Eén voor één typ ik de titels van de boeken in. Ik ben op zoek naar een nieuw boek om te lezen, en hou steevast een lijstje met veelbelovende boeken in mijn telefoon bij – titels waarover ik een goede recensie heb gelezen, of die iemand tipte op social media. Bovenaan prijkt Een klein leven, van Hanya Yanagihara, dat zo heftig en life changing schijnt te zijn, dat ik elke keer maar niet kan opbrengen om eraan te beginnen. Ook deze keer niet. Daaronder staat een Engelstalige roman, gevolgd door een familieroman over afscheid nemen en rouw, en een coming-of-age-verhaal, misschien wel een van m’n lievelingsgenres. Toch is het de vijfde titel die het meteen van de andere boeken wint, en wel door de grote rol die Parijs, één van de vier modesteden, in het plot speelt. Want dat maakt het lezen van een boek altijd nét iets leuker.
Boeken met de modesteden in de hoofdrol
De boeken op onze to read-list prijken daar met een reden. Een spannend plot, levendig beschreven personages, lovende recensies: we selecteren de exemplaren waar we vervolgens volledig in duiken nauwkeurig. Maar wat minstens zo’n grote rol kan spelen in de aantrekkingskracht van een boek, is de plek waar het verhaal zich afspeelt. En voor moderedacteuren en -liefhebbers is dat vaker wel dan niet een van de vier modesteden.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
In het licht van ons nieuwe maartnummer, waarmee Vogue Nederland een ode brengt aan fashion month, tippen redacteuren hun favoriete roman (oké, en soms een inspirerend of spannend non-fictieboek) dat zich afspeelt in New York, Londen, Milaan of Parijs. Dit zijn de boekentips van moderedacteuren met een van de vier modesteden in de hoofdrol.
Boeken die zich afspelen in New York
City of girls van Elizabeth Gilbert – Lisa Goudsmit, head of digital
“City of girls – en Stad van meisjes in het Nederlands – is een boek van Elizabeth Gilbert, de schrijver van Eat, Pray, Love. Net als die bestseller gaat Stad van meisjes – grofweg gezegd – over een vrouw die haar weg vindt in het leven. Specifieker gezegd gaat het over Vivian Morris die op haar negentiende alleen naar New York verhuist. We schrijven 1940: sowieso roerige tijden, en helemaal voor een meisje alleen in New York. Stad van meisjes is een ode aan opgroeien, mode en liefde, maar vooral ook een ode aan New York. Al lezende droomde ik compleet weg en bevond ik me meteen in deze stad, met “concrete jungle where dreams are made of” van Alicia Keys op repeat in mijn hoofd. Kleine tip: lees het boek in het Engels. Persoonlijk vind ik dat een specifieke taal je toch wat meer meeneemt naar de locatie.”