Of je nu vrijdagavond iets te veel wijn hebt gedronken of een heel weekend vol overdaad achter de rug hebt, de kans is groot dat je het gevoel hebt dat het tijd is om te herstellen en je lichaam te detoxen. Je bent niet de enige: Google-zoekopdrachten naar ‘hoe ontgift je het lichaam’ zijn de afgelopen maand met 120 procent gestegen. En er is bijna geen waterfles in het land die niet ijverig wordt bijgevuld aan het begin van de week.
Detoxen kun je leren
Ons lichaam weet wat het moet doen als het aan een overmaat aan toxines is blootgesteld — het gebeurt dagelijks, want we worden er constant aan blootgesteld. “Toxines omvatten milieufactoren zoals vervuiling, voedseltoxines zoals pesticiden en mycotoxines. Ook alcohol, chemicaliën in sigaretten en zware metalen”, zegt Rhian Stephenson, voedingsdeskundige, natuurgeneeskundige en oprichter van Artah. “Ook onze eigen metabolische processen produceren toxines.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Gelukkig wordt het ontgiftingsproces zeer effectief uitgevoerd door een “intelligent en complex ingebouwd systeem” in het lichaam, met de lever als belangrijkste ontgiftingsorgaan. Ook andere organen, zoals de longen, darmen, nieren en huid, spelen een rol. Ofwel in het ontgiftingsproces zelf, ofwel in de uitscheiding van toxines. “De epitheelcellen van de darmen, die onze darmbarrière vormen, beschikken bijvoorbeeld over een ontgiftings- en uitscheidingssysteem dat helpt voorkomen dat schadelijke stoffen via de darmen in onze bloedsomloop terechtkomen”, legt Stephenson uit.