hoe-vaak-zou-je-moeten-douchen-dit-is-wat-experts-zeggen-274293
©Nickolas Lorieux, Vogue Nederland, juni 2023

Als je de laatste tijd veel op social media hebt gezeten, ben je waarschijnlijk de viral everything-shower-trend tegengekomen. Zo niet, dan is het goed om te weten dat het precies inhoudt wat de naam doet vermoeden: een douchesessie waarin je al je reinigings-, scrub-, scheer- en hydratatieroutines uitvoert – eigenlijk het equivalent van een paar uur in de spa doorbrengen zonder ooit je eigen badkamer te verlaten. Hoewel de trend meer dan 400 miljoen TikTok-views heeft opgeleverd, is het concept eigenlijk niet zo nieuw: ontspannen badrituelen zijn al populair sinds de oudheid. En niet om op te scheppen, maar ik ben al fan van de #everythingshower sinds mijn jeugd. Toen hadden we er alleen nog geen naam voor.

Hoe vaak moet je douchen?

Ongeacht de oorsprong is het makkelijk om de aantrekkingskracht van de trend te zien. Niet alleen is het een effectieve aanpak om al je schoonheidsrituelen in één keer uit te voeren, ook is het een toegankelijke manier om te genieten van wat broodnodige selfcare. Het is alleen waarschijnlijk niet iets wat je elke dag zou moeten doen. Het is namelijk tijdrovend, verspilt een hoop water en het is misschien niet eens zo gezond. “Alles onder de douche lijkt een zeer ontspannende, spa-achtige ervaring”, legt Mamina Turegano uit, een drievoudig gecertificeerd dermatoloog, internist en dermatopatholoog. “Langdurig onder de douche staan kan echter het risico op een droge of geïrriteerde huid verhogen.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

En dat is nog niet alles. Deskundigen zeggen dat te lang of te vaak douchen ook je microbioom kan verstoren en je haar kan beschadigen. Daarom zeggen ze dat er een aantal best practices zijn die we allemaal zouden moeten volgen als het gaat om douchen – of we nu meedoen aan de nieuwste social mediatrend, of er gewoon in springen als onderdeel van onze dagelijkse routine.

De herstellende kracht van een douche

Het spreekt voor zich dat regelmatig douchen een must is voor een goede hygiëne. Maar de voordelen van douchen gaan verder dan alleen het verwijderen van vuil, zweet en dode huidcellen: douchen biedt ook tal van andere positieve eigenschappen. Zo kan het de bloedsomloop stimuleren en de immuunfunctie verbeteren, pijn verlichten, zwellingen verminderen, de slaap verbeteren en vermoeidheid verminderen. En het kan zelfs een positief effect hebben op de gezondheid van de hersenen, het leervermogen en het geheugen. Daarnaast – zoals iedereen die ooit heeft gesmacht naar een douche na een slechte dag kan beamen – zijn er ook bewezen voordelen voor de geestelijke gezondheid. Douchen kan ons gevoel van eigenwaarde vergroten, angst verlichten en stress verzachten.

Hoe vaak is te veel?

Maar het zit zo: misschien douchen we allemaal wel veel vaker dan nodig is. “Hoewel de meeste mensen dagelijks douchen kunnen verdragen, hebben veel mensen er baat bij om slechts drie keer per week te douchen”, legt gediplomeerd dermatoloog Deanne Robinson uit. “Het heeft echt te maken met je huidconditie, de producten die je gebruikt en je keuzes qua levensstijl.” Ze zegt bijvoorbeeld dat je misschien meer moet douchen als je veel zweet tijdens je work-outs of als je buiten regelmatig wordt blootgesteld aan allergenen of giftige stoffen. “Maar als je een chille dag hebt gehad, is de kans groot dat je de douche kunt overslaan en de volgende dag weer kunt douchen”, legt ze uit.

Dr. Turegano is het daarmee eens. “Ik denk dat drie tot vier keer per week douchen genoeg is voor de meeste mensen”, zegt ze. “We zien meer problemen met een droge of geïrriteerde huid wanneer je vaker dan één keer per dag doucht.” Ze zegt dat dit vooral geldt voor mensen met een al droge of eczeemgevoelige huid.

Ook wijst ze erop dat te vaak douchen – of niet vaak genoeg – kan leiden tot problemen met de gezondheid van de hoofdhuid, dus er is zeker een goede balans nodig als het gaat om het wassen van je haar. “Als iemand last heeft van roos of vet haar, of te maken heeft met haaruitval, dan raad ik aan om je haar om de dag of zelfs dagelijks te wassen”, zegt ze. En hoewel mensen met getextureerd haar met minder weg kunnen komen, moet je hoe dan ook je haar minstens één keer per week wassen als je te maken hebt met roos of seborroïsch dermatitis.

Niet te heet, niet te lang

Dit is misschien niet het nieuws waar je op zit te wachten, maar als het gaat om douchetemperatuur en -duur, is het ideaal om het bij lauw water te houden en niet langer dan vijftien minuten te douchen. Want hoe langer en heter je doucht, hoe meer olie en vocht er van de huid wordt verwijderd en hoe groter de kans dat je last krijgt van jeuk en roodheid. “Ik weet het, het is niet leuk”, zegt Dr. Turegano, “maar het is echt ideaal om een droge huid te voorkomen en eczeem te minimaliseren.”

Als je niet gevoelig bent voor droogte, geen gevoelige huid hebt en niet te maken hebt met andere huidproblemen, kun je er natuurlijk mee wegkomen om af en toe een lange, hete douche te nemen. Zorg er alleen wel voor dat je je producten verstandig kiest. Dermatoloog Marisa Garshick raadt aan om agressieve zepen te vermijden die surfactanten als natriumstearaat bevatten, evenals schurende scrubs en zware geuren, die de huidbarrière kunnen verstoren. Ze raadt hydraterende lichaamsreinigers aan die de huid niet ontdoen van haar natuurlijke oliën. En beknibbel niet op de verzorging na het douchen: dep de huid zachtjes met een handdoek in plaats van te wrijven en smeer je ook in met een milde, hydraterende bodylotion.

Maar vergeet vooral niet te doen wat het beste voor jou is. “Luister naar je lichaam”, adviseert Dr. Robinson. “Houd je huid goed in de gaten. De ideale frequentie en duur van douchen heeft alles te maken met jouw eigen huid en behoeften.” Dus houd deze tips in gedachten, maar vergeet niet om te doen wat bij jou past.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.