Net elf jaar was ik, in 1997. Ik zat bij mijn vader in de auto toen er een extra nieuwsuitzending op de radio kwam. Het ging over Prinses Diana, oftewel Lady Di, Princess of Wales, The People’s Princess. Er was een auto-ongeluk geweest en ze was waarschijnlijk overleden. Mijn vader zette de auto aan de kant, haalde even diep adem en vertelde dat dit “echt heel erg” was.
Vandaag is Prinses Diana exact 25 jaar dood – ik ben inmiddels even oud als zij was toen ze stierf – en haar overlijden schokt zowel mij als de hele wereld nog steeds. Talloze boeken, artikelen, films en documentaires zijn er over haar gemaakt. Zo toont ook Net5 vanavond de documentaire Prinses Diana, 25 jaar later. Waarom blijven we zo bezig met een prinses die een kwart eeuw geleden stierf? Een persoonlijk relaas.
Prinses Diana 25 jaar overleden
Even voor de duidelijk: dit gaat niet om mij. Het schrijven van dit artikel mag geen how can I make this about me zijn. En toch is het dat ook wel. Zonder meteen heel cynisch te worden, toch even dit: als iemands dood je raakt, zeker als diegene geen ‘echte’ bekende van je was, dan gaat die pijn vaak (ook) over jezelf. Je identificeert je met de overledene, of juist met de achterblijvers. Prinses Diana was niet mijn buurvrouw, ze was ook geen oud-klasgenoot en we hebben nooit samen geknikkerd. Toch boeit haar dood mij en velen ter wereld al 25 jaar. Om dat te begrijpen, gebruik ik toch maar mijn eigen verhaal ter illustratie.