Vandaag, om 15:30 uur Nederlandse tijd, is Blue Origin ruimtevlucht NS-31 opgestegen vanuit Van Horn, Texas, met een volledig vrouwelijke bemanning die bestaat uit onder anderen Lauren Sánchez, Katy Perry en Gayle King. De bestemming? De Kármán-lijn – de grens tussen de aardatmosfeer en de ruimte. Dit is alles wat je moet weten over de ruimtevlucht van Blue Origin.
Ruimtevlucht Blue Origin
De lancering heeft enorm veel publieke belangstelling getrokken. Deels door de aanwezigheid van de beroemdheden die voor de lancering op de cover van Elle poseerden. (“We are going to put the ‘ass’ in astronaut”, vertelde Perry aan het magazine.) Maar het gaat niet alleen om de sterrenstatus. Jeff Bezos’ Blue Origin, samen met Elon Musks SpaceX en Richard Bransons Virgin Galactic, behoren tot de pioniers van het ruimtetoerisme. Zij maken het mogelijk dat niet alleen astronauten de rand van de aarde kunnen bereiken.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Bovendien houdt buitenaardse verkenning de Amerikaanse samenleving al bezig sinds de tijd van de ruimterace. Zoals president John F. Kennedy zei in zijn beroemde toespraak tot het Congres in 1961: “De ruimte staat nu voor ons open; en onze gretigheid om de betekenis ervan te delen wordt niet bepaald door de inspanningen van anderen.”
Wat is Blue Origin?
Blue Origin is een Amerikaans ruimtevaarttechnologiebedrijf dat is opgericht door Jeff Bezos. Bezos is ook de medeoprichter van Amazon en is de op één na rijkste persoon ter wereld met een nettowaarde van meer dan 200 miljard dollar.
‘Ruimtetechnologie’ is een breed begrip, maar kort samengevat wil Blue Origin ruimtevluchten toegankelijk maken voor iedereen, in plaats van alleen voor getrainde astronauten. (Of in ieder geval voor degenen die het zich kunnen veroorloven: in 2021 betaalde een Nederlandse tiener met de naam Oliver Daemen volgens The New York Times 28 miljoen dollar om mee te vliegen met een vlucht van Blue Origin. Daarvan werd 19 miljoen dollar gedoneerd aan liefdadigheid.) Ze bouwen hun eigen raketten. En met die raketten sturen ze mensen naar de ruimte.