In Hollywood staat de representatie van vrouwen – of nou ja, het gebrek daaraan – al langer ter discussie. Neem bijvoorbeeld de nominatie voor beste regisseur bij de grote awardshows, zoals de Oscars en de Golden Globes, waar zelden een vrouw tussen stond. Maar hoe zit het met vrouwen in de Nederlandse filmindustrie? Die blijken zwaar ondervertegenwoordigd zijn, volgens een nieuw onderzoek van Vrouwen in Beeld en de Universiteit Utrecht.
Vrouwen in de Nederlandse filmindustrie
In de studie komt naar voren dat mannen met een vertegenwoordiging van bijna 70 procent in leidinggevende functies en hoofd- en bijrollen een dominante positie in de filmindustrie hebben. De onderzoekers hebben van 2011 tot en met 2020 ongeveer 2.500 fictie- en documentaireproducties onder de loep genomen. Daarbij werd geteld hoeveel vrouwen een leidinggevende functie, een hoofdrol of een bijrol hadden.
Uit het rapport blijkt dat er een verdeling van 19.995 mannen (69,6 procent) en 8.753 vrouwen (30,4 procent) was. Hoewel de onderzoekers een lichte verschuiving naar meer gelijkheid zagen in de periode van tien jaar, zijn vrouwen in de Nederlandse filmindustrie overduidelijk in de minderheid. En dat terwijl er zo ontzettend veel vrouwelijk talent rondloopt.
Ongelijkheid
Die ondervertegenwoordiging is zichtbaar in alle functies binnen de filmwereld – production design en research voor documentaires uitgezonderd. De onderzoekers zagen een terugkerend patroon: hoe meer producties er worden gemaakt, hoe meer de ongelijkheid groeit. Ook valt het op dat er minder vrouwen betrokken zijn wanneer een productie duurder is of langer duurt.
Als iets reden moet geven om het gesprek over representatie van vrouwen in de filmindustrie aan te gaan, dan is het dit onderzoek wel. Er is in ieder geval nog een hoop werk aan de winkel – niet alleen in de filmwereld, maar ook daarbuiten.