan het onderzoek.
Bijna drie op de vijf werknemers gaf aan last te hebben van negatieve gevolgen van werkgerelateerde stress, waaronder gebrek aan interesse, motivatie of energie. 36% Meldde cognitieve vermoeidheid, 32% emotionele uitputting en 44% fysieke vermoeidheid, een stijging van 38% sinds 2019.
De realiteit is dat er geen snelle oplossing is voor een burn-out. Zeker niet voor de extreme vorm die zoveel mensen nu meemaken. Met de winterblues in het achterhoofd, is het een goed moment onze persoonlijke werkwijze en plannen te heroverwegen. Wij vroegen experts wat een burn-out precies is, hoe je die het beste kunt behandelen en hoe je uiteindelijk je kijk op de wereld en jezelf kunt veranderen.
Wat is een burn-out?
Het ‘beroepsfenomeen’ burn-out, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie het noemt, wordt beschouwd als een aandoening die het gevolg is van chronische stress op het werk. “Oorspronkelijk werd gedacht dat het specifiek voorkwam in de zorg, maar tegenwoordig wordt het in de meeste sectoren erkend als een ernstige beroepsgerelateerde gezondheidstoestand”, legt Anna Katharina Schaffner, cultuurhistoricus en auteur van Exhaustion: A History, uit.