Begin dit jaar is door twee curatoren een portret van prinses Diana opgehangen in Kensington Palace. Hoewel foto’s van de overleden prinses niet zeldzaam zijn – in de jaren negentig was ze een van de meest gefotografeerde vrouwen ter wereld – is dit portret genomen door David Bailey in 1988. De zwart-wit foto (zie de eerste foto hieronder) is opvallend door zijn minimalisme en laat alleen het profiel van Diana zien die recht voor zich uit staart.
‘Life through a Royal Lens’
Het portret heeft niet de formaliteit en statigheid van vroegere koninklijke portretten, zoals genomen door bijvoorbeeld Cecil Beaton. En, hij is nog nooit eerder gezien. Terwijl andere foto’s van de shoot in de jaren tachtig door de National Portrait Gallery werden aangekocht, bleef deze foto jarenlang ‘verborgen’ in Bailey’s privécollectie.
Historical Royal Palaces, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van Kensington Palace, heeft de foto bemachtigd voor de expositie, ‘Life Through A Royal Lens‘. Hier zijn portretten van de Windsor familie te zien.
Diana’s impact
Diana stond bekend om haar impactvolle foto’s: zo hielp het beeld waar ze de hand schudt van een Aidspatiënt bij het destigmatiseren van de ziekte. De foto waarop ze wandelt door een landmijnenveld in Angola, hielp wereldwijd bewustzijn te creëren voor mensenrechten.
Maar dan zijn er ook de foto’s die draaien om schandaal en glamour. Neem de beroemde zwarte jurk die ze droeg toen Prins Charles op nationale televisie zijn affaire toegaf. De jurk kreeg in popcultuur al gauw de stempel ‘wraakjurk’. Of denk aan haar iconische trouwjurk, compleet met pofmouwen en een bijna acht meter lange sleep.