Als je deze winter nog niet bent bezweken aan een van de vele verkoudheden en virussen, dan is dat (sorry dat ik het zeg) waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd. Heel begrijpelijk dat de verkoop van vrij verkrijgbare medicijnen in deze tijd van het jaar stijgt, omdat velen van ons verlichting zoeken voor loopneuzen, hoofdpijn en hardnekkige hoestbuien. Je kunt je daarom maar beter voorbereiden met een natuurlijke remedie, zoals honing en knoflook (wat ook klinkt als een heerlijke marinade) of appelciderazijn.
Honing en knoflook als remedie tegen griep
Het leest misschien als een boodschappenlijstje met benodigdheden voor in de voorraadkast, maar in het kort: er zijn eigenlijk twee remedies die de ernst en duur van een verkoudheid positief kunnen beïnvloeden. Wel is het belangrijk op te merken dat ernstigere virussen zoals griep altijd de juiste medische aandacht en behandeling nodig hebben.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
“Natuurlijke remedies kunnen verzachtend zijn en vaak zullen patiënten zich tot deze middelen wenden als ze kampen met een verkoudheid of griepvirus”, zegt Dr. Raj Arora, huisarts en oprichter van The Face Bible. “Als er echter sprake is van ernstigere ademhalingssymptomen, of als iemand eerder kampt met een hevige griep dan met een gewone verkoudheid, dan is het belangrijk medisch advies in te winnen.”
De voordelen van honing en knoflook
De voordelen van honing zijn niet te onderschatten gezien de antioxiderende, antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. In een onderzoek werd aangetoond dat honing de ernst en duur van hoesten vermindert, evenals verschillende symptomen van infecties van de bovenste luchtwegen. Het is ook een zeer toegankelijke en betaalbare manier om symptomen van griep en verkoudheid te verlichten als je er last van hebt.
Knoflook is veel meer dan alleen een smaakmaker en werd niet voor niets in veel oude culturen gebruikt als geneesmiddel. Het gebruik ervan als behandeling tegen ziekten en voor het behoud van de gezondheid in het verre verleden is gedocumenteerd, dus knoflook is een krachtig middel om toe te voegen aan je producten tegen seizoenskwalen. De reden? Alliine, een stof die van nature in knoflook zit. Bij het kauwen of pletten wordt het omgezet in allicine, een andere stof die de reactie van ziektebestrijdende witte bloedcellen helpt stimuleren. Naast allicine komen zwavelverbindingen zoals diallyldisulfide en s-allylcysteïne je lichaam binnen via het spijsverteringskanaal en oefenen ze indrukwekkende antivirale, ontstekingsremmende en schimmelwerende krachten uit.
Eén studie toonde aan dat knoflookextract zelfs drie verkoudheden minder opleverde over een periode van drie maanden, in vergelijking met een placebo. “Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat knoflook bij sommige mensen kan helpen bij het voorkomen van verkoudheid, griep of virussen van de bovenste luchtwegen, maar er is meer bewijs nodig om dit te valideren”, waarschuwt Arora. Hoewel het eten van rauwe knoflook volstaat (tijdens een moedig moment), is het nog beter als je het kunt fermenteren. “Als knoflook wordt gefermenteerd, worden de voordelen nog groter. Naast de medicinale eigenschappen van rauwe honing en knoflook, profiteer je van een natuurlijke probiotische voeding, die geweldig is voor de gezondheid van je darmen”, zegt Stephenson.