Agni en ama
Hier komen nog twee Ayurverdische termen om de hoek kijken: agni en ama. Agni betekent ‘vuur’ en verwijst naar het spijsverteringsvuur. Dalí: “Een goede spijsvertering is dé sleutel naar een goede gezondheid, volgens de ayurveda. Ama betekent letterlijk ‘onverteerd’ en kun je zien als alle onverteerde voeding en prikkels die nog in het lichaam zitten. Dit kan bijvoorbeeld komen door slechte eetgewoonten, maar ook door weinig rust nemen of een niet goed werkende spijsvertering.”
Wellicht klinkt dit nog steeds abstract voor je, maar ik kan het concreter maken met eigen voorbeelden. Zoals gezegd neig ik naar het hebben van een opgeblazen gevoel, maar ook naar een slecht werkende spijsvertering. Dit hangt heel erg samen met wat ik eet. De ayurveda gaat er, kort gezegd, vanuit dat je met je voeding kan aanvullen wat je lichaam van nature niet heeft. Mijn lichaam is van nature koud en droog, want lucht. Dit merk ik aan een droge huid en haardos, maar ook aan (ik maak het even plastisch) ‘droge’ darmen.
Al mijn hele leven houd ik niet van koud, zuur en droog eten, nu ik me heb verdiept in de ayurveda snap ik waarom. Ik moet mijn lichaam juist ‘smeren’ met warm, vochtig en ook wel olie-achtig eten. Mooi toch dat je lichaam dit zelf aangeeft? Een persoonlijk leerpunt was dan ook dat de ayurvedische voedingsleer heel erg aansluit bij intuïtief eten: eigenlijk weet je zelf al waar je behoefte aan hebt, want je lichaam geeft het aan. Daarbij geeft de ayurvedische voedingsleer gelukkig ook echt heel praktische richtlijn, zoals welke smaken gecombineerd ‘moeten’ worden in een maaltijd om er voldoening uit te halen. Zodat je bijvoorbeeld niet na je avondeten meteen naar een toetje grijpt – dan miste je maaltijd kennelijk een zoet element.
Effect eten volgens de ayurveda
Dan het effect dat ik ondervind van ayurvedisch eten. Ik houd me in het algemeen aan globale richtlijnen, die Dalí ook als tip geeft aan alle geïnteresseerden. Denk aan bijna altijd warm eten en het tussendoor drinken van voor je agni goede KKV-thee, makkelijk te maken met kruidnagel, karmenon en venkelzaad. De ayurveda gaat ook uit van lokaal, biologisch en seizoensgebonden eten, omdat de natuur zelf aangeeft wat je in een bepaalde tijd van het jaar op een bepaalde plek het beste kan eten. Zoals ook het eten van de Clean Fifteen waar we hier over schreven, de groenten en fruitsoorten met de minste pesticiden.
Tot slot moet nogmaals benadrukt worden dat de ayurveda echt een holistische filosofie is, die meer behelst dan eten. Denk bijvoorbeeld aan yoga en elke ochtend tongschrapen. Pas als je alles doet, heb je het meeste effect. Afgelopen zomer heb ik me helaas nog niet heel streng aan alles gehouden vanwege de vakantie en toegang tot bepaald eten, en ook omdat ijsjes nou eenmaal te lekker zijn in de zomer. Het effect kan dan ook nog meer zijn, maar voor nu merk ik dat ik me zeker stabieler voel, fitter en minder opgeblazen. Ook is mijn spijsvertering veel beter. Daarvoor hielpen ‘kleine’ ingrepen zoals warm ontbijten, minder koffie en de dag beginnen met KKV-thee enorm.
Ook fijn: Dalí laat in haar cursussen en online recepten, zoals de lekkere dadel-chocoladeballen hieronder, zien dat elk gerecht ayurvedisch te maken is. “Zolang je kiest voor ingrediënten die natuurlijk, vers en seizoensgebonden zijn, kun je zelfs een Hollandse stamppot of lekkere Italiaanse pizza ayurvedisch maken. En een ijsje op zijn tijd moet ook gewoon kunnen. Die kun je dan het beste rond 12.00 eten, wanneer je spijsvertering het beste werkt.” Kijk, iedereen blij.