zelfs-paparazzifotos-houden-de-samenzweringstheorieen-over-de-prinses-van-wales-niet-tegen-289015
©Getty Images

Deze week gingen er paparazzifoto’s rond van de prinses van Wales. Op de foto’s zien we Kate en haar moeder, Carole Middleton, rijdend in een Audi op het terrein van Windsor Castle. Dat klinkt in principe heel gewoon: Kate Middleton, in een auto, in het gebied waar ze woont. In werkelijkheid zijn de beelden dat echter niet. Ze werden deze week vrijwel onmiddellijk trending op X, en opgepikt door roddelbladen over de hele wereld. Zelfs de meest gerespecteerde kranten, die zelden of nooit commentaar geven op korrelige foto’s zoals deze, reageerden vanuit een puur nieuwsperspectief op de foto’s, zonder de foto’s te publiceren. En ook dat zorgde weer voor nieuwe samenzweingstheorieën.

Kate Middleton weer gespot

De reden voor de commotie? Het is de eerste keer dat de prinses in het openbaar is gespot sinds 25 december 2023. Op 17 januari kondigde Kensington Palace aan dat de prinses een geplande buikoperatie had ondergaan. Kate moest tien tot veertien dagen in het ziekenhuis blijven. Het paleis voegde eraan toe dat de prinses pas na Pasen haar publieke taken weer zou hervatten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De verklaring was discreet maar duidelijk: Kate Middleton herstelde de komende twee maanden van een ernstige ingreep, en zou in april weer aan het werk gaan. Maar toen de weken voorbijgingen, en de prinses – misschien wel de meest gefotografeerde vrouw ter wereld – uit het zicht bleef, begonnen er geruchten de ronde te doen in de samenzweerderige hoeken van het internet.

Samenzweringstheorieën over Kate Middleton

Eind februari kwam alles in een stroomversnelling terecht. In de week van 25 februari werd de koninklijke familie getroffen door een reeks tragische gebeurtenissen. Eerst was er de plotselinge dood van Thomas Kingston, de echtgenoot van koninklijk familielid Lady Gabriella. Daarna trok prins William zich onverwacht terug uit een herdenkingsdienst voor zijn peetvader, koning Constantijn van Griekenland, vanwege een “persoonlijke kwestie”.

Ondertussen kreeg koning Charles de diagnose kanker. Terwijl een gewone familie universele sympathie en privacy zou hebben gekregen, gold dat niet voor de Windsors. Ze zijn ten slotte het populairste, best verkopende onderwerp in de roddelpers (afgezien van de Kardashians). Het internet, en dan vooral X, explodeerde door het aantal speculaties: wat zou er echt aan de hand zijn in het Huis Windsor?

Respect voor haar privacy

Een groot deel van deze berichten bevatten zwarte humor. Zo suggereerden sommige tweets dat Kate gezien was bij de rampzalige Willy Wonka-ervaring in Glasgow. Velen namen echter een meer sinistere toon aan, en speculeerden dat de prinses ‘vermist’ was, en dat de koninklijke familie de echte reden voor haar afwezigheid verborgen hield.

Kensington Palace herhaalde vervolgens de oorspronkelijke verklaring: “We zijn vanaf het begin heel duidelijk geweest dat de prinses van Wales er niet zou zijn tot na Pasen, en Kensington Palace alleen updates zou geven als er iets belangrijks was.”

Een paar dagen later legden paparazzi de prinses persoonlijk vast.

Paparazzifoto’s in het nieuws

Door de wilde, wijdverspreide aard van de geruchten, was het te verwachten dat een paparazzifoto van haar het nieuws zou halen. (Ook al onthielden de meeste verkooppunten zich van het publiceren van de foto’s zelf, omdat ze de smerigheid ervan erkenden. “We publiceren ze niet uit respect voor haar privacy terwijl ze herstelt van haar operatie binnen het tijdsbestek dat ons daarvoor is gegeven”, zei Chris Ship, de royalredacteur van ITV, op X. “Voor zover ik weet heeft geen enkele andere Britse omroep of krant de foto’s gepubliceerd.”)

Toch bleven de samenzweringstheorieën hangen. Sommige gebruikers zijn er zelfs van overtuigd dat de foto’s in scène zijn gezet, of nog bizarder, dat ze een body double hebben gebruikt.

Een business

In een tijdperk van sociale media kunnen samenzweringstheorieën (die ooit alleen in de marge van de samenleving bestonden) doordringen en zich wijd verspreiden. Het vaakst het doelwit? Politieke en publieke figuren. En dan vooral de vrouwen in de (Britse) koninklijke familie. Tijdens haar korte periode als werkende royal werd Meghan Markle er onder meer van beschuldigd dat ze haar zwangerschap fakete. De aanvallen werden al snel vrouwonvriendelijk en racistisch.

Het is gebleken dat het verspreiden van dergelijke ongegronde samenzweringen een business is: in 2022 ontdekte een data-analysebureau dat de hertogin het doelwit was van een haatcampagne waarbij 25 YouTube-kanalen geld verdienden, en die naar schatting 3,5 miljoen dollar aan advertentie-inkomsten opbrachten.

Hoe meer kliks, hoe meer geld

Met het oog op de gezondheid van de prinses van Wales, is die harde realiteit belangrijk om te weten: samenzweringstheorieën zijn anno 2024 een industrie. Hoe meer kliks en views deze geruchten krijgen, hoe meer hun stem wordt versterkt en hoe meer geld ze kunnen verdienen. Dus ja, sommige reacties kunnen leuk zijn. Maar veel hebben onheilspellende motieven.

En de privacy van Kate Middleton respecteren? Daar maak je misschien geen winst mee, maar dat is wel het juiste om te doen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.