In een tijd waarin sociale media en streamingdiensten de vrije uurtjes lijken op te slokken, is al even een opvallende tegenbeweging gaande: lezen is weer helemaal terug. Boeken vliegen over de toonbank, een E-reader is een musthave en #BookTok regeert op TikTok. Het is duidelijk dat mensen meer dan ooit verlangen naar verhalen, verdieping en een moment van ontsnapping uit de digitale drukte. En hoewel lezen in de basis een solitaire bezigheid is, zoeken steeds meer mensen naar manieren om deze ervaring te delen. Boekenclubs zijn de perfecte manier om dat te doen.
De transformatie van lezen
Lezen heeft een ware transformatie ondergaan. Waar het vroeger vooral een individuele hobby was, is het nu een manier van verbinding. Social media spelen hier een dubbele rol in. Aan de ene kant bombarderen ze ons met eindeloze korte content, waardoor lange concentratie steeds moeilijker lijkt. Aan de andere kant hebben platforms als TikTok en Instagram een nieuwe generatie lezers voortgebracht die hun favoriete boeken massaal delen. Zo heeft TikTok van auteurs als Colleen Hoover en Taylor Jenkins Reid supersterren gemaakt. Boeken zijn niet langer alleen iets om te consumeren, maar ook om over te praten, te analyseren en eindeloos over te discussiëren.
De opkomst van boekenclubs
Boekenclubs zijn daarin de ultieme uitbreiding van deze trend. Ze brengen gelijkgestemden samen en zorgen voor diepgaande gesprekken. De aantrekkingskracht van boekenclubs zit niet alleen in de boeken zelf, maar ook in het sociale aspect. Voor sommigen is het een manier om hun literaire horizon te verbreden en in aanraking te komen met verhalen die ze zelf niet snel zouden kiezen. Anderen vinden het simpelweg een fijne stok achter de deur om vaker een boek op te pakken. Daarnaast brengen boekenclubs structuur aan in een overdaad aan keuzemogelijkheden. Met duizenden titels die jaarlijks uitkomen, kan het lastig zijn om te bepalen wat de moeite waard is. Een boekenclub maakt dat makkelijker door een selectie te bieden, vaak afgestemd op een bepaald thema of een specifieke interesse.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
De ene club focust op literatuur met een feministische insteek, de andere op fantasy. En sommige boekenclubs gaan verder dan alleen lezen en organiseren filmavonden, diners of zelfs schrijfsessies. Beroemdheden doen maar wat graag mee aan deze trend. Want na de iconische boekenclub van Oprah Winfrey, die al decennialang bestsellers voortbrengt, is ook de jongere generatie aan het gezamenlijke lezen geslagen. Denk aan Dua Lipa’s Service95 en Kaia Gerbers Library Science.