modebiennale-state-of-fashion-opent-deze-week-haar-deuren-deze-4-hoogtepunten-wil-je-niet-missen-296467
©Maison ARTC, REBUILD, Commissioned by State of Fashion 2024

Als we aan kleding denken, gaat het vaak om de nieuwste trends en mooiste merken. Maar mode is natuurlijk veel meer dan alleen dat ogenschijnlijk aangename plaatje. Hoewel mode veel vreugde kan geven, zijn er ook complexere zaken waar we minder snel bij stilstaan. Modeplatform State of Fashion brengt met hun nieuwste tentoonstelling Ties that Bind moderne en complexe vraagstukken over onder andere verbondenheid in fashion in kaart.

Hoe gaan kunstenaars uit het mondiale Zuiden om met koloniale erfenissen die zijn verankerd in kleding en stoffen? Hoe ontwikkelen ontwerpers doorgegeven tradities en hoe gaan ze om met de urgentste vragen van onze tijd? Geworteld in de universele intimiteit van textiel probeert Ties that Bind de verwantschap en verbondenheid tussen wereldwijde praktijken in de mode te versterken. Ontdek hieronder waarom je de expositie wil bezoeken en vier tips van directeur Iris Ruisch die je niet wil missen.

State of Fashion

Ties that Bind is onderdeel van State of Fashion Biënnale. Deze wordt elke twee jaar in Arnhem georganiseerd met als doel kritisch te reflecteren op de norm en gangbaarste posities in de mode. En dat is nodig, want hoewel de mode-industrie veel gaat over pracht en praal, heeft mode ook een ingewikkeldere kant. De Biënnale biedt een internationaal platform om mode te vieren, maar ook een kritische blik te houden. Tijdens de editie van dit jaar, die plaatsvindt van 17 mei tot en met 30 juni, ligt de focus op de onderlinge verbondenheid van de mode-industrie wereldwijd.

State of Fashion Biënnale verkent samen met ontwerpers, bedrijven en onderwijs een nieuw modesysteem. Door middel van de tentoonstelling, maar ook discussieprogramma’s en publicaties in binnen- en buitenland draagt de modebiënnale bij aan het creëren van bewustzijn over hoe er in de mode wordt gewerkt.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ties that Bind: een internationale viering van mode

De tentoonstelling Ties that Bind gaat over creatieve praktijken van over de hele wereld en viert mode in al haar gedaantes. Ondanks veel verschillen heeft mode de kracht mensen wereldwijd met elkaar te verbinden.

Dat was dan ook de reden dat de curatoren ervoor kozen deze editie te decentraliseren. De tentoonstelling is namelijk niet alleen te bewonderen in Arnhem, maar ging voorafgaand in maart en april, ook in de drie zustersteden Nairobi, Bengaluru en São Paulo van start. Voor elke zusterstad is een plaatselijke gesprekspartner uitgenodigd om een State of Fashion-project te ontwikkelen in een eigen lokale context. Zo brengt iedere stad haar verhouding tot textiel en de bijbehorende complexe vraagstukken in kaart.

Ties that Bind  gaat over vier thema’s centraal waarin verbintenis centraal staat. In het eerste thema – Dismantling Tradition – wordt textielambacht als bron van creativiteit onderzocht. Nieuwe generaties putten namelijk continu inspiratie uit textielambachten die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Hoe kunnen vooroordelen over lokale identiteiten, zoals koloniaal geweld, worden aangevochten om het erfgoed van deze textielsoorten veerkrachtig te maken voor toekomstige generaties?

Het tweede thema – Political Bodies – verkent de kracht en vooral de politieke lading die kleding kan hebben. Hoe kan kleding een stem van protest zijn door de geschiedenis heen? Want ondanks koloniale, maar ook hedendaagse vormen van uitbuiting in de kledingindustrie, is kleding altijd een instrument van verzet geweest.

Designing Integrity belicht het werk van makers die de uitbuiting van mondiale modesystemen en de impact van het Zuiden kritisch bevragen. Hierdoor ontdekken bezoekers hoe creativiteit en innovatie hun krachten bundelen om tot gepaste oplossingen in de modewereld te komen.

De vertrouwde intimiteit van textiel staat centraal in het laatste thema: The Fabric of Shelter. Door onderwerpen als verlies, rouw, het gevoel van thuis of verandering, verkent de modebiënnale hoe textiel niet alleen in ons materiële, maar ook in ons sociale leven functioneert.

