solange-knowles-maakt-de-comeback-die-we-allemaal-nodig-hebben-220725
©ANP

Solange Knowles maakt een heuse comeback. De Amerikaanse singer/songwriter, producer en performer heeft de afgelopen jaren een low-key leven geleid. Dat gaat echter snel veranderen. De 38-jarige Stay Flo-zangeres maakt grootse stappen. Van het componeren van muziek voor het Fall Fashion Gala van het New York City Ballet tot het uitbrengen van een kunstboek als een ode aan zwart feminisme: Solange is terug in volle glorie. De celebrity comeback die we allemaal nodig hebben.

Solange Knowles maakt comeback

Solange is back on our radar. Haar album uit 2016, A Seat at the Table, oogstte mainstream succes, met vier nummers die op de Hot R&B Songs-hitlijst van Billboard belandden. In datzelfde jaar won ze met haar single Cranes in the Sky een Grammy voor Beste R&B Performance. Na dit succes hield Solange zich vooral bezig met andere kunstvormen dan alleen muziek, waar we binnenkort meer van te zien krijgen.

Eerste zwarte vrouwelijke componist NYC Ballet

Zo heeft Solange de muziek gecomponeerd voor het Fall Fashion Gala van het New York City Ballet. Het evenement, dat dit jaar haar tiende jubileum viert, zal vanaf 28 september in het Lincoln Center in New York City plaatsvinden. Hiermee komt Solange niet alleen weer in de schijnwerpers te staan, maar schrijft ze ook geschiedenis als de eerste zwarte vrouw ooit die muziek componeert voor het NYC Ballet.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Solange (@solangeknowles)

Solange Knowles brengt kunstboek uit

Daarnaast brengt Solange een kunstboek uit over haar voorstelling Past Pupils and Smiles. Het kunstboek toont het creatieve proces achter de voorstelling, een ode aan zwarte feminisme, waar ze de Biënnale van Venetië in 2019 mee afsloot. Solange riep met Past Pupils and Smiles onder meer vragen op over de onderlinge verbanden tussen de esthetiek van een zwarte vrouw zijn, het lichaam en constructies van ruimtelijkheid. Door meeslepende landschappen te creëren en queer/feministische verhalen uit te beelden, zette de kunstenares met de voorstelling haar visie op het zijn van een zwarte vrouw uiteen.

In de weken voorafgaand aan haar optreden tijdens de Biënnale van Venetië vonden er extreme overstromingen in Italië plaats. De natuurramp beïnvloedde het eindresultaat van de voorstelling van Solange. Zo kon uiteindelijk maar een kleine groep mensen de voorstelling zien door de omstandigheden. Het boek is een manier om toch nog een groter publiek te bereiken. Om “de voorstelling te laten voortleven” liet Solange de voorstelling overdoen zonder publiek. De foto’s die daarvan gemaakt zijn en prijken in het boek, zorgen ervoor dat de voorstelling in een tastbare vorm blijft bestaan, aldus Solange.

“Solange loopt voorop in de beweging van kunstenaars die performance niet zien als een medium, maar als een manier om de wereld om ons heen te verwerken”, zei Aaron Cezar, directeur van de Delfina Foundation en co-curator van de Biënnale van Venetië eerder over de voorstelling van de artiest. “Haar muziek, beweging, design en beeldende kunst ontkrachten geaccepteerde genres. Solange stelt kritisch de vraag waarom deze grenzen überhaupt bestaan.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Solange (@solangeknowles)