Voor sommigen van ons is sport pas aantrekkelijk als het de juiste context krijgt: een triomfantelijk persoonlijk verhaal, het onmogelijke mogelijk maken, nationale trots of intense rivaliteit. Dan heeft sport opeens alle kenmerken van een groot drama. Met het ultieme sportspektakel in aantocht – de Olympische Spelen 2024 in Parijs – is dit het moment om op de bank te ploffen met een aantal van de beste olympische films ooit. Dit zijn films die het onvoorstelbare – het toppunt van het fysieke, psychologische en emotionele – in al hun glorie aan de wereld laten zien.
Olympische films over de Spelen
Terwijl deze olympische films op hun eigen, diepgaande, verrassende en zelfs humoristische manier in beeld brengen wat we zo leuk vinden aan de Spelen – de rivaliteit, de trots, het patriottisme, de pracht en praal – tonen ze ook enkele donkere kwesties die net zo meeslepend zijn: de doping, de seks, de klassenstrijd en de misdaad. Kunst en sport hebben tenslotte gemeen dat ze al deze dingen tegelijkertijd kunnen zijn.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Wees gewaarschuwd: je zal Chariots of Fire niet op deze lijst tegenkomen. Ja, het is een iconische film; ja, hij vond plaats tijdens de laatste Spelen van Parijs honderd jaar geleden; en ja, het is de enige olympische film die ooit de Oscar voor beste film won (in 1982). Maar dat wist je allemaal al, en de soundtrack ken je waarschijnlijk uit je hoofd. Beschouw dit in plaats daarvan als een lijst met de beste olympische films die je nog niét gezien hebt (of die je zeker nog een keer wil kijken).
Personal Best (1982)
Een warm pleidooi voor biseksualiteit, en dat in de jaren tachtig! Mariel Hemingway bracht in 1982 de intensiteit en kwetsbaarheid van langeafstandslopen naar het witte doek met deze film over Chris Cahill (Hemingway) en haar teamgenoot, geliefde en vriendin Tory Skinner (gespeeld door de echte Olympiër Patrice Donnely). Op het eerste gezicht lijkt de vraag of de twee vrouwen aan de top van hun sport met hun emoties kunnen omgaan seksistisch en gedateerd. Toch is de triomf hier het vermogen van de film om diep in te gaan op de menselijke uitdagingen waarmee deze atleten worden geconfronteerd.
Cool Runnings (1993)
Deze film is losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal – namelijk op de Olympische Spelen van Calgary in 1988, waar de allereerste Jamaicaanse bobslee-deelnemers aan de start verschenen – en geeft ons een heerlijk ’tegen alle verwachtingen in’-sportverhaal. Hoewel het concept een beetje on-the-nose is (in Jamaica hebben ze geen sneeuw), krijgt Disney het voor elkaar, met de hulp van komisch genie John Candy, in een van zijn laatste rollen. We kunnen niet anders dan deze racers aanmoedigen tot aan de finish.