Het was alsof de duivel ermee speelde: de ene na de andere interviewafspraak werd afgezegd en verschoven. Een week, nog een week, nog een paar dagen dan, een uur, nog een uur, en ondertussen werd ik achtervolgd door de deadlinedemon. Overspannen taalgebruik, denkt u nu misschien, maar probeer maar de serie Evil te bingen zonder overal duivels en demonen te gaan zien. Eindelijk zoom ik voor Vogue tussen twee scènes door met Katja Herbers (42) in haar kleedkamer in New York, waar ze het vierde seizoen van Evil draait met, overduidelijk, een hectisch opnameschema. In Nederland lopen we wat achter, het tweede seizoen is nu op Videoland te zien. Hopelijk volgt seizoen drie snel, want de cliffhangers zijn real.
Katja Herbers
Amerika loopt weg met Katja; na rollen in prestigieuze series als The Leftovers en Westworld heeft ze opnieuw een kritische hit met Evil. Hierin speelt ze een forensisch psycholoog, moeder van vier drukke dochters, die samen met een priester (Mike Colter) en een techexpert (Aasif Mandvi) ongewone gebeurtenissen onderzoekt om te kijken of er een wetenschappelijke verklaring is voor iets wat boosaardig en bovennatuurlijk lijkt. Daar komen dus de demonen om de hoek, al blijken het in de praktijk vaak demonen van deze tijd: algoritmes, piramidespelen, influencers. Pittige onderwerpen maar, zo schreef een Amerikaans recensent: “Niemand heeft zoveel lol op televisie als Katja Herbers.”
Licht en zwaar gaan hand in hand, ook in haar persoonlijk leven. Ja, ze voert een kruistocht tegen de klimaatcrisis sinds ze zich aansloot bij Extinction Rebellion. Maar ze biedt zichzelf ook aan als een ‘imperfecte klimaatheilige’ die een paar keer per jaar noodgedwongen vliegt voor haar werk. ‘Klimaathoer’ is ongeveer het aardigste waar ze voor uitgemaakt wordt op Twitter. Een sinner en een saint, Hollywood en Extinction Rebellion, Amerika en Nederland; Katja lijkt voortdurend met twee benen in twee werelden te staan.
Slappe lach op de set
Ze verontschuldigt zich na de eerste zinnen meteen al lachend voor haar taalgebruik. “Sorry, als ik net veel Engels gesproken heb, klink ik als een soort idiote Paul Verhoeven. Over tien minuten gaat het beter.” Ik stel voor om het over good en evil te hebben in haar leven, een lekker toepasselijk thema. Om te beginnen met de serie Evil: dat lijkt me wel iets goeds. Hoe heeft die haar leven veranderd?
Katja: “Heel concreet dat ik zes maanden per jaar in New York woon om haar op te nemen. Het is een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan, ik heb nog nooit een echte hoofdrol gehad in een serie. De keerzijde is dat ik niet thuis ben en daar heb ik het lastig mee. Toen ik in Amerika ging werken, heb ik met mezelf afgesproken: ik doe het alleen als ik in series kan spelen die ik zelf ook zou willen zien. Ik vind deze serie maatschappelijk relevant en bovendien heel geestig. De makers, Robert en Michelle King (ook verantwoordelijk voor The Good Wife en The Good Life, red.), zijn mensen die ik altijd bewonderd heb; lieve, interessante en extreem intelligente mensen.