Het maken van een lijst van de beste queer boeken – of zelfs van de LGBTQ+-auteurs die mijn leven hebben veranderd – blijkt een bijna onmogelijke taak te zijn. Als levenslange boekennerd die halverwege de twintig uit de kast kwam en meteen elk boek over queer en trans cultuur ging verslinden, kan ik bevestigen dat het in feite onmogelijk is om alles te lezen. Dat gezegd hebbende, is het zeker een stuk makkelijker om out and proud te zijn als een aantal van de grootste schrijvers en denkers uit de literatuurgeschiedenis hebt ontdekt die je hand figuurlijk vasthouden.
Queer boeken die je wil lezen
Daarom zet Vogue, in het kader van Pride, een aantal van de beste boeken van queer schrijvers op een rij. Of je nu graag queer fictie leest of je kennis wil opfrissen: we kunnen garanderen dat je minstens één boek op deze lijst zal koesteren.
Alexander Chee schetst in deze verzameling essays een onvergetelijk portret van zijn leven als “een zoon, een homo, een Koreaanse Amerikaan, een kunstenaar, een activist, een minnaar en een vriend”. Alles komt aan bod: van rouwen om het verlies van te veel vrienden door aids tot tarotlezen en proberen het te maken in New York door cateraar te zijn op conservatieve cocktailparty’s.
Als je alleen de gelijknamige Spielberg-film uit 1985 hebt gezien (of de versie uit 2023, geregisseerd door Blitz Bazawule), is het zeker de moeite waard om Walkers originele versie te lezen over de langdurige, rijke lesbische band tussen hoofdpersoon Celie en haar fel onafhankelijke, rebelse ‘vriendin’ Shug Avery. (Spielberg heeft toegegeven dat hij de relatie tussen Celie en Shug doordachter in beeld had kunnen brengen, maar gelukkig hebben we het boek nog.)
Deze ‘biomythografie’, zoals Audre Lorde het zelf graag noemt (wat ze ermee bedoelt, is een mengeling van een autobiografie, andere zwarte vrouwenlevens en mythologie) ontleent zijn naam aan een Caribisch woord dat Lorde beschrijft als “vrouwen die samenwerken als vriendinnen en geliefden”. De manier waarop Lorde, een van de belangrijkste zwarte lesbische en feministische denkers uit de geschiedenis, het nastreven van een queer liefde omschrijft, en ingaat op het vinden van haar gemeenschap te midden van de lesbische scene van Cuernavaca, Mexico, tijdens de Koude Oorlog, is onmogelijk om te vergeten.
In deze lyrische en diep ontroerende memoires duikt Machado in de lesbische en biseksuele geschiedenis om context te vinden voor haar eigen ervaring met verliefd worden op een wispelturige en steeds gewelddadiger vrouwelijke partner. Met haar verhaal wil ze queer lotgenoten van intiem partnergeweld laten weten dat ze niet alleen staan.
“Los van het feit dat ik nog probeer uit te zoeken of Chelsea Girls een roman is, memoires of een verzameling verhalen, wilde ik, in de tijd dat ik Chelsea Girls schreef – en dat was lang: van 1980 tot 1993 was de tijd waarin het werk werd samengesteld – vooral zeggen wat ik dacht dat echt was”, schreef Myles over dit baanbrekende werk over queer zijn, lust, geweld en verlangen in de East Village.
Nevada is Imogen Binnie’s kroniek van een trans vrouw die in Brooklyn woont en aan een roadtrip naar de westkust begint. Een boek dat alom wordt geprezen als het begin van een ommekeer in de trans literatuur. Zo omschrijft auteur Isle McElroy het boek als “een roman die van de trans ervaring een menselijke ervaring maakt, door te laten zien dat we net zo beminnelijk en gekmakend en echt zijn als elk ander gecompliceerd onderwerp in de fictie”.
Deze roman, waarschijnlijk het bekendste portret van zwarte queer mannelijkheid in de westerse literatuur, gaat voornamelijk over het leven van David, een Amerikaan die verstrikt raakt in een affaire met een Italiaanse man die hij ontmoet in een Parijse homobar. (Een van mijn favoriete citaten aller tijden over ‘erbij horen’ komt uit dit boek: “Misschien is thuis geen plaats, maar gewoon een onherroepelijke toestand.”)
Als je ooit gehoor hebt gegeven aan de oproep van de band Muna om “midden in een homobar te dansen”, dan is deze deskundige combinatie van memoires en cultuurgeschiedenis misschien wel het ideale boek voor jou. Tegelijkertijd is het een reactie op de sluiting van veel LGBTQ+-plekken in Amerika. En een reminder om de overgebleven plekken te blijven bezoeken waar we ons het meest queer en levend voelen.
Lamya H spreekt met Hijab Butch Blues een nieuw, maar niet minder belangrijk facet van queer en trans identiteit aan. Dit boek is doordrenkt met de ervaring van de auteur als een gender non-conforme, queer en non-binaire jongere die de Koran bestudeert in een poging om een plaats te vinden voor zichzelf en diens verschillende identiteiten binnen de Islam.
In een wereld waar trans en gender non-conforme identiteiten nog steeds gecriminaliseerd worden, biedt het geïllustreerde verslag van Maia Kobabe over haar leven als non-binair persoon in het hedendaagse Amerika de broodnodige sociale context. (Als een conservatieve beweging als het Amerikaanse Moms For Liberty het boek probeert te verbieden, weet je dat het de moeite waard moet zijn.)
Mecca Jamilah Sullivans hoofdpersoon, Malaya Clondon, is een dik zwart meisje in New York dat haar liever dunner ziet. Deze spanning – evenals de strijd tussen de strenge eetregels van haar moeder en Malaya’s eigen groeiende honger naar eten, gemeenschap en queer liefde – laat deze dikke, queer lezer wensen dat ze Big Girl al veel eerder in haar leven was tegengekomen.
Dit boek is geïnspireerd op het tumultueuze leven van Virginia Woolfs geliefde, Vita Sackville-West. Maar het wordt ook beschouwd als een van de vroegste voorbeelden van trans fictie. In de roman ondergaat een Britse edelman een geslachtsverandering en leeft vervolgens meer dan driehonderd jaar zonder te verouderen. (Acteur Emma Corrin speelde in 2022 de hoofdrol in een Londense toneelbewerking van het boek. Daarmee werd Woolfs eeuwenoude verhaal nieuw leven ingeblazen.)
In deze prachtig geschreven debuutroman van Zaina Arafat baant een jonge Palestijns-Amerikaanse vrouw zich een weg van Bethlehem naar Brooklyn. Hier duikt ze in haar eerste serieuze queer romance. Het boek gaat vakkundig om met de verkenning van liefde, lust, biseksuele identiteit, geïnternaliseerde homofobie, eetstoornissen, genezing van trauma’s en nog veel meer.