Nepborsten bij Duran Lantink en kegelvormige bh’s bij Miu Miu. Tailles die smaller worden bij Givenchy, Ludovic de Saint Sernin en Isabel Marant. Overdreven heupen bij Marine Serre, Bally, Comme des Garçons en McQueen. Merken presenteerden een scala aan vergrote silhouetten tijdens de herfst/winter 2025-shows, er was echter een duidelijke afname in het aantal modellen met daadwerkelijk rondingen.
Inclusiviteit herfst/winter 2025-runway
In het kader van Ozempic en een verschuiving naar conservatievere idealen, toonde Vogue Business het mateninclusiviteitsrapport wat betreft het herfst/winter 2025-seizoen. Opnieuw is er een daling te zien in de vertegenwoordiging van mid- en plus-size modellen in New York, Londen, Milaan en Parijs. Van de 8.703 looks die werden gepresenteerd in 198 shows en presentaties, droeg 97,7 procent van de modellen straight size (maat 30-34), twee procent mid-size (maat 36-42) en 0,3 procent plus-size (maat 44+).
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
De vertegenwoordiging van grote maten is dus gedaald, en dat van een al lage 0,8 procent vorig seizoen. Ook de vertegenwoordiging van mid-size maten is gedaald van 4,3 procent in het vorige seizoen.
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.


Anastasia Vartanian, mode-content creator en schrijver, begon de overdreven curves-trend op te merken tijdens het lente/zomer 2024-coutureseizoen. Vooral bij de shows van onder andere Maison Margiela en Schiaparelli. Haar recente column voor Polyester Magazine, ‘Curves Are In, Curvy Girls Are Out’, onderzocht het contrast tussen de alomtegenwoordigheid van vergrote silhouetten (die voor sommige merken een signatuur zijn) en de afname van inclusiviteit van maten op de catwalk.
Het is makkelijker voor merken om rondingen te creëren met designelementen dan om een curvy model te casten, zegt ze. “Die rondingen zijn makkelijker te bepalen, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over mogelijk bredere taille, heupen of dijen. Alles gaat dan precies hoe ontwerpers het voor ogen hebben”, zegt Vartanian. “Het gaat om wenselijkheid of wat voor soort lichaam wordt gezien als de norm.”
Kunstvorm of vernederend?
Sommige showbezoekers waren kritisch over de borstplaat van Duran Lantink. “Alleen het borstschild van de vrouw had iets komisch, als een soort sexy speeltje, terwijl het typisch mannelijke stuk heel doorsnee was. Het was confronterend en gênant en gaf me het gevoel dat mijn leeftijdsgenoten me ook achter mijn rug uitlachten omdat ik borsten heb die op dezelfde manier wiebelen en bewegen”, zegt styliste en modecommentator Kim Russell, die de show in Parijs bijwoonde. “Na afloop van de show mag het mannelijke model deze belachelijke siliconenborsten uittrekken. Maar de rest van ons moet zich door een maatschappij worstelen die denkt dat we een lachertje zijn.”