5-tips-tegen-het-impostersyndroom-zo-kom-je-van-deze-negatieve-zelfsaboterende-gedachten-af-313676
©Marc de Groot voor Vogue Nederland, maart 2023

Er zijn maar weinig mensen die nog nooit last hebben gehad van het impostersyndroom. Maar hoewel de gedachte dat je alles en iedereen voor de gek houdt, vooral op de werkvloer, wellicht herkenbaar is – en daarmee heel ‘normaal’ lijkt – is het wel degelijk schadelijk. Het kan je er namelijk van weerhouden om jouw doelen te bereiken. Hoe kom je van deze negatieve gedachten af? Vijf tips tegen het impostersyndroom.

Tips tegen het impostersyndroom

Gedragsveranderingscoach Gemma Perlin zet vijf simpele tips op een rij om zelfsabotage te vermijden. Stap één: de term ‘impostersyndroom’ niet meer gebruiken.

1. Zie het niet als een syndroom

Het woord ‘imposter’ beschrijft een bepaald gedrag; iets wat je doet. Het is dus niet iets wat je definieert, zoals een syndroom. “Velen van ons herkennen het gevoel”, zegt Perlin. “Pas als je ernaar kijkt als een bepaald gedrag, als een soort onvermijdelijk onderdeel van het mens-zijn (net als angst), kun je doelgericht actie ondernemen.”

2. Wek zelfvertrouwen op door een specifieke houding aan te nemen

Kies een simpel fysiek gebaar (zoals het samenknijpen van je duim en wijsvinger) dat je elke keer kan gebruiken om zelfvertrouwen op te wekken. “Denk, terwijl je deze houding aanneemt, aan een moment in je leven waarop je succes ervaarde, of aan een rolmodel dat je inspireert. Visualiseer het echt: sluit je ogen en herinner je wat je zag, hoorde en voelde”, stelt Perlin.

Uiteindelijk zal “het aannemen van deze houding op onzekere momenten je terugbrengen naar een zelfverzekerde staat”, zegt Perlin, die bovendien stelt dat deze ‘geheime’ tactiek ook vaak door politici en atleten wordt gebruikt.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

3. Zet je onzekerheid om in een drang om te leren

Volgens Perlin hebben veel van haar cliënten die last hebben van impostering zich nieuwe vaardigheden eigen gemaakt als gevolg van hun inspanningen om zichzelf te bewijzen. En dat is óók een manier om ernaar te kijken, benadrukt Perlin. “Gebruik het gevoel van impostering als een motivatie om te leren.”

Maar, zo waarschuwt Perlin, “blijf niet hangen in een eindeloze loop. Als je bijvoorbeeld de behoefte voelt om eindeloos onderzoek te doen naar een onderwerp, stel dan een specifiek tijdslimiet in voor jezelf. Is de tijd voorbij? Ga dan verder met je volgende taak.” Met andere woorden: word je bewust van de intentie achter de actie. “Vraag jezelf af: doe ik iets omdat het nuttig is en ik ervan leer? Of omdat ik bang ben om me dom te voelen?”

4. Ben je bewust van je innerlijke criticus

Wees er scherp op wanneer je te kritisch bent op jezelf. Bijvoorbeeld als je tegen jezelf begint te zeggen: ‘Ik ben niet goed genoeg’, of: ‘Dadelijk word ik ontmaskerd’. Herformuleer deze zinnen op een bekrachtigende manier, zoals: ‘Ik ben bekwaam en verdien succes’. Voelt dat gek? Perlin: “Het maakt niet uit dat je jezelf niet gelooft als je dat zegt; deze uitspraken duwen je onbewuste geest de juiste richting in.”

5. Vier de kleine overwinningen

Wacht niet op een zogenaamde ‘grote doorbraak’ voordat je jezelf het gevoel geeft dat je iets bereikt hebt. “Erken en vier elke mijlpaal, elke positieve interactie met een klant of elk afgerond project”, zegt Perlin. “Deze overwinningen voeden je ‘validatiemotor’. Houd daarnaast een bestand bij zodat je een visueel overzicht hebt van wat je hebt bereikt, waar je een blik op kunt werpen als je behoefte hebt aan een soort bevestiging.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.