probiotica-dit-is-wanneer-je-ze-volgens-experts-het-best-kunt-nemen-285761
©Liselore Chevalier - Vogue Living sept/okt 2022

We hebben allemaal wel eens spijsverteringsproblemen. Of je nu last hebt van een opgeblazen gevoel, PDS (het prikkelbare darm syndroom) of andere vormen van een slechte spijsvertering, probiotica kunnen voor verlichting zorgen. De bekende ‘nuttige bacteriën’ zijn belangrijk om onze darmen gezond te houden. Veel deskundigen raden dan ook aan ze ergens in je voeding op te nemen.

Dit is wanneer je het best probiotica kunt nemen 

Maar dat brengt wat logistieke vragen met zich mee. Hoe neem je probiotica op de juiste manier in? Welke soort moet je nemen? Wanneer kun je het beste probiotica nemen? Om al deze vragen – en nog veel meer – te beantwoorden, vragen we twee diëtisten het uit te leggen. Lees hieronder wat zij te zeggen hebben over hoe je deze gezonde bacteriën op een goede manier en in jouw voordeel kunt gebruiken.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende organismen die voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen, voedingssupplementen en onze darmen. Ze staan bekend als gezonde of nuttige bacteriën en zijn verantwoordelijk voor het in balans brengen van het darmmicrobioom. Ze werken samen met prebiotica (die diëtist Angie Asche uitlegt als voeding die probiotica eten om te groeien) om de gezondheid van onze darmen te verbeteren.

De voordelen

De belangrijkste functie van probiotica is je darmen gezond houden. Ze vernietigen schadelijke micro-organismen en verbeteren spijsverteringsproblemen zoals constipatie en diarree. Maar probiotica kunnen ook goed zijn voor je algehele gezondheid.

“De voordelen van probiotica gaan veel verder dan de darmen”, zegt Megan Landrum, diëtist bij Pendulum Therapeutics. “Je kunt je darmen zien als de poort naar de rest van je lichaam en daarom als een cruciaal onderdeel van de algehele gezondheid. Probiotica zetten het voedsel dat je eet om in belangrijke moleculen die van invloed kunnen zijn op alles. Van metabolisme en stemming tot het immuunsysteem.”

De nadelen

Probiotica worden over het algemeen als veilig beschouwd, maar zowel Asche als Landrum waarschuwen dat ze niet allemaal gelijk zijn. Vooral als het niet om supplementen gaat.

“Bepaalde probioticastammen en -formules hebben meer klinische gegevens en leiden mogelijk tot betere gezondheidsresultaten”, zegt Landrum. “Het is dus belangrijk om kritisch te zijn over welk product je neemt.” Ze wijst op een probioticum als Akkermansia muciniphila, waarvan is aangetoond dat het belangrijk is voor de darmbarrièrefunctie. Vergeleken met een generiek multistam probioticum waar misschien niet veel onderzoeken naar zijn gedaan, kan deze specifieke stam beter werken voor jou en je darmgezondheid.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een kwaliteitsproduct neemt, en ook te kijken naar het soort stammen dat het bevat”, beaamt Asche. “Er zijn miljarden stammen van probiotica. Van specifieke stammen is aangetoond dat ze invloed hebben op bepaalde gezondheidsaandoeningen.”

Probiotica innemen

Het is niet ingewikkeld om probiotica in je voedingspatroon op te nemen. Asche zegt dat probiotica al voorkomen in voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, kimchi, miso, zuurkool en tempeh. Een andere optie zijn supplementen. Zoals gezegd, is het belangrijk dat je probiotica kiest die zijn gestaafd door onderzoeken en worden gemaakt door bekende merken.

“Zoek naar een gerenommeerde fabrikant die het liefst ook door derden op zijn producten wordt getest en die een verscheidenheid aan probiotische soorten of stammen bevat, net als een hoog aantal kolonievormende eenheden (CFU) (het aantal microben dat levensvatbaar is)”, zegt Asche. “Zelf gebruik ik (en raad ik altijd aan) Klaire Labs (SFI Health) Ther-biotic. Dit bevat 12 probiotische soorten en 25 miljard CFU.”

Als je een probioticasupplement wil nemen, zijn beide experts het erover eens dat je het met voeding moet innemen. Dus niet op een lege maag. Landrum legt uit dat eten helpt om de hoeveelheid maagzuur te verminderen die een deel van de probiotica die je inneemt kan vernietigen. “Dit zorgt ervoor dat de probioticacapsule de maag passeert voordat-ie wordt geopend.” Asche zegt dat de meeste producten die je tegenwoordig vindt zo zijn ontwikkeld dat de probiotica de darmen kunnen bereiken om te voorkomen dat ze worden aangetast door het zuur in je maag. Hoewel er probiotica in poedervorm zijn, zegt ze dat de levende bacteriën afsterven als ze worden blootgesteld aan hitte, dus meng ze niet met hete vloeistoffen.

Wat betreft het innemen van probiotica als je andere medicijnen gebruikt, zoals antibiotica, zeggen de experts dat dit veilig zou moeten zijn. “Van specifieke stammen, zoals Clostridium butyricum, is zelfs aangetoond dat ze antibiotica-geassocieerde GI-symptomen verbeteren als ze tegelijk met antibiotica worden ingenomen”, aldus Landrum.

“Antibiotica doden zowel de slechte als de goede bacteriën in je darmen, dus het is meestal een goed idee om probiotica in te nemen na een antibioticakuur”, voegt Asche toe. Raadpleeg wel altijd even je arts als je vragen hebt.

De beste tijd om probiotica in te nemen

Wanneer moet je probiotica innemen? Het antwoord: dat hangt ervan af. Asche zegt dat het beste moment van de dag is wanneer dat voor jou het best uitkomt. “Het is dus een persoonlijke voorkeur. Eigenlijk net als bij elk ander supplement. Zoek uit wat voor jou werkt en stress niet te veel over het innemen op een bepaald moment van de dag.”

Landrum is het daarmee eens en zegt dat de meeste onderzoeken niet aangeven op welk moment van de dag je een probioticum moet nemen. Heb je wel een leidraad nodig? Dan raadt ze aan om het in te nemen bij de maaltijd of snack die jou het beste uitkomt.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.