deze-voedingssupplementen-ondersteunen-je-immuunsysteem-bij-de-overgang-van-herfst-naar-winter-318364
©Anne Timmer, Vogue Living

Voedingssupplementen bestaan al vele jaren, toch lijken ze momenteel extra geliefd. Misschien wel vanwege de populariteit op sociale media, zo tonen op TikTok mensen welke supplementen ze slikken. Alleen: hoe weet je nou welke voor jou geschikt zijn? Moeten we überhaupt extra vitaminen en mineralen binnenkrijgen, naast onze voeding? En kunnen ze ook kwaad? We vroegen het Hester Schaberg, co-founder van supplementenmerk Philo.

Voedingssupplementen zijn populair

Op zich is het logisch dat steeds meer mensen supplementen slikken. En ook dat ze daarover online hun mening delen – of zelfs trots laten zien wat ze nemen. We zijn ons immers collectief steeds bewuster van het belang van gezond leven en eten. Zo schreven wij eerder al over de voordelen van het nuttigen van Griekse yoghurt, kiwi’s, gember en kurkuma, en over bijvoorbeeld ayurvedisch eten. Naast interesse in gezond eten, realiseren veel mensen zich tegelijkertijd ook dat alleen gezonde voeding niet genoeg is.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Mede vanuit die gedachte werd Philo opgericht door Hester Schaberg en Willemijn Kornelis-Dijkstra. We stelden eerstgenoemde enkele vragen over de zin en onzin van voedingssuplementen.

Hester, kun je iets vertellen over je eigen achtergrond en het starten van jullie eigen supplementenmerk Philo?

“Ik ben orthomoleculair epigenetisch therapeut. Epigenetica betekent letterlijk ‘bovenop je genen’. We worden geboren met een set genen, oftewel genetica , maar je leefstijl bepaalt eigenlijk welke genen je aan- en uitzet en hoe je je voelt. Het zijn dus je gedrag en omgeving die bepalen hoe je genen werken. Dat wetende, heb je dus ook veel invloed op hoe je je voelt. Ook kunnen gerichte veranderingen in je leefstijl weer zorgen dat je de juiste genen aan of juist uitzet.
In mijn orthomoleculaire praktijk merkte ik dat stress een van de epigenetische factoren is die ervoor zorgt dat wij ons slecht voelen en klachten ontwikkelen. Ik wilde een supplementenlijn ontwikkelen die deze epigenetische factor meenam in de oplossing en richtte samen met Willemijn Kornelis het merk Philo op. Een supplementenlijn voor de drukke (en gestresste) man en vrouw die naast het lichaam vooral ook het zenuwstelsel wil ondersteunen. Onze eigen levensfilosofie is dat als je je lekker voelt, je alles aankunt in het leven. Vandaar Philo, van het woord philosophy.”

Slikken van voedingssupplementen

Is het slikken van supplementen voor iedereen nodig? 

“Goede voeding is de nummer 1 voor je gezondheid. Wanneer je gezond en gevarieerd eet met heel veel kleurrijke groenten en vruchten zoals noten, peulvruchten, vette vis, zaden, zoete aardappel, gezonde granen in je dagelijkse dieet, dan heb je misschien geen supplementen nodig. Maar door onze vervuilde omgeving, de hoge stress in ons dagelijks leven, het drinken van alcohol en het eten van onevenwichtige of snelle, gemakkelijke voeding, heeft ons lichaam wel extra ondersteuning nodig. Daarom vind ik dat supplementen essentieel zijn om onze voeding aan te vullen. Ons lichaam en onze hersenen hebben meer dan ooit behoefte aan extra, gerichte nutriënten.”

Hoe weet je nou welke supplementen voor jou nodig of fijn zijn? 

“Wanneer je gerichte klachten hebt zoals hormonale- of huidklachten, dan kun je met een medisch of holistisch therapeut onderzoeken welke tekorten je hebt en waarom deze tekorten zijn ontstaan. Komt dat doordat je bepaalde voedingsgroepen niet binnenkrijgt, of omdat je lichaam een bepaalde stof heel hard verbruikt vanwege bijvoorbeeld een chronische ontsteking? In dat geval kun je heel gericht kijken wat er qua supplementen en het aanvullen van tekorten nodig is om de klacht te verminderen.
Iemand die geen klachten heeft, maar zich lekker wil voelen en alle ballen in de lucht wil houden in deze hectische maatschappij, hoeft geen hoge doseringen om bepaalde tekorten aan te vullen. Zij kunnen uit met nutriëntenformules die ontwikkeld zijn als dagelijkse ondersteuning. Het ondersteunen van je immuunsysteem bijvoorbeeld bij de overgang van herfst na winter of na een drukke kerstperiode. Of je energielevel ondersteunen in drukke periodes of wanneer je veel stress hebt. Dit kan eigenlijk iedereen wel gebruiken.”

Lees verder onder de afbeelding.

Hester Schaberg en Willemijn Kornelis Philo voedingssupplementen
©Philo
Hester Schaberg en Willemijn Kornelis

Welke supplementen

Heb je als vrouw andere voedingssupplementen nodig dan een man bijvoorbeeld, en als 20’er andere dan een 40’er of 60’er?

“Ja en nee. Voor lifestylesupport hebben mannen en vrouwen beiden supplementen nodig, iedereen wil tenslotte lekker slapen en zich overdag energiek en sterk voelen. En we hebben allemaal een immuunsysteem dat in de winter meer support vraagt. Echter hebben vrouwen natuurlijk een intensievere hormonale cyclus die veel meer van hun immuunsysteem vraagt en is het voor vrouwen (zeker in de periode voor de overgang) heel belangrijk om een goed werkende lever te hebben die hormonen goed kan afbreken.
Mannen voelen de effecten hiervan natuurlijk veel minder op een dagelijkse basis. Voor mannen is het belangrijk testosteron op peil te houden (wat door stress ook vaak te lijden heeft) om zich krachtig en lekker te blijven voelen. En adolescenten hebben vaak meer behoefte aan ondersteuning voor bijvoorbeeld focus of voor een goede huid en een goede multivitamine om hun vaak wat ongezondere voedingsgewoonten te ondersteunen. Terwijl de wat oudere generatie meer gebaat is bij leversupport voor hormonale balans en bij anti-aging producten – voor lichaam maar ook huid – en ondersteuning voor energie en slaap.”

Kunnen supplementen ook schade aanrichten?

“Wanneer je zomaar van één bepaalde stof dagelijks veel gaat slikken, kan dat schadelijk zijn; vitamine A, D, E, K en zink en selenium bijvoorbeeld. Dat kan zich opstapelen en dan kunnen mensen last krijgen van kalkafzettingen, hartritmestoornissen of mentale stoornissen. Andere mensen kunnen vitamine B6 niet goed afbreken en dat gaat dan stapelen en daardoor ervaren mensen neurologische verschijnselen zoals tintelingen. Of mensen gaan heftige detox-extracten slikken terwijl hun lever eigenlijk niet goed werkt, waardoor de vrijgekomen toxines geen kant op kunnen. Dat is niet raadzaam. Het is beter om dan in lagere doseringen te slikken en langzamer op te bouwen.”

Effect van supplementen

Klopt het dat je in bepaalde seizoenen meer of andere supplementen zou moeten nemen?

“Als je naar onze genexpressie kijkt, dan zie je dat sommige immuuncellen in de zomer uit en in de winter aan staan. In de winter maken wij veel sneller ontstekingen aan, omdat we dat in de oertijd nodig hadden als we gewond zouden raken in de ijskou; dan moest ons lichaam heel snel kunnen ontsteken om die wond te repareren, waardoor we een grotere overlevingskans hadden. Nu hebben we heel andere leefomstandigheden, maar is ons lichaam nog steeds geprogrammeerd om sneller te ontsteken in de winter. Vandaar dat mensen met klachten als autoimmuniteit, eczeem of psoriasis in de zomer veel minder last hebben van hun klachten dan in de winter. In de winter kun je dus het immuunsysteem gericht ondersteunen en supplementen nemen die ontstekingsremmend werken en die je algehele systeem ondersteunen.”

Na hoe lang zou je, lichamelijk en/of mentaal, effect moeten merken van supplementen?

“Dat ligt helemaal aan wat voor soort supplement je slikt. Bij een supplement met aminozuren die de huid van binnenuit opbouwen, duurt het een aantal weken voordat je dat gaat merken. Je huid- en weefselcellen hebben een turnover tijd van 6-8 weken. Maar als je een supplement neemt met adaptogenen (plantaardige extracten die het zenuwstelsel ondersteunen), dan kun je dat effect soms al in 15 minuten voelen. Voor snelle ondersteuning bij stress bijvoorbeeld.”

Voedingssupplementen op TikTok

Waarom is het voor je huid, naast skincare van buitenaf, ook belangrijk supplementen te slikken?

“De huid bestaat uit meerdere lagen waarvan de epidermis de buitenste laag is. Deze dient als beschermlaag tegen pathogenen en is opgebouwd uit cellen zoals keranocyten. Deze worden weer opgebouwd uit bouwstoffen zoals zwavel. Wanneer je dus gerichte nutriënten voor de huid slikt (zoals zwavel), dan kan je eigen lichaam daar zelf een mooie beschermende en gehydrateerde huidlaag van maken met deze bouwstoffen. Dan is de rest van de skincareroutine dus eigenlijk meer een extraatje.”

Wat vind je eigenlijk van de ‘trend’ van supplementen slikken zoals die bijvoorbeeld in TikTok-video’s wordt gepromoot? 

“Dat TikTok het bewustzijn over gezondheid promoot vind ik op zich goed. De doelgroep van TikTok is verslaafd aan hun telefoon en zij maken constant dopamine aan door al die korte beloningsfilmpjes en zijn dus eigenlijk totaal leeggeroofd van stoffen om zich lekker te voelen. Zij zouden alleen daarvoor al goede ondersteuning kunnen gebruiken. Maar dat het slikken van supplementen een quick fix zou zijn voor hun leefstijl, dat zou natuurlijk nooit de boodschap mogen zijn. Je lekker voelen begint bij gezonde voeding, beweging en sporten, zonlicht, gelimiteerde schermtijd, vriendschap en connecties. Een supplement dient als ondersteuning voor deze basis.”

Philo voedingssupplementen door imke ligthart
©Imke Ligthart