Walker: “Mensen hebben elke nacht meer dan zeven uur slaap nodig om het brein en cognitieve prestaties gezond te houden. Na tien dagen op zeven uur slaap zijn de hersenen net zo disfunctioneel als na vierentwintig uur zonder slaap. Een leuke boodschap is het niet, maar hoe korter de nacht, hoe korter het leven. De belangrijkste oorzaken van ziektes in westerse landen, bijvoorbeeld hart- en nierfalen, hoge bloeddruk, beroerte, depressie, diabetes en ga zo maar door, hebben allemaal een causaal verband met slaapgebrek – chronisch slaaptekort verhoogt de kans erop in elk geval aanzienlijk. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: voldoende rust is het meest effectieve dat je voor jezelf, je lijf en je hersenen kunt doen als het gaat om gezondheid.”
En daar wordt het in de wetenschap interessant. Want hoeveel moet een mens dan slapen? In een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Neuroscience, wordt gekeken hoe de hersenfunctie beïnvloed wordt door korter slapen. Daaruit komt naar voren dat mensen die minder dan zes uur per nacht slapen een iets lagere cognitieve functie hebben dan mensen die langer slapen. Volgens de Canadese dokter Elliott Lee, slaapspecialist bij The Royal, het centrum voor geestelijke gezondheidszorg in Ottawa, is het goed om te beseffen dat slaapwetenschap een relatief nieuw vakgebied is en conclusies uit onderzoeken misschien nog niet geheel sluitend zijn. Aan het Canadese CBC News vertelt hij dat slaapbehoeften per persoon heel verschillend kunnen zijn. “Voel je je fris en uitgerust? Dan kun je er meestal wel van uitgaan dat je genoeg hebt geslapen.”
Giga-slaapgebrek
Maar, mocht je korter dan zes uur slapen en je fit voelen, juich dan toch niet te vroeg. Een Britse studie (The English Longitudinal Study of Ageing) volgde tien jaar lang een groep van negenduizend volwassenen ouder dan vijftig jaar. Hieruit blijkt dat mensen die veel aan lichaamsbeweging doen en daarnaast tussen de zes en acht uur slapen, een betere cognitieve functie hebben naarmate ze ouder worden. Mensen die minder dan zes uur per nacht slapen, gingen in de loop der tijd cognitief sneller achteruit.
Zelfs Jeff Bezos, Elon Musk en Bill Gates, leiders van grote techbedrijven die ooit prat gingen op nachten doorhalen, komen op deze manhaftige praat terug. In een interview met een Amerikaanse nieuwszender biechtte Musk zelfs op last te hebben gekregen van hersenpijn door een gigantisch gebrek aan slaap. Hij verhoogde zijn slaapuren naar minimaal zes uur per nacht (daarvoor gingen er nachten voorbij zonder slaap). Gates deed hier een schepje bovenop en ging voor zeven slaapuren. Jeff Bezos spant de slaapkroon der techgiganten met minimaal acht uur slaap. Volgens Bezos is dat wat hij nodig heeft om zich energiek, fit en happy te voelen.
Track & trace