“Perfectie is niet ons doel,” zegt Meghan Markle in de trailer van haar aanstaande Netflix-serie With Love, Meghan. “Ons doel is vreugde.” De show belooft tips voor koken, tuinieren en gastvrijheid, maar in de preview ligt de nadruk vooral op eten. Meghan bereidt focaccia, ceviche en een gelaagde sponscake, die ze met beroemde vrienden deelt in een Californische keuken. Het streven naar vreugde klinkt misschien als een cliché, maar het is een veelgehoord thema in food media: een simpel idee dat aansluit bij onze behoefte aan voeding en comfort aan tafel. Toch krijgt Meghan Markle opnieuw veel haat via sociale media, aangewakkerd door haar serie. Waar komt dat vandaan?
Haat richting Meghan Markle op sociale media
Als foodredacteur met bijna 15 jaar ervaring weet ik dat vreugde brengen een leidend principe is voor vrijwel iedereen die kookt, professioneel of niet. Het is een gevoel dat zo legit is dat het bijna banaal wordt – het straalt simpelweg goede vibes uit. Maar zodra de Hertogin van Sussex, een vrouw die net zo polariseert als drop, iets zegt, wordt dit direct tegen haar gebruikt. Ik had beter moeten weten dan verbaasd te zijn. Meghan Markle had wijselijk de reacties op haar Instagram-post over de serie uitgeschakeld, maar een snelle blik op de Netflix-feed laat een golf van haat zien, zoals: “Iedereen die dit streamt, moet gedeporteerd worden,” en “Ze kent de betekenis van liefde niet.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Ik heb altijd sympathie gehad voor Meghan. Ze staat ergens voor. En het feit dat ze van koken houdt, maakt haar voor mij alleen maar sympathieker. Wat ik interessant vind, is dat veel mensen haar ‘gebrek aan authenticiteit’ aanhalen – een van de reacties beschrijft dit zelfs als “haar merk”. Haar interesse in eten en drinken is echter goed gedocumenteerd. Het was een belangrijk onderdeel van haar voormalige lifestyleblog The Tig (genoemd naar haar favoriete wijn), waar ze recepten en interviews met chefs deelde. Eten speelde ook een belangrijke rol toen ze haar stempel drukte op het koninklijke leven. Ze vroeg bijvoorbeeld de in Londen gevestigde Californische banketbakker Claire Ptak om de taart te maken voor haar huwelijk met Prins Harry. De combinatie van citroen en seizoensgebonden vlierbloesem uit Sandringham betekende een frisse breuk met de traditionele fruitcakes van eerdere koninklijke bruiloften.