Het begon met de tonen van The Who’s Who are You. Ik zat als twaalfjarige op de knalrode bank bij een vriendinnetje thuis, waarschijnlijk te snacken op wokkels of iets dergelijks, toen ik voor het eerst een aflevering CSI zag. “Ik hou niet van bloederig”, zei ik nog, maar twintig minuten later was ik verkocht. De special effects, de onderlinge intrige, de manier waarop er in een wond werd gezoomd zodat je precies kon zien waar de kogel terecht was gekomen, waren ongekend. En nieuw. Dit ging niet over moord, dit ging over wat er daarna gebeurde, in het lab.
Waarom zijn vrouwen zo gefascineerd door true crime?
Ik weet niet of ik toen inzag dat het verslavend was, maar dat was het wel. Al snel keek ik ze allemaal, in de uren tussen school en het avondeten. CSI, CSI New York, CSI Miami (een favoriet omdat mijn broertje en ik niets liever deden dan de verschrikkelijke Amerikaanse oneliners van hoofdpersoon Horatio naar elkaar herhalen), Special Victim’s Unit en Law & Order.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Toen ik eenmaal ging studeren veranderde mijn kijkgedrag. Ik keek nu eigenlijk alleen nog op brakke zondagen naar true crime, illegaal gedownload op mijn laptop die zwaar zoemend en blazend de afleveringen over moorden in Las Vegas, de steegjes van New York en de stranden van Miami liet zien. Een guilty pleasure, niet iets waar ik met anderen over sprak. Totdat mijn huisgenoot steeds vaker naast mij op de bank zakte om mee te kijken, en begon over de true-crime-podcast die zij luisterde.
True Crime: heel andere koek
True crime was heel andere koek. Dit was echt gebeurd. Deze mensen kon je googelen. Ik kwam er al snel achter dat ik niet de enige was met deze fascinatie. Sterker nog, er bleek een hele wereld van true crime toegewijde innemers. De meesten waren vrouwen, net als ik, en sommigen hadden een indrukwekkende kennis opgebouwd uit tv-series, films, documentaires, boeken, podcasts en eigen onderzoek over die ene specifieke moord waardoor zij gefascineerd waren. De Black Dahlia, de Manson Murders, de Golden State Killer.
Mijn eigen interesse in true crime veranderde al snel in een nieuwsgierigheid naar waarom true crime verhalen zo geliefd zijn bij vrouwen. Uit onderzoek van de Amerikaanse professor Kelli S. Boling van de Universiteit van Nebraska-Lincoln blijkt dat 73 procent van het true-crime-podcastpubliek vrouw is. Maar waarom zijn vrouwen zo geïnteresseerd in true crime? Het antwoord blijkt niet heel simpel. Dat kan ook bijna niet anders. Gender is een construct en het is onmogelijk om iets generaliserends te zeggen over alle vrouwen. Maar, er zijn aspecten van de overkoepelende vrouwelijke ervaringen, waardoor deze groep zich aangetrokken voelt tot true crime.