eetinspiratie-nodig-voor-de-feestdagen-3-smaakvolle-recepten-uit-dit-stijlvolle-kookboek-269656
©Closed

Inspiratie voor recepten kunnen we allemaal wel van tijd tot tijd gebruiken – zeker nu de feestdagen eraan komen. Helemaal fijn als deze recepten er ook nog eens extra smaakvol uitzien, in alle opzichten. De combinatie tussen mode en eten, waarover zo meer, komt dan al snel om de hoek kijken. Modemerk Closed bracht een kookboek uit genaamd Cucina Closed. Hieruit mogen we drie recepten met je delen. Lees snel verder hoe je gnocchi, bigoli en gevulde courgette-bloemen maakt.

Recepten uit het kookboek van Closed

De overlap tussen de modewereld en eten is al langer bekend. Zo zijn er meerdere modehuizen met een eigen café of restaurant, al dan niet in de winkel. Denk aan Prada of Dior, maar ook aan Arket of de Bijenkorf. (Hier een lijst met designerrestaurants voor een high fashion-diner.) Daarnaast ziet het eten er tijdens veel mode-events uit als een kunstwerk an sich. Julia Khan Anselmo van Feisty Feast, die we hier om tips vroegen voor een succesvolle dinnerparty, is bijvoorbeeld zo’n smaakvolle cateraar.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het was dus een kwestie van tijd tot modemerken ook met eigen kookboeken zouden komen. Het van oorsprong Duitse (jeans)merk Closed, dat bekendstaat om z’n kwalitatief hoogwaardige basics en accessoires veelal gemaakt door Italiaanse familiebedrijven, bracht het kleurrijke kookboek Cucina Closed uit. Hierin vind je heerlijke recepten, met foto’s erbij waarvan je onmiddellijk gaat watertanden.

Daarnaast staat er bij elk recept een persoonlijk verhaal van de persoon die het recept heeft ingebracht. Mooi hieraan: dit zijn allemaal Italiaanse vaklieden met wie Closed samenwerkt, van de knopenmaker tot een medewerker van het lederwaren-atelier. Zij vertellen in het boek hun familierecepten en wat achtergrond bij het recept. We lichten er drie uit.

Recepten voor bigoli, gevulde courgette-bloemen en gnocchi

Sara’s bigoli met anchovis

Sara is verantwoordelijk voor het klantencontact bij het knopenbedrijf Cobrax. Na het werk trakteert ze zichzelf graag op een bord pasta. “Ik kook graag bigoli met ansjovis, omdat dit gerecht maar een paar ingrediënten nodig heeft, maar wel intens is van smaak.” Bigoli werd uitgevonden in de vijftiende eeuw, ten tijde van de Venetiaans-Turkse oorlogen. In 1604 liet de pastamaker Bartolomeo Veronese een koperen pers patenteren voor het maken van bigoli. In Venetië wordt bigoli traditioneel gegeten met een saus gemaakt van ansjovis, terwijl het in de Vicenza-regiodoorgaans wordt geserveerd met eendenragù. “Doordat het oppervlak van de pasta ruw is, blijft de saus goed plakken”, vertelt Sara.

Het recept vind je onder de afbeelding.

Closed kookboek recept bigoli
©Closed

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote witte ui, dun gesneden
  • 50 ml droge witte wijn
  • 10 ansjovis, fijngehakt
  • zout en peper
  • 400 gram bigoli
  • 3 tot 4 stengels peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

Doe de olijfolie in een grote koekenpan en verwarm op middelhoog vuur. Voeg de plakjes ui toe en laat ze zweten zonder bruin te laten worden. Blus af met witte wijn en 100 ml water. Zodra de uien glazig zijn, voeg je de ansjovis toe en roer je tot ze volledig zijn opgelost. Breng op smaak met zout en peper. Kook de bigoli in gezouten water tot ze beetgaar zijn. Giet af en voeg toe aan de pan met de saus. Goed roeren. Bestrooi met peterselie en serveer.

