5-belangrijke-signalen-waardoor-je-weet-dat-de-overgang-eraan-komt-244295
©Getty Images

De perimenopauze is de periode die voorafgaat aan de menopauze – ook wel de overgang – en duurt over het algemeen zo’n vier tot acht jaar. Deze periode, waarin het oestrogeengehalte daalt, brengt een aantal verschillende symptomen met zich mee. En die kunnen van persoon tot persoon enorm verschillen. Omdat het vandaag de Internationale Dag van de Menopauze is, zetten we de symptomen waardoor je weet dat de overgang eraan komt op een rij.

Jezelf informeren

“Bij vrouwen boven de 45 heb je niet per se een bloedtest nodig, maar kun je je richten op de symptomen”, legt dokter Paula Briggs uit. Zij is voorzitter van de British Menopause Society en consulent seksuele en reproductieve gezondheid in het Liverpool Women’s Hospital. “Als klachten invloed krijgen op de kwaliteit van je leven, raad ik aan met iemand te praten. Dit kan je apotheker zijn, maar zeker ook de huisarts of praktijkverpleegkundige.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat de behandeling betreft, is het volgens Briggs belangrijk dat de zorg individueel is – niet iedereen heeft baat bij dezelfde behandeling. Voor sommigen helpen dagelijkse holistische veranderingen in levensstijl, zoals lichaamsbeweging of cognitieve gedragstherapie. Ook een evenwichtiger dieet kan helpen, terwijl voor anderen hormoontherapie effectiever is. “Wat we momenteel het meest horen is dat alle vrouwen hormoontherapie moeten krijgen, maar dat is niet waar”, zegt Briggs. “Niet alle vrouwen willen dat en ook niet iedereen komt ervoor in aanmerking.”

Belangrijke symptomen van de overgang

Kennis is macht, dus inzicht in de perimenopauze helpt je niet alleen bij het vinden van de juiste behandeling, maar ook bij het vinden van rust wanneer je ermee te maken krijgt.

Veranderingen in de menstruatiecyclus

Een van de eerste tekenen dat je in de perimenopauze zit? “De tijd tussen menstruaties kan korter of langer worden en ze worden vaak zwaarder”, legt Briggs uit. Dat komt omdat de geleidelijke vermindering van oestrogeen de ovulatie beïnvloedt, wat betekent dat de tijd tussen de menstruaties kan schommelen, net als het bloedverlies. Volgens Briggs wijst een periode van zestig dagen of meer tussen de menstruaties erop dat je waarschijnlijk in een gevorderde perimenopauze zit.

Opvliegers

Een opvlieger (en soortgenoot nachtelijk zweten), is een veelvoorkomende klacht tijdens de overgang én de periode daarvoor. Opvliegers zijn een plotseling gevoel van warmte, meestal in het gezicht, nek en de borst en kunnen een rode/blozende huid en zweten veroorzaken.

Moeite met slapen

Of het nu gaat om steeds wakker worden in de nacht of niet in slaap kunnen komen, slaapproblemen zijn belangrijke symptomen. “Naast een verstoorde slaap kun je last hebben van brain fog, want als je niet slaapt heb je moeite om helder te denken”, zegt Briggs. Je kunt je ook overdag vermoeider, humeuriger of neerslachtiger voelen. 

Stemmingswisselingen

Veel vrouwen noemen de geestelijke gezondheidsproblemen die gepaard kunnen gaan met de menopauze; van angst tot depressie. “Er is sprake van een schokkend hoog zelfmoordpercentage bij vrouwen tussen de 45 tot 54 jaar. Artsen erkennen dat dit verband kan houden met de biologische veranderingen tijdens de menopauze. Maar, gezien het gebrek aan onderzoek op dit gebied, is het niet met zekerheid te zeggen of ook andere factoren, naast de menopauze, meespelen”, aldus Briggs.

Vaginale droogheid

“Een van de symptomen die bijna iedereen heeft, is vaginale droogheid en/of jeuk, maar niemand praat er echt over. Zeker tachtig procent van de vrouwen heeft hier last van”, zegt Briggs. Je kunt in deze periode ook meer last krijgen van urineweginfecties of incontinentie door veranderingen in het weefsel.

Heb je meer vragen over de perimenopauze of de overgang, raadpleeg dan je eigen huisarts.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK