een-bezoek-aan-de-sauna-levert-je-deze-gezondheidsvoordelen-op-274670
©Getty Images

Warmte gebruiken om je beter te voelen (zowel mentaal als fysiek) is niets nieuws. Mensen gaan al duizenden jaren naar de sauna voor het kwijtraken van afvalstoffen en het behandelen van aandoeningen. Ook is het een ontmoetingsplek en wordt de sauna gebruikt voor spirituele doeleinden.

Voordelen van de sauna 

“Meerdere culturen over de hele wereld maken gebruik van warmtetherapie vanwege onder andere de verjongende en opladende eigenschappen”, zegt Julia Adamian, arts bij NYU Langone Tisch Hospital, verwijzend naar onder andere sauna’s in Finland, Turkse hammams, zweetlodges van Amerikaanse indianen en warmwaterbronnen.

“In de traditionele Chinese geneeskunde kan warmtetherapie helpen bij fysieke, mentale en zelfs spirituele pijn”, zegt Gudrun Snyder, oprichter van Moon Rabbit Acupuncture. “Gewoon in een geïsoleerde warme ruimte zijn, kan gunstig zijn voor de mentale gezondheid. Wie houdt er niet van warmte, je telefoon wegleggen en je ogen even sluiten?”

Eeuwenoude traditie

Saunafans (#sauna heeft momenteel 1,8 miljard views op TikTok) zien een saunabezoek als een belangrijk onderdeel van een gezonde routine. “Ik moet wel zeggen dat niet iedereen dezelfde voordelen ervaart, zoals bij alles wat je probeert dat nieuw is”, zegt Snyder, die eraan toevoegt dat meer onderzoek nodig is om de wetenschap achter positieve effecten van de sauna te bevestigen.

“Het is belangrijk de kosten en baten voor jezelf op een rij te hebben. Of je nu van plan bent van je saunasessie te genieten als een manier van mentale ontspanning, om spierspanning te verlichten na lichamelijke activiteit of voor de algehele gezondheidsvoordelen; dit is wat je moet weten over deze eeuwenoude traditie.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Welke soorten sauna’s zijn er?

De meeste studies richten zich op traditionele Finse sauna’s, ook wel droge sauna’s genoemd (sauna is een Fins woord.) De temperatuur van deze sauna’s heeft meestal een droge warmte die varieert tussen 80 tot 110 graden Celsius met 10 tot 20 procent luchtvochtigheid, de laatste soms verhoogd door water over verwarmde stenen te gieten om extra stoom te creëren.

Infrarood sauna’s zijn iets koeler en bieden temperaturen tussen de 45 tot 60 graden Celsius via infrarode golven in plaats van water. Als iemand die je kent een sauna in huis heeft, is het waarschijnlijk een infrarood. Tot slot hebben natte sauna’s, ook wel stoombaden genoemd, een temperatuur van ongeveer 70 tot 100 graden Celsius en meer dan 50 procent luchtvochtigheid, met als doel je thermische belasting te verhogen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van de sauna?

Sauna’s helpen het sympathische zenuwstelsel op een positieve manier te stimuleren. Hoewel zowel Adamian als Snyder opmerken dat meer onderzoek nodig is om de mechanismen volledig te begrijpen en definitieve verbanden te leggen, zijn er verschillende manieren waarop sauna- en warmtetherapie je lichaam en geest kunnen versterken.

Verbeterde bloeddruk en circulatie

“Blootstelling aan warmte zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden, wat kan leiden tot een verbeterde bloedcirculatie”, zegt Snyder. “Deze verwijding van bloedvaten, ook wel vasodilatatie, kan helpen de bloeddruk te verlagen en de bloedstroom naar verschillende delen van het lichaam, inclusief het hart, te verhogen.” Een saunabezoek kan ook zorgen voor tijdelijke verlagingen van de bloeddruk, waarschijnlijk door een combinatie van dezelfde vaatverwijding en algemene ontspanning. Hoewel de sauna gunstig kan zijn voor mensen met hoge bloeddruk, zijn de verschillen groot: de bloeddruk kan voor sommigen stijgen terwijl deze voor anderen daalt.

Cardiovasculaire gezondheid

Regelmatig gebruik van de sauna kan ook bijdragen aan de cardiovasculaire gezondheid. “Er zijn gegevens over herhaalde thermotherapie (voornamelijk droge sauna) die de vaatfunctie verbetert bij patiënten met bekende risicofactoren voor hartziekten”, zegt Adamian. Snyder ondersteunt. “Warmtetherapie kan de hartslag en het hartminuutvolume verhogen, de hoeveelheid bloed die het hart per minuut pompt. Dit kan worden beschouwd als een vorm van milde cardiovasculaire oefening en kan na verloop van tijd de hartgezondheid verbeteren.”

Ook onderzoek ondersteunt dat de sauna de gezondheid van het hart kan bevorderen, maar de meerderheid van de studies is uitgevoerd bij mannen (specifieker: Finse mannen) dus overleg met je arts is verstandig.

Mentale gezondheid

De mentale voordelen van de sauna zijn een eenvoudige winst. “Warmtetherapie in je zelfzorgroutine opnemen kan een positieve toevoeging zijn om ontspanning en geestelijk welzijn te bevorderen”, zegt Snyder. Regelmatige therapie kan ook bijdragen aan beter slapen, endorfine-afgifte en een betere verbinding tussen lichaam en geest. “De tijd nemen om voor jezelf te zorgen, zoals genieten van een warm bad of een saunasessie, kan je eigenwaarde bevorderen.”

Ook kan een bezoek aan de sauna je stemming verbeteren en stress verminderen. “Het verlagen van stressniveaus kan een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid, omdat chronische stress is gekoppeld aan verschillende geestelijke gezondheidsproblemen.”

Verlichte spierspanning

“Warmtetherapie helpt bij het verzachten van pijnlijke en gespannen spieren door de bloedstroom te verhogen (wat zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren brengt) waardoor ze herstellen van vermoeidheid of letsel”, legt Snyder uit.

Warmte voor en na de training kan helpen bij spierherstel, flexibiliteit en het verminderen van stijfheid. En hoewel meer onderzoek nodig is, kan een saunabezoek zelfs zorgen voor een verhoogd metabolisme en gewichtsverlies, al is dit natuurlijk nooit een op zichzelf staande oplossing.

Betere huid

Deze is eenvoudig: sauna’s laten je zweten, wat de huid ontgift en verjongt door circulatie en het reinigen van poriën. Onderzoek suggereert ook dat blootstelling aan infraroodstraling de natuurlijke productie van collageen en elastine kan stimuleren, wat leidt tot een vollere, gladdere huid.

Hoe lang moet je in de sauna?

Traditionele Finse sauna’s richten zich op sessies van 1 tot 3 keer gedurende 5 tot 20 minuten per keer, afgewisseld met afkoelperiodes. Voor infraroodsauna’s is dit zo’n 30 minuten maximaal. Voldoende hydratatie is essentieel, en let op de signalen van je lichaam: verlaat de sauna bij duizeligheid, vermoeidheid of pijn.

Zijn er risico’s? 

Hoewel de sauna klinkt als een wondermiddel, zijn er altijd risico’s. De gemiddelde persoon kan tot een halve liter zweet verliezen en dat kan leiden tot flauwvallen, warmtegerelateerde klachten en hittestuwing. Als je niet zorgt voor voldoende afkoelperiodes en hydratatie in ieder geval. En hoewel een verhoogde bloedcirculatie gepaard gaat met lichamelijke voordelen, is het ook onvoorspelbaar. “Mensen met een wisselende bloeddruk kunnen het beter niet doen.”

Dus: heb je bestaande gezondheidsproblemen of zorgen dan doe je er goed aan eerst even met je arts te bespreken of de sauna veilig voor je is.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.