De Nederlandse fotograaf Erwin Olaf is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat trieste nieuws maakte zijn familie woensdagavond bekend. In de wereld van de hedendaagse fotografie is Erwin Olaf een waar icoon, met een succesvolle carrière die decennia overspant. We blikken terug op zijn memorabelste werk, dat een stempel heeft gedrukt op de wereld van de fotografie – en ver daarbuiten.
Erwin Olaf overleden
De familie van Olaf maakte woensdag het overlijden bekend via een persoonlijk statement. De fotograaf leed aan een longaandoening die al in 1996 werd vastgesteld. Na een recente longtransplantatie overleed Olaf onverwachts. “Hij leek aan de beterende hand te zijn, maar plotseling verslechterde zijn toestand en reanimatie bracht geen uitkomst”, aldus zijn familie in het bericht.
Wie was deze unieke fotograaf, een van de grootste van Nederland? En waarom is zijn werk zo iconisch? We blikken terug op zijn nalatenschap.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Over Erwin Olaf
Erwin Olaf werd geboren op 2 juli 1959 in Hilversum, Nederland. Na een studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht maakte hij zijn eerste stappen in de professionele fotografie. Zijn werk werd al snel opgemerkt door de kunstgemeenschap in Nederland en daarbuiten. Het werk van Olaf wordt gekenmerkt door zijn realistische stijl, waardoor zijn foto’s een bijna schilderachtige kwaliteit krijgen. Daarbovenop komt dat zijn werk regelmatig taboeonderwerpen aansnijdt en bespreekbaar probeert te maken, vaak met een bepaalde mate van humor. Maatschappelijke thema’s worden op een ontroerende manier belicht, vaak afgeleid van persoonlijke verhalen van de fotograaf zelf.