Het is al langere tijd een hype op social media, en dan vooral op TikTok: stoppen met de pil. Ook andere vormen van hormonale anticonceptie, zoals het hormoonspiraal en het anticonceptiestaafje, worden onder leiding van jonge influencers massaal in de ban gedaan. Ze zijn klaar met alle bijwerkingen van de hormonen (zoals stemmingswisselingen, een verminderd libido, gewichtstoename en acne, online opgesomd onder de noemer #birthcontrolsideeffects) en kiezen voor natuurlijke anticonceptie. En nee, dat betekent niet dat mannen net als in 1953 voor het zingen de kerk uit moeten.
Tegenwoordig zijn er geavanceerde apps waarmee je nauwkeurig je cyclus kunt tracken en kunt achterhalen wanneer je (niet!) vruchtbaar bent. Is het in een tijdperk waarin we het liefst zo min mogelijk kunstmatige stoffen in ons lichaam stoppen, dé nieuwe manier om zwangerschappen te voorkomen? Of is het een ondoordachte rage die allerhande risico’s met zich meebrengt? Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig. Want er zitten voor- en nadelen aan zowel natuurlijke methodes als hormonale anticonceptie.
Stoppen met de pil
“De pil is een heel betrouwbaar voorbehoedsmiddel en heeft veel voordelen”, aldus Ingvil de Haan, expert anticonceptie bij expertisecentrum voor seksualiteit Rutgers. “Zo weet je precies wanneer je bloeding komt en kun je die ook zonder problemen overslaan. Dat vinden veel vrouwen prettig. Ja, je kunt last hebben van bijwerkingen van de hormonen in de pil, vooral in het begin. Maar dat hóeft niet. Elke hormonale methode, en zelfs elke soort anticonceptiepil, heeft een andere hormoonsamenstelling. Als je bij één soort last hebt van bijwerkingen, betekent dat niet dat je dat bij een andere pil of een ander anticonceptiemiddel met hormonen ook hebt. Het is niet te voorspellen, er is geen pijl op te trekken.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.