dit-had-ik-graag-willen-weten-voordat-ik-ineens-midden-in-de-overgang-zat-250688
©Vogue Nederland, Marc de Groot, Maart 2023

De eerste keer dat ik merkte dat mijn cyclus onregelmatig werd, was in 2020, nadat ik de Covid-vaccinatie had gekregen. Ik sloeg een paar periodes over, maar toen ik met klanten praatte die hetzelfde hadden, dacht ik er verder niet over na. Helaas bleef het daar niet bij, en rond september vorig jaar miste ik weer drie periodes op een rij. Ik ging me neerslachtig voelen, mijn humeur was vreselijk en ik kreeg last van brain fog. Het was als PMS voor een ongesteldheid die maar uitbleef.

Wat je wil weten over de overgang

Op mijn werk zie ik dagelijks vrouwen van mijn leeftijd. De overgang komt vaak ter sprake, maar meestal op een abstracte manier. Het is dat ‘ding’ dat veel later in het leven gebeurt – niet als je 46 bent. Ik wist dat de overgang je humeurig maakt, maar niet op deze manier. En waar waren de opvliegers?

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Na een paar weken begon ik me nog slechter te voelen. Negatieve gedachten als: ‘Ik wil stoppen met mijn carrière’ en ‘Ik ben niet goed genoeg meer om dit te doen’ slopen mijn hoofd binnen. Mijn zin in seks verdween, ik voelde me de hele tijd in de war, wilde alleen maar slapen en werd angstig. Moest ik antidepressiva gebruiken? Wat gebeurde er? En dan was er nog mijn huid, die ervoor zorgde dat ik eruitzag als iemand die honderd jaar oud is.

Pas tijdens mijn routinecontrole bij de gynaecoloog kwam ik erachter dat ik in de perimenopauzale periode zit, een fase in de overgang voorafgaand aan de menopauze, de laatste menstruatie. Volgens deskundigen kan de perimenopauze vier tot tien jaar duren en begint het meestal als je begin veertig bent. Hoewel het per persoon verschilt, kunnen symptomen zijn: stemmingswisselingen, brain fog, pijntjes en kwalen, hartkloppingen, pijnlijke borsten, gewichtstoename, slapeloosheid, opvliegers, nachtelijk zweten, algehele droogheid en verlies van libido. Ook kun je je angstig en depressief voelen.

Hormoontherapie

Na mijn controle liet ik bloedonderzoek doen en sprak ik met een aantal hormoonspecialisten. Ik kreeg oestrogeen voorgeschreven, dat kan helpen bij opvliegers, zweten, vermoeidheid, depressie, libido en het verbeteren van huid en haar. Ook werd progesteron geadviseerd. Dat helpt bij hoofdpijn, hartkloppingen, gewrichtspijn, angst en slapeloosheid. Aanvankelijk wist ik niet zeker of ik hormoontherapie wilde gaan doen, maar ik was ten einde raad en ben dus maar meteen begonnen.

Al na drie weken voelde ik me beter. Het was alsof mijn oude zelf terugkwam: de angst verdween en ik kon weer helder nadenken. Ik ga nu mijn derde maand in voordat ik een controle heb, om te zien of we de behandeling moeten aanpassen.

Geen waarschuwing

Als ik mijn routinecontrole niet had gehad, weet ik niet hoe ik me had gevoeld. De overgang overviel me, zonder enige waarschuwing. Als ik had geweten wat ik kon verwachten, was ik in ieder geval beter voorbereid geweest. Het raakt me als ik denk aan andere vrouwen in mijn situatie, die misschien geen toegang hebben tot dezelfde middelen of die misschien niet eens weten dat ze op weg zijn naar de menopauze. Door het leven gaan denkend dat er iets mis met je is, zonder te weten dat er een manier is om het te behandelen, is eng.

Er zijn vrouwen die gaan drinken om ermee te dealen of depressieve gedachten te onderdrukken. Onwetendheid kan huwelijken laten mislukken of iemands carrière ruïneren, want zó slecht voelde ik me. Recent onderzoek stelt dat 60 procent van de echtscheidingen wordt geïnitieerd door vrouwen in de overgang, terwijl uit een onderzoek van Menopause Experts Group blijkt dat het aantal zelfmoorden onder vrouwen tussen 45 en 54 jaar in twintig jaar tijd met zes procent is gestegen. Met de juiste hulp kan een deel hiervan misschien worden vermeden.

Ik vind ook dat mannen beter moeten worden geïnformeerd over wat ze kunnen verwachten met betrekking tot hun partner die in de overgang is. En mogelijk ook tieners, die misschien geen idee hebben waarom hun moeder instort. Het is écht, eng en zorgelijk, maar met het creëren van meer bewustzijn kunnen we vrouwen – en hun omgeving – ondersteunen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.