deze-5-films-wil-je-deze-zomer-in-de-bioscoop-zien-261537
©ANP

Sinds de pandemie is er niet meer zo’n epische filmzomer geweest zoals de zomer van dit jaar, met zowel onstuimige komedies als ijzingwekkende horrorfilms op het programma. Om nog maar te zwijgen over de twee langverwachte blockbusters – Oppenheimer en Barbie – die het tegen elkaar zullen opnemen. Wij zetten vijf films op een rij die je in de zomer van 2023 in de bioscoop wil zien.

Films in de bioscoop in de zomer 2023

Grote kans dat je 19 juli (of in ieder geval zo snel mogelijk vanaf die datum) in de rode bioscoopstoelen ploft voor Greta Gerwigs Barbie. En één dag later, op 20 juli, zullen minstens zoveel fans in de rij staan voor Oppenheimer, een film over natuurkundige J Robert Oppenheimer met Cillian Murphy in de hoofdrol. Die twee blockbusters zijn echter pas het begin van een veelbelovende filmzomer. Bekijk hieronder voor welke films en vanaf wanneer je in de zomer van 2023 naar de bioscoop wil rennen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Barbie – vanaf 19 juli

Greta Gerwigs surrealistische, zuurstokroze film over ’s werelds populairste pop (gespeeld door Margot Robbie) die op een zelfontdekkingsreis gaat nadat ze uit Barbie Land is gezet, is nu al dé must-see van de zomer. De film heeft alles wat je je maar kunt wensen (en meer): rake oneliners; Ryan Gosling als Ken; Helen Mirren als de (pittige) verteller; uitbundige kostuums van Jacqueline Durran; een soundtrack van Dua Lipa; en onder anderen Issa Rae, Nicola Coughlan, Hari Nef, Emma Mackey en Ncuti Gatwa in de bijrollen. We kunnen niet wachten.

Oppenheimer – vanaf 20 juli

Dé grote concurrent van Barbie, die in Nederland één dag later in première gaat (in de VS zelfs op dezelfde dag), is de film Oppenheimer. Ook deze productie is overladen met sterren, maar verschilt op alle andere denkbare manieren van Barbie. Oppenheimer is Christopher Nolans gedetailleerde portret van natuurkundige J Robert Oppenheimer (gespeeld door Cillian Murphy), de bedenker van de atoombom. Midden in de Tweede Wereldoorlog, terwijl de toekomst van de mensheid op het spel staat, moet hij beslissen of ’t het waard is om een wereldwijde catastrofe te riskeren om het conflict te beëindigen. Een groep bondgenoten en tegenstanders (gespeeld door onder anderen Emily Blunt, Florence Pugh, Matt Damon, Rami Malek, Kenneth Branagh en Gary Oldman) trekken zijn beweegredenen in twijfel.

Talk To Me – vanaf 17 augustus

De thriller Talk to me, van filmmakers en tweelingbroers Danny en Michael Philippou, is van begin tot eind een kippenvelveroorzakende rit. De hoofdrol is weggelegd voor nieuwkomer Sophie Wilde, die een tiener speelt die nog steeds lijdt onder het overlijden van haar moeder. De tiener ontdekt dat ze met de doden kan communiceren via een eeuwenoude, gebalsemde hand. De hand wordt doorgegeven op feestjes en gebruikt door roekeloze middelbare scholieren om oproerige viral video’s te maken – totdat de geesten weigeren om weer te vertrekken. De film zoomt in op thema’s als rouw, groepsdruk en de nare gevolgen van social media. Een plottwist aan het einde van de film laat je naar adem snakken.

Joy Ride – vanaf 6 juli

Vier Aziatisch-Amerikaanse acteurs – komieken Sherry Cola en Sabrina Wu, Everything Everywhere All At Once’s Stephanie Hsu en Emily in Paris‘ Ashley Park – gaan op het avontuur van hun leven in deze heerlijke klucht van filmmaker Adele Lim (onder meer bekend van Crazy Rich Asians). De film gaat over de uitbundige Audrey (gespeeld door Ashley Park) die China doorkruist, op zoek naar haar biologische moeder, en haar excentrieke vriendenkring meeneemt. Ze hebben inzinkingen, beleven wilde nachten en verkleden zich in één scène als K-popsterren in een poging de luchthavenbeveiliging te omzeilen. Het zorgt voor een razend vermakelijke film, die afscheid neemt van stereotypes.

Sisi & Ich – vanaf 6 juli

Er zijn inmiddels aardig wat films en series over keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije – beter bekend als Sisi – maar in de zomer van 2023 kun je je nogmaals onderdompelen in het leven van de keizerin. Geen zorgen: de film is allesbehalve identiek aan, bijvoorbeeld, de Netflix-serie over Sisi. Sisi & Ich, van de Duitse filmmaker Frauke Finsterwalder – gaat over de relatie van Sisi met gravin Irma, die aan het einde van de 19e eeuw naar Griekenland wordt gestuurd als metgezel van Sisi, die daar in een aristocratische vrouwelijke commune leeft. De gravin raakt meteen gefascineerd door de excentrieke en extravagante kluizenaar. Maar de buitenwereld probeert Sisi te breken. Hoe hevig Irma en Sisi zich ook verzetten, uiteindelijk lijkt er maar één noodlottig pad over te blijven dat de twee vrouwen voor altijd aan elkaar zal doen verbinden.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.