Vier hoogtepunten volgens directeur Iris Ruisch

Met meerdere thema’s, een gevuld programma en verschillende locaties door de stad is er in de modebiënnale genoeg te ontdekken. State of Fashions directeur Iris Ruisch deelt met Vogue vier werken die je niet wil missen.

De installatie van Farah Fayyad

“Farah Fayyad is een Libanese grafisch ontwerper en printmaker die haar tijd verdeelt tussen Beiroet en Amsterdam. Tijdens de massale protesten van 2019 in Libanon installeerde Fayyad samen met Siwar Kraytem een zeefdrukpers midden in het tumult van de demonstraties in Beiroet. Lokale ontwerpers werden aangemoedigd om kunst en slogans geïnspireerd op de protesten aan te leveren. Deze werden ter plekke op de kleding van demonstranten gedrukt. Voor onze Biënnale komt Fayyads originele zeefdruktafel weer in actie. Acht kunstenaars en ontwerpers van de thuis- en zusterlocaties van de Biënnale hebben de opdracht gekregen om nieuwe ontwerpen te maken voor Ties that Bind.”

Op 17 mei, 25 mei, 15 juni, 22 juni en 29 juni kun je als bezoeker je kledingstuk(ken) of je draagtas naar Rozet brengen om ze gratis te laten bedrukken met een uniek design van State of Fashion 2024. Plaatsmaken houdt ook printsessies op hun locatie op 22 mei, 29 mei, 8 juni en 12 juni. 

Resultaten open call in samenwerking met FDFA

Via een open call werden Arnhemse makers opgeroepen om hun creaties omtrent de thema’s van de modebiënnale te delen. Hier maakten ze kans om één van de locaties van de tentoonstelling te voorzien met hun werk. “In Rozet zullen de open call-uitkomsten gepresenteerd worden. Hiervoor werd het Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) uitgenodigd dit te cureren.” Creaties van onder anderen Bas Kosters en Collectief Raven zullen hier worden tentoongesteld. “Ze reflecteren allen met nieuw werk op de thematiek van de Biënnale. Speciaal voor dit onderdeel wordt er een expositie ingericht in Rozet Arnhem.

Werk van Hankyul Jeong samen met HongKai Li en Jiwoo Lee, Batuhan Demir samen met Ülkühan Akgül, Sophie Roumans, Collectief Raven en Bas Kosters is gratis te zien van 17 mei t/m 30 juni 2024. 

Kunstwerk van Bas Kosters
©2016 Love is all alone Bas Kosters – foto Marc Deurloo

Wekelijkse discussieavonden

Naast het bezoeken van de tentoonstelling, kun je in de hoofdlocatie Rembrandt ook de wekelijkse online discussieavonden bijwonen. “De zogeheten ‘Whataboutery’s’, waarin we ingaan op de vier thema’s met wekelijks wisselende sprekers uit de tentoonstelling. Daarnaast zijn er ‘must join‘ van de verschillende workshops die we wekelijks in samenwerking met Crafts Council Nederland organiseren. Op donderdagavond 23 mei organiseert de Biënnale een Knits & Notes workshop en een lezing van Nora Veerman specifiek voor jongeren. Ontdek filmvertoningen over community dressing door filmmaker Theodoor Adriaans of leer van Fatima Abbadi over de geschiedenis van kleding en textiel uit het Midden-Oosten.”

Slaapknuffel van Atelier Teddy

“Modeontwerper Ruben Jurriën maakte samen met leerlingen uit klas één tot en met zes van het Thomas a Kempis College in Arnhem, een minicollectie met het thema Slaapknuffel. De leerlingen maakten in Atelier Teddy kennis met blockprint-, borduur- en patchworktechnieken, én met elkaar.” Door verbeelding en gesprekken gaven de leerlingen hun gedachten en gevoelens vorm in textiel. Het openingsmoment van de expositie vindt plaats op 17 mei om 14:30 op hoofdlocatie Rembrandt.

Illustratie van Ruben Juriën
©Ruben Juriën

Ties that Bind is verspreid over verschillende locaties en geopend op verschillende tijdstippen. Check de website van State of Fashion voor meer informatie over openingstijden.