Gevulde courgette-bloemen van Alessandra en Carla

Alessandra is de tweede generatie die leiding geeft aan het familiebedrijf Cinturificio G&G. Haar vader Giulio richtte het kleine atelier op, waar riemen en leren accessoires worden vervaardigd. Tegenwoordig komt hij nog steeds af en toe langs, terwijl Alessandra en haar broer Enrico het bedrijf runnen. Hun moeder Carla zorgt ervoor dat iedereen goed gevoed wordt. “Wij eten elke dag samen. Er is geen uitzondering.” Gevulde en gebakken courgettebloemen zijn ontstaan als hapjes, typisch voor de Romeins-Joodse keuken. In eerste instantie waren ze gevuld met mozzarella en ansjovis. Tegenwoordig zijn ze met alleen mozzarella of ricotta-crème populair. “Je moet ze eten terwijl ze nog warm zijn”, raadt Alessandra aan. “Dan zijn ze het krokantst.”

Je vindt het recept onder de afbeelding.

Closed recept courgette kookboek
©Closed

Ingrediënten

  • 15 gram gist
  • 300 gram bloem
  • zout en peper
  • 12 courgette-bloemen
  • 125 gram mozzarella, in 12 stukken gesneden
  • 12 ansjovis in olie (optioneel)
  • pinda-olie/arachideolie om in te bakken

Bereidingswijze

Los de gist op in 300 ml lauw water. Doe de bloem in een grote kom, en voeg beetje bij beetje het gistwater toe. Meng met een garde tot een gelijkmatig beslag ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Dek de kom met het beslag vervolgens af met plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast. Was ondertussen de courgettebloemen zorgvuldig. Open de bloemen en verwijder voorzichtig de stampers en stelen met een klein mesje. Dep de bloemen vervolgens droog. Vul elke bloem voorzichtig met een stukje mozzarella en een ansjovis. Knijp zachtjes in de bloemen om ze te sluiten.

Verhit voldoende arachideolie in een stalen pan met hoge zijkanten op hoog vuur. Haal het beslag uit de koelkast. Dompel de eerste gevulde courgettebloem in het beslag en draai totdat deze volledig bedekt is. Gebruik eventueel een lepel hierbij. Leg ze vervolgens in de hete olie en frituur ze 4 tot 5 minuten, tot het beslag gelijkmatig bruin is. Doe hetzelfde met de andere bloemen. Doe niet te veel tegelijk in de pan, zodat de olietemperatuur niet daalt. Laat de gebakken bloemen uitlekken op wat keukenpapier en serveer direct.

Gnocchi met kaneel van Paola

Bij schoenenspecialist Stil Tre zorgt Paola ervoor dat er niets misgaat met de productie van een nieuwe collectie, van productie tot levering. “Ik ben al sinds mijn kindertijd bezig met het maken van schoenen”, zegt ze. “Dat geldt ook voor de manier waarop ik gnocchi vormgeef.” Gnocchi betekent ‘knopen in hout’. De kleine dumplings worden traditioneel gemaakt van griesmeel (daterend uit het oude Rome) of van aardappel (sinds de achttiende eeuw). Er bestaan veel variaties. “Gnocchi met tomaten en kaneel wordt in mijn familie al generaties lang gekookt tijdens carnaval”, vertelt Paola.

Het recept vind je onder de afbeelding.

Closed recept gnocchi kookboek
©Closed

Ingrediënten

Voor de gnocchi:

  • 1 kg aardappelen
  • 300 g bloem + iets meer voor het werkblad
  • 1 ei + 1 eierdooier, losgeklopt
  • zout en peper

Voor de saus:

  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1,5 kg tomaten, in blokjes gesneden
  • enkele blaadjes basilicum, gescheurd
  • 1 tot 2 eetlepels kaneel

Bereidingswijze

Kook de aardappelen tot ze zacht zijn. Schil ze terwijl ze nog heet zijn en pureer ze fijn met een aardappelstamper. Laat de aardappelpuree afkoelen op een licht met bloem bestoven werkblad. Voeg het ei toe. Breng op smaak met zout en peper. Kneed de bloem geleidelijk door het aardappelmengsel. Vorm 2 tot 3 cm dikke broodjes van het aardappeldeeg. Snij in stukjes van 2 cm en rol over de achterkant van een citroenrasp (of druk aan met de tanden van een vork). Plaats op een met bloem bestoven oppervlak.

Doe voor de saus de olie in een pan, fruit de ui ongeveer 5 minuten en voeg de knoflook toe. Voeg na 2 tot 3 minuten de tomaten en een deel van de basilicum toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat 30 minuten op laag vuur sudderen. Giet vervolgens alles door een zeef in een kleinere pot. Laat de saus nog 30 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout, en voeg de kaneel toe. Doe de gnocchi in kokend gezouten water. Kook tot ze naar de oppervlakte komen. Serveer met saus en wat basilicum.