de-diepere-betekenis-achter-de-titel-van-memoires-prins-harry-229145
©ANP

De memoires van prins Harry – die naar verluidt al grote bezorgdheid heeft veroorzaakt binnen de koninklijke familie – zal vanaf volgend jaar januari in de winkel liggen. De royal maakt nu de titel van zijn boek bekend: Spare.

Memoires van prins Harry

‘Spare (in het Nederlands Reserve) neemt de lezer meteen mee terug naar een van de meest schrijnende beelden van de twintigste eeuw: twee jonge jongens, twee prinsen, die achter de kist van hun moeder lopen terwijl de wereld met verdriet en afschuw toekijkt’, luidt het persbericht van uitgever Penguin Random House. ‘Toen Diana, prinses van Wales, werd begraven, vroegen miljarden zich af wat de prinsen moesten denken en voelen – en hoe hun leven vanaf dat moment zou verlopen.’ De aanstaande tell-all wordt beschreven als ‘een mijlpaal-publicatie vol inzicht, openbaring, zelfonderzoek en zwaarbevochten wijsheid over de eeuwige kracht van liefde over verdriet.’

Titel van het boek

De titel van één woord is op het eerste gezicht een vage, maar voor Harry – en andere generaties koninklijke jongere broers of zussen vóór hem – heeft het een zware betekenis. ‘De erfgenaam en de reserve’ of ‘de reserve voor de erfgenaam’ is al lang een veel voorkomend refrein om de aanstaande vorst en hun broer of zus te beschrijven. Vroeger, toen ziekte hoogtij vierde en de dood onder kinderen veelvoorkomend was, was het hebben van meerdere nakomelingen, of ‘reservekinderen’ noodzakelijk. Op die manier kon de lijn van een familie verzekerd blijven, in het geval de eerstgeborene zou overlijden. Simpel gezegd: ze waren een menselijke verzekering – en, zodra hun oudere broer of zus volwassen was, vervangbaar.

Jongere-broer-zus-syndroom

Naarmate de tijd en de samenleving vorderden, minderde deze noodzaak, maar de term wordt desalniettemin vaak gebruikt door de pers. Deze ‘reservekinderen’ hebben een complex bestaan. Ze staan vanaf hun geboorte in de schijnwerpers, maar hebben, in tegenstelling tot hun oudste broer of zus, geen gedefinieerde rol. Naarmate de tijd verstrijkt en hun vorst kinderen krijgt, nemen hun belang en invloed af, samen met hun plaats in de lijn van opvolging.

Onvermijdelijk conflict ontstaat. “Het jongere-broer-zus-syndroom is een blijvend probleem”, zei Robert Lacey, auteur van Battle of Brothers: William & Harry, The Inside Story of a Family in Tumult. “Het systeem heeft geen manier gevonden om ze de erkenning te geven die ze nodig hebben.” Prinses Margaret, een beroemde ‘reserve’, zou grote angst hebben gevoeld over haar beperkte positie. Ze haalde de krantenkoppen met een leven van rebellie en feesten, inclusief wodka-ontbijt. Tegen de tijd dat ze in 2002 stierf, was de publieke aandacht al lang gericht op jongere royals zoals, prins Charles en wijlen prinses Diana. Margaret was grotendeels vergeten.

Gespaard

Maar terwijl hun erfgenaam broers en zussen een vooraf gepland lot hebben, hebben de reserves iets van onschatbare waarde: vrijheid. “Is er iemand van de koninklijke familie die koning of koningin wil worden? Ik denk het niet”, vertelde Harry in 2017 aan Newsweek. (In die context kan “spare” een andere betekenis krijgen – misschien voelt Harry zich “gespaard” van de Britse monarchie zelf.)

Harry’s memoires, mede geschreven door de beroemde ghostwriter JR Moehringer, zal ongetwijfeld deze complexe gevoelens onderzoeken. Dit zal Harry misschien ook zijn post-koninklijke koers helpen bepalen.

prins harry spare memoires boek
©Courtesy of Penguin Random House

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.