Zowel in Spanje als in andere mediterrane landen is het dutje een traditie, een must. Na de lunch en verplichte kop koffie is het een gewoonte in de schaduw te gaan liggen en de heetste uren te vermijden. Zouden wij ons hier ook aan moeten wagen? En hoe lang duurt het perfecte dutje dan?
Het perfecte dutje
Tegenwoordig laat het moderne leven niet veel ruimte over voor rust, we zijn vaak moe en ’s middags slapen zou de oplossing kunnen zijn. Volgens een nieuwe studie uitgevoerd door de Universiteit van Guadalajara (Mexico) en de Universiteit van Murcia (Spanje), moet je namelijk bijzondere aandacht besteden aan de duur van het dutje. Een goed getimed middagdutje draagt bij aan de metabole gezondheid van individuen, terwijl te lang slapen nadelige langetermijneffecten kan hebben.
De voordelen van een dutje in de middag
Slaap was, toen medicijnen nog niet bestonden, de enige manier om te genezen. Van overdag slapen hoef je geen gewoonte te maken, maar het kan wel voordelen hebben. Een paar op een rij: verhoogde cognitieve en geheugencapaciteiten, grotere beschikbaarheid van energie gedurende de dag en lagere stressniveaus. Deze gunstige effecten worden vooral waargenomen bij 65-plussers, maar ook bij studenten tijdens examens. Met andere woorden: in tijden van hoge stress kan het dutje een uitkomst zijn, de enige variabele waarmee rekening moet worden gehouden, is het aantal uren slaap in de middag.