dit-is-waarom-kate-middleton-geen-details-meer-deelt-over-haar-kleding-334073
©Getty Images

Bijzonder nieuws van The Sunday Times dit weekend: Kensington Palace deelt niet langer details over wat voor een kleding Kate Middelton draagt bij officiële optredens. Waarom de kleding van de prinses geheim blijft? We leggen het je uit.

Kate Middleton’s kleding blijft geheim

De reden? De prinses van Wales wil dat de pers, en dus het publiek, zich focust op haar werk in plaats van op haar kleding. “Ze wil dat de aandacht naar de belangrijke zaken gaat. Dat zijn de mensen en de goede doelen die ze in de schijnwerpers zet”, vertelde een bron uit het paleis aan de krant. “Een deel van het publiek zal altijd waardering hebben voor wat de prinses draagt en dat begrijpt ze, maar moeten we officieel altijd zeggen wat ze draagt? Nee.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Kate deelt een gemeenschappelijke frustratie met andere high profile vrouwen die vinden dat de discussie over hun mode vaak de discussie over hun werk overschaduwt. Hilary Clinton klaagde jarenlang over de hyperfocus op haar broekpakken als first lady en daarna als minister van Buitenlandse Zaken. In het boek What Happened uit 2017 legde Clinton haar redenering achter de kledingkeuze uit, waarbij ze schreef dat ze “dacht dat het goed zou zijn om te doen wat mannelijke politici doen en elke dag min of meer hetzelfde te dragen”. Ook Jill Biden erkent dat de media en het publiek een grote focus hebben op haar mode. “Ik wist dat het enige dat over mij gerapporteerd zou worden, was wat ik droeg”, zei ze ooit over haar kleding.

Het staat vast dat de kledingkeuzes van vrouwen onder het vergrootglas worden gelegd. Soms is dat goed: mensen vinden het gewoon leuk om over kleding te praten. Andere keren krijgt het gesprek echter een seksistische ondertoon. Een man met macht kan een slecht zittend pak dragen zonder veel commentaar, terwijl een vrouw die dat wel doet te maken krijgt met irrationele – en vaak smakeloze – kritiek.

“Dames, genoeg over het broekpak. OK? Het werkt niet! Stop met proberen respect voor jezelf te hebben. Je wint het ambt niet met beleid; je moet het een beetje hoerig maken!”, zei komiek Bill Burr onlangs in zijn monoloog voor Saturday Night Live nadat Kamala Harris de verkiezingen had verloren. “Ik weet dat veel lelijke vrouwen – ik bedoel feministen – deze boodschap niet willen horen.”

Kate als ambassadrice voor Britse mode

Het is duidelijk dat het grootste deel van de berichtgeving over Kate zich richt op haar kleding. Dat moest ook lang wel. De jonge royal gaf bijna nooit interviews aan kranten of openbare toespraken. Toch kreeg ze een enorme belangstelling. Volgens YouGov heeft 99 procent van de mensen in het Verenigd Koninkrijk van de royal gehoord. Met een enorme interesse naar informatie over haar en beperkte toegang, konden verslaggevers niets anders dan verslag doen van de kleding van de prinses.

Kate Middleton in grijze lange jurk
©Getty Images

Hoe Kate met mode haar boodschap verfijnt

De prinses gaf hen ook veel om te analyseren. Kate Middleton’s kleding bestaan uit onder meer head-to-toe Britse merken, waardoor ontwerpers als Jenny Packham, Emilia Wickstead en Alexander McQueen een enorme exposure kregen. Veel van hen ervaren “het Kate-effect”. Dat wil zeggen dat ze meer verkopen, zodra de prinses hen draagt. Daardoor is Kate misschien wel de meest waardevolle ambassadrice voor de Britse mode-industrie is. Als ze geen designerkleding droeg, koos ze items uit winkels in winkelstraten zoals Zara. Zo creëerde ze op subtiele manier een nuchter imago en bewees ze dat zelfs een prinses geen kast vol dure spullen hoeft te hebben. Maar vanaf nu blijft de kleding van Kate Middleton dus geheim.

En dan was er nog haar diplomatieke zachte stijl. In december droeg ze een bordeauxrood ensemble van Alexander McQueen dat paste bij de kleur van de vlag van de Qatarese staat als teken van respect tijdens het staatsbezoek van de Emir van Qatar. Na de Russische invasie in Oekraïne trok ze een Oekraïens-blauwe trui aan voor een bezoek aan het Oekraïens Cultureel Centrum in Londen. En toen de vrouwen van Hollywood zwart droegen op de BAFTA’s in 2018 om de Time’s Up-beweging te steunen, droeg Kate een zwarte fluwelen band uit subtiele solidariteit. Misschien heeft ze deze tactiek wel geleerd van koningin Elizabeth, die bekend stond om haar felle kleuren bij al haar optredens, zodat iedereen haar kon herkennen in de menigte.

Stijl als statement

Begin februari maakte de prinses van Wales een officieel bezoek aan de National Portrait Gallery. Ze droeg een bruine blazer, een zwarte coltrui en een krijtstreepbroek. De look gaf een boodschap af: dit is wat iemand moet dragen zonder vragen te krijgen.

Kate Middleton in donkergroene jurk en detail van velvet
©Getty Images

Kleding, of je het nu leuk vindt of niet, heeft betekenis. Melania Trump’s ‘I Really Don’t Care, Do U?’ jas weerspiegelde haar standpunt over immigratiebeperkingen. Het betekende iets toen Lily Gladstone een Gucci-jurk droeg met borduurwerk van een inheemse ontwerper nadat ze als eerste Indiaanse was genomineerd voor Beste Actrice bij de Oscars. Ketanji Brown Jackson, rechter van het Hooggerechtshof, droeg bij de inauguratie van Trump een kraag van schelpen, een symbool van verzet tegen slavernij.

De kleding die wordt gedragen door vrouwen met een hoog aanzien is een zeer gecompliceerde aangelegenheid. En de prinses van Wales kan, en moet, doen wat ze wil als het op mode aankomt. Macht is altijd al uitgedrukt door stijl, vooral wanneer stemmen niet gehoord konden worden. We kunnen dus alleen maar hopen dat Kate de deur van haar kledingkast nog steeds op een kier houdt.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK