Mijn algoritme loopt vol met 45-plus vrouwen die gespierder zijn dan ooit. Er zijn talloze podcasts over hoe belangrijk het is om tijdens (en voor) de menopauze aan krachttraining te doen en celebs lijken nergens anders over te kunnen praten dan zo fit mogelijk hun menopauzale jaren doorkomen. En ja, dat wil ik ook. Lees hier waarom ik op mijn vijfenveertigste begon met krachttraining en wat het me opleverde. Inclusief tips en uitleg van experts voor als jij ook die stap naar de gym wil maken.
‘Romanian deadlifts’ en ‘hip thrust’
Twee jaar geleden begon ik met krachttraining. Reden? Ik wilde een strakker lichaam. Met de (peri)menopauze was ik nog niet zo bezig, mijn doel was destijds vooral op de buitenkant gericht. Na een gesprek met een personal trainer kreeg ik een trainingsschema. Ik ging vier keer per week trainen.
Ineens bevond ik me in de wereld van Romanian deadlifts, front pulldowns, leg presses en hip thrusts (voor altijd haat trouwens aan die oefening). Tijdens de eerste trainingen was het een beetje zoeken. Hoeveel gewicht, hoe werken apparaten, wat is de juiste houding? Gelukkig was mijn trainer altijd te bereiken voor vragen. En in het schema stond exact hoeveel sets en reps (herhalingen) ik per oefening moest doen. Ik noteerde alles nauwkeurig, zodat ik de volgende training precies wist wat ik had gedaan. Advies was namelijk om er elke keer een tandje bij te doen. Dus een kilo extra, een extra herhaling of de oefening net wat langzamer (en dus zwaarder) uitvoeren.
Lichamelijk en geestelijk sterker
Al snel had ik de smaak te pakken. Om de dag ging ik naar de gym (lopend, zodat ik meteen al 4000 stappen had gedaan van de dagelijks geadviseerde 10.000). Het duurde niet lang voordat dingen opvielen. Tijdens yogalessen (die deed ik ernaast, ben nogal een alles of niets-type) ging eindeloos planken me een stuk makkelijker af. Ook stond ik veel relaxter in de downward facing dog en tijdens side planks kon ik zelfs gewoon doorademen.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Ook bij gewone dagelijkse bezigheden merkte ik verschil. Zware boodschappentassen waren niet meer zo zwaar, spontane dansjes met mijn dochter (zakken tot de grond? Eitje!) hield ik eindeloos vol en traplopen ging ineens zonder hijgen. Dat ik lichamelijk sterker werd maakte me ook geestelijk sterker. Mijn zelfvertrouwen groeide en ik was trots op m’n ijzeren discipline (ja ja). Langzaam maar zeker ontstond er zelfs een bolling in mijn bicepsgebied. Kreeg ik nou voor het eerst in m’n leven iets wat op een spierbal leek? Waar ik ook heel blij mee was (en wat ik van tevoren nooit had verwacht) was dat de rsi-klachten in mijn armen verdwenen. Eén grote win-winsituatie dus. Eerst, voordat we fast forward gaan naar mijn actuele trainingsstatus, een aantal vragen over krachttraining aan de expert.
Wat je moet weten als je begint met krachttraining
Jorden Bres is krachttrainer van olympische sporters en founder van Project Fit. Ik vroeg hem wat krachttraining precies is, waarom het zo goed is en hoe je gemotiveerd blijft. Want dat het geen quick fix is, is mij inmiddels duidelijk.
Wat is krachttraining precies?
“Het sterker maken en het trainen van je lichaam en spieren met behulp van gewichten, machines of je eigen lichaamsgewicht. Het helpt bij het verlagen van je vetpercentage, waardoor je een strakker figuur en daardoor meer zelfvertrouwen krijgt. Daarnaast heeft krachtsport veel positieve effecten op je gezondheid. Het kan stress verminderen, je bloeddruk verlagen, het ondersteunt de gezondheid van je hart en verbetert je cholesterol. Omdat je sterker wordt kan krachtsport ook bepaalde blessures en aandoeningen zoals osteoporose tegengaan.”
Hoe begin je en hoe vaak moet je trainen?
“Als je wil starten met krachttraining, begin dan rustig. Gebruik lichte gewichten om je lichaam te laten wennen, let goed op de technische uitvoering waardoor de kans op blessures minder is en luister naar je lichaam. Ga niet door als je pijn hebt en zorg dat je rust hebt tussen je trainingen door zodat je goed kunt herstellen. Twee keer per week trainen is het minimum. Als mensen bij mij komen en ze willen een keer per week trainen, dan ga ik niet met ze werken.
Als je boven de veertig bent en echt verandering teweeg wil brengen, dan raad ik drie keer per week aan. Zorg ook dat je variatie hebt in je training en pak om de paar weken een nieuw schema zodat je afwisseling hebt. Dat houdt je fris en scherp. Ook heel belangrijk: noteer alles wat je doet. Dat is echt de sleutel tot succes. Door alles bij te houden weet je wanneer je gewicht moet toevoegen en kun je echt progressie maken.”
Moet je per se naar een sportschool om krachttraining te doen?
“Ja, eigenlijk wel. Sowieso voor een sneller en beter resultaat, maar ook voor goede begeleiding. In de gym zijn trainers die je kunnen helpen met de juiste techniek. Die moet namelijk altijd voorop staan om blessures te voorkomen. Wil je toch liever zelf aan de slag? In mijn programma staan bij elke oefening video’s met de juiste uitvoering. Natuurlijk kun je thuis ook veel dingen doen met je eigen lichaamsgewicht. Liever dat dan helemaal niks, maar mijn voorkeur gaat uit naar een sportschool.”
Moet je elke training een bepaalde spiergroep trainen of kun je ook twee keer per week een fullbody-training doen?