5-simpele-trucs-om-slapen-met-warm-weer-een-stuk-aangenamer-te-maken-309655
©Jorin Koers, Vogue Nederland, juli/augustus 2024

Deze week is het heet, met temperaturen rond de 30 graden. Ideaal voor een dag naar het strand (waar je kunt vertoeven bij een van onze favoriete strandtenten), op het terras of in de achtertuin. Het kwik stijgt echter niet alleen overdag: ook ’s avonds en ’s nachts is het warmer dan normaal. Vogue geeft tips voor slapen met warm weer, zodat jij de zwoelere nachten die in het verschiet liggen zo comfortabel mogelijk – en less sweaty – doorkomt.

Slapen met warm weer

In de zomer zijn we graag buiten, maar binnen houden we het liever koel. Vooral een warme slaapkamer moet te allen tijde vermeden worden, aangezien een te hoge temperatuur de nachtrust flink kan verstoren (de perfecte slaaptemperatuur ligt ergens tussen 16 en 21 graden). En we kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede nachtrust is voor je algehele gezondheid. Slapen in de hitte wil je dus voorkomen, maar hoe kun je de slaapkamer het beste koel houden?

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Zo houd je je slaapkamer koel

Voor die nachten dat er absoluut geen zuchtje wind is, de ramen zo ver mogelijk openstaan en het onmogelijk is om nog meer kleren uit te trekken, hebben we hier wat slimme tips en tricks die slapen met warm weer een stuk comfortabeler maken. Good night!

Ice ice baby

Onze handen en voeten helpen bij het reguleren van onze temperatuur. Dus door ze af te koelen, daalt de temperatuur van het hele lichaam. Zet bijvoorbeeld een emmer met koud water naast je bed om daar je handen en voeten in te dompelen. Ook kun je voor het slapengaan een (plastic) zakje met ijsblokjes of een ingevroren (met water gevulde) kruik op je polsen en/of nek leggen. Je zal verbaasd zijn hoe dit je lichaamstemperatuur naar beneden haalt. Door de polsen koel te houden, laat je je hersenen namelijk geloven dat je het koud hebt.

DIY airconditioner

Geen airconditioner thuis? No sweat. Maak er zelf een door een fles water in te vriezen en deze voor een blazende ventilator te leggen als je gaat slapen. Op die manier wordt de koelte van de fles door de ruimte verspreid en zal de temperatuur zakken. Kleine – maar essentiële – tip: mocht je nog geen ventilator in huis hebben, schaf dan niet de eerste de beste aan, maar zoek naar een ventilator die weinig geluid maakt. Zo ben je er in ieder geval van verzekerd dat je niet alsnog wakker ligt van het lawaai.

Ramen open of ramen dicht?

Velen lopen tegen dit dilemma aan: in hoeverre houd je de ramen open of dicht op warme dagen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: het is verstandig om de ramen en gordijnen gedurende de dag zoveel mogelijk dicht te houden. Zodra de zon onder is en het buiten iets is afgekoeld, kun je de ramen weer openen. Zet ze ook vooral tegenover elkaar open, zodat het kan doorwaaien in huis.

Keep it cool, but keep your bed cooler

Om het ’s nachts zo aangenaam mogelijk te maken, is het belangrijk dat je bed heatproof is. Investeer in beddengoed met een hoog katoengehalte, zodat de stof waaronder je slaapt kan ‘ademen’. De natuurlijke vezels zorgen ervoor dat lucht vrij kan bewegen en door de stof kan circuleren, waardoor je koeler blijft gedurende de nacht. Linnen is hiervoor uitermate geschikt, omdat de stof ultra-ademend is.

Ga nog een stapje verder door je beddengoed tien tot twintig minuten in de koelkast of vriezer te leggen voordat je gaat slapen. Als je weinig ruimte hebt, koel dan alleen je kussensloop.

Koude douche

Tref ook preventieve maatregelen: koel af vóór het slapengaan in een koud bad of onder een koude douche. Hiermee verlaag je je lichaamstemperatuur. Geen fan van een ijskoude douche? Stap dan onder lauw water, aangezien dat je lichaamstemperatuur óók verlaagt.