kussen-om-klokslag-middernacht-met-oud-en-nieuw-waarom-doen-we-dat-280022
©Bettman / Getty Images

De traditie van een kus om klokslag middernacht op 1 januari is de manier waarop we oud en nieuw vieren met onze geliefden. Tijdens de feestdagen zijn er veel intieme tradities. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke mistletoe. Maar waarom kussen mensen na het feestelijke aftellen tijdens oud en nieuw? We duiken in de geschiedenis van de nieuwjaarskus.

Waarom is de nieuwjaarskus een traditie?

De traditie om het nieuwe jaar te beginnen met een kus gaat terug tot het feest Saturnalia. In het oude Rome was Saturnalia een heidens feest halverwege december ter ere van Saturnus, de god van de landbouw. De feestdag bestond uit het versieren van huizen met groen (zoals kransen), het geven van geschenken en gezelligheid met vrienden en familie. Dat klinkt bekend, toch? Maar Saturnalia betekende ook flink feestvieren (vaak onder invloed), waarvan we kunnen aannemen dat het leidde tot, nou ja, zoenen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een ander feest, Hogmanay, dat vandaag de dag nog steeds gevierd wordt en ook zou kunnen worden gezien als het begin van de traditie, is de Schotse versie van het nieuwjaarsfeest: een feest compleet met gezelligheid, dansen en het zingen van het lied ‘Auld Lang Syne’ (geschreven door de Schotse dichter Robert Burns). Tijdens de viering wensen mensen elkaar een “Guid New Year” en kussen ze geliefden, vrienden en vreemden om een nieuw begin te omarmen.

De nieuwjaarskus als bijgeloof

Maar in het moderne Amerika werd de traditie van de nieuwjaarskus weer geïntroduceerd door de Engelsen en Duitsers. Immigranten brachten het gebruik waarschijnlijk meer dan een eeuw geleden mee naar de Verenigde Staten. Een artikel in The New York Times uit 1893 vermeldt de vroegste documentatie van de traditie in New York City, waar Duitse immigranten voor het nieuwe jaar bij elkaar kwamen met eten en drinken en elkaar kussen en knuffels gaven. Toen de nieuwjaarskus op die manier voor iedereen gemeengoed werd en het vuurwerkverbod in New York leidde tot de traditie om de bal te laten vallen, nam Hollywood de grote kus over als een vorm van het maken van je eigen vuurwerk, zoals te zien is in films als When Harry Met Sally en Bridget Jones’s Diary.

Tot slot is, naast de traditie, ook bijgeloof verbonden aan een nieuwjaarskus. Sommigen geloven dat een kus om klokslag middernacht een bestaande relatie kan versterken en geluk kan brengen. En dat een gebrek aan iemand om het mee te doen betekent dat er een jaar van eenzaamheid aankomt. Maar ongeacht het bijgeloof: een nieuwjaarskus moet leuk zijn – en uiteraard met wederzijds goedvinden.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.