Beweging is essentieel voor een goede gezondheid en welzijn – niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Net zoals je van wandelen een onderdeel van je dagelijkse routine maakt om de negatieve effecten van onze steeds meer zittende moderne levensstijl te compenseren, kan het vinden van een workout die je ook daadwerkelijk leuk vindt vruchten afwerpen voor je humeur, je conditie en je algehele levenskwaliteit. Hoe blijf jij deze zomer in beweging? Vogue zet vier populaire workouts op een rij.
Populaire workouts die je deze zomer wil uitproberen
Hier zijn een paar van de meest populaire workouts op Google op dit moment. Bij iedere populaire workout vind je advies van experts over hoe je welke sport voor jou kunt laten werken. Zo vind jij welke sport deze zomer het beste bij jou past.
Krachttraining
De tijd dat krachttraining alleen voor mannen was, is al lang voorbij. Loop tegenwoordig in de sportschool een ruimte met gewichten binnen en je vindt net zoveel indrukwekkend getrainde vrouwen als mannen. Beroemdheden als Victoria Beckham en Ashley Graham zijn grote fans. “Meer kracht verbetert niet alleen je levenskwaliteit (vooral op oudere leeftijd), maar ook je zelfvertrouwen”, merkt trainer en bokscoach Ruth Raper op. “Een ander belangrijk voordeel is een verbeterde botdichtheid. Oestrogeen neemt af wanneer vrouwen in de peri-menopauze komen, wat kan leiden tot broze botten en een verhoogde kans op het ontwikkelen van osteoporose.”
Het is ook een geweldige vorm van training voor mensen die gewichtsverlies of gewichtsbeheersing als doel hebben. “Als we dit soort training doen, dagen we effectief onze spieren uit. Dat betekent dat we nog steeds calorieën verbranden lang nadat we klaar zijn met trainen, in tegenstelling tot cardiosessies”, legt Raper uit. “Dit komt omdat je lichaam moeite moet doen om spierweefsel te herstellen.” Studies hebben aangetoond dat krachttraining na verloop van tijd ook je metabolisme kan verbeteren.
Ze adviseert om te beginnen met een volledig lichaamsprogramma. Dit bestaat uit push/pull-bewegingen voor het bovenlichaam, en unilaterale bewegingen (dus steeds aan één kant) voor het onderlichaam die vooral gefocust zijn op heup- en kniescharnieren. “Het is de moeite waard om te investeren in een coach om je op weg te helpen, want die kan ervoor zorgen dat je techniek correct is en zo blessures voorkomen”, zegt Raper. “Maar het belangrijkste bij krachttraining is consistentie. Een gemiddeld programma dat consequent wordt uitgevoerd is beter dan een uitdagender programma dat niet consequent wordt uitgevoerd.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.