vanessa-williams-speelt-miranda-priestly-in-the-devil-wears-prada-de-musical-287465
©ANP

The Devil Wears Prada, dé iconische film over de meedogenloze modewereld, komt terug. Niet in de vorm van een reboot of prequel, maar als musical (ja, echt). Na een wat moeizame eerste poging in Chicago, wordt er nu een nieuwe musicalversie van de cultfilm gemaakt door drievoudig Tony Award-winnaar Jerry Mitchell. De musical debuteert in oktober 2024 in het Dominion Theatre in Londen, en inmiddels is ook bekend wie de hoofdrol van de gevreesde Runway-hoofdredacteur zal gaan spelen: Vanessa Williams.

The Devil Wears Prada – de musical

Voor iedereen die minder bekend is met de originele film: The Devil Wears Prada is gebaseerd op de gelijknamige roman van Lauren Weisberger uit 2003 (de film verscheen in 2006). De toen nog opkomende actrice Anne Hathaway speelt de hoofdrol in de film: die van aspirant-journalist Andy Sachs. Ze is de assistente van de veeleisende hoofdredacteur van het tijdschrift Runway, Miranda Priestly, subliem gespeeld door Meryl Streep. Dankzij de mix van waargebeurde verhalen, meesterlijke vertolkingen van de cast, fantastische mode en een overvloed aan iconische zinnen, werd de film een instant klassieker.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Al eerder werd bekendgemaakt dat niemand minder dan Elton John verantwoordelijk zal zijn voor de muziek in de musical – en dat belooft wat. In de zomer is er een voorpremière in het Theatre Royal Plymouth voordat de productie in oktober in West End wordt opgevoerd, meldt Variety.

De cast

Deze week maakte Variety echter ook bekend dat de Amerikaanse actrice Vanessa Williams de rol van Miranda Priestly zal gaan vertolken. Williams is bekend van tv-rollen in de series Ugly Betty en Desperate Housewives, en van haar zangcarrière (zo zong ze onder meer het originele lied Colors of the Wind in de Disney-film Pocahontas). Ook verscheen Williams eerder al op Broadway in The Trip to Bountiful in 2013 en Into the Woods in 2002. Voor die laatste ontving ze een Tony Awards-nominatie.

Williams stelde tegenover Variety dat “Miranda Priestly tot leven brengen op West End een absolute droom is die uitkomt”. Ze voegde daaraan toe: “Gird your loins, folks”, verwijzend naar de scène in de film waarin Priestly’s collega, gespeeld door Stanley Tucci, het kantoor waarschuwt voor de komst van de elegante, angstaanjagende hoofdredacteur.

Hoewel de rest van de cast nog moet worden aangekondigd, is er al wel een eerste clip onthuld, waarin we Williams zien lopen door de gangen van haar kantoor. “Zit daar niet gewoon te zitten, koop tickets of zo”, stelt Williams als Priestly. Bij de video staat de tekst: “Vanessa Williams IS Miranda Priestly. That’s all.”

De tekst gaat verder onder de Instagrampost.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Sunday Times Style (@theststyle)

Wat hopen we te zien in de musical?

Omdat er nog niet veel bekend is over de daadwerkelijke uitwerking van de musical, noemen we hier zes elementen die wij als fans van de originele film nodig hebben om óók fan te worden van de nieuwe musicalversie.

1. Een knipoog naar de originele soundtrack

We hebben veel om naar uit te kijken op het gebied van muziek, want Elton John componeert de muziek van de nieuwe musical. Toch zou het in onze ogen zonde zijn als er niet op zijn minst een paar keer wordt gelinkt naar de soundtrack van de film. Het kost het productieteam misschien een paar centen om de liedjes te licenseren, maar kun je je voorstellen dat The Devil Wears Prada opent zónder de iconische basnoten van KT Tunstall’s Suddenly I See? Of dat Andy Sachs’ couturetransformatie voorbijgaat zónder de speelse beat van Madonna’s Vogue?

2. Veel haute couture-wisselingen

Een van de iconische scènes in de originele film (en daar zijn er veel van) is ongetwijfeld Andy’s transformatie in de straten van New York. Anne Hathaway loopt door de stad en verandert continu van look; de ene verbazingwekkende outfit verandert in de andere. Dit soort scènes zijn misschien moeilijk na te maken op het toneel, maar tegelijkertijd moet je nooit twijfelen aan de talenten van theatertechnici. Om deze scène op een goede manier na te maken, is de allerbeste wisseltechniek nodig.

3. Een iconische actrice als Miranda Priestly

De actrice die gekozen wordt om Miranda Priestly te spelen has big shoes to fill: ze stapt in de stiletto’s van Meryl Streep, die talloze acteerprijzen heeft gewonnen en waarschijnlijk een trofeekamer ter grootte van een klein land heeft. Wij weten al iemand die perfect is voor de rol: Emmy Award-winnaar, Eurovisie co-host, bezitter van een vier octaven vocaal bereik, Hannah Waddingham.

4. Een diepgaande, emotionele solo voor Nigel

Laten we eerlijk zijn: The Devil Wears Prada staat synoniem met Meryl Streep die Emily Blunt en Anne Hathaway constant de les leest, maar ons hart ligt eigenlijk bij Nigel, gespeeld door Stanley Tucci. Hij is de enige persoon die Miranda respecteert. Maar wat we toch wel het meest aan hem bewonderen, is zijn liefde voor zijn werk en de mode-industrie. Een belangrijk moment in de film: Andy vraagt Nigel om sympathie en hij geeft haar een broodnodige realitycheck (na de iconische makeoverscène in de fashion closet van het tijdschrift). Als het aan mij ligt, wordt Nigels speech in deze scène bewerkt tot een diepgaande, emotionele solo, die benadrukt hoe belangrijk Runway was voor de jonge, eenzame Nigel die meer geïnteresseerd was in mode dan in sport.

Een scène uit de film The Devil Wears Prada
©ANP

5. Mode uit de zeroes

De originele film, die in juni 2006 op het witte doek verscheen, was een ode aan de mode van die tijd. De film bevatte een verbazingwekkend aantal iconische looks, van de sensationele Dior by John Galliano-jurk die Andy draagt op het gala, tot haar head to toe post-makeover Chanel-look. (We kennen allemaal die iconische zin: “Are you wearing the Ch–?“. Waarop Andy zegt: “The Chanel boots? Yeah, I am.”)

Als deze musical echt de titel The Devil Wears Prada wil verdienen, zal het op het gebied van mode wat moeite moeten doen – dat zijn de makers van de musical de kostuumontwerper van de film, Patricia Field, verschuldigd. Als er op dit moment níet een legioen kostuumontwerpers bezig is om archiefstukken van alle grote modehuizen uit die tijd na te maken, dan kun je de musical wat ons betreft net zo goed cancellen.

6. De ‘cerulean sweater’-speech

Er is absoluut geen versie mogelijk waarin dé ‘cerulian sweater-speech’ níet in voorkomt. Het zou ons niet verbazen als Elton John er al een nummer over heeft gemaakt. Al zou deze scène ook perfect zijn als een monoloog, net zoals in de film. I think we need a monologue here. Als je die zin herkent en je daar de stem van Meryl Streep bij inbeeldt, dan weet je waarom die monoloog in de musical moet komen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.