Ongeveer een jaar geleden plaatste ik voor het eerst iets op TikTok. Het was mijn leeslijst voor de lente, waarbij ik een selfie nam van mezelf met een boek in mijn hand met als bijschrift “Why is my spring TBR sooo sexy?” (‘TBR’ staat voor “to be read”). Toen drukte ik op “Publiceren” en verwachtte… niets. Misschien een paar likes van mijn beste vrienden, maar tot mijn grote verbazing kreeg de video 90.000 views. Dat zijn genoeg mensen om het Wembley Stadium te vullen. Vervolgens kreeg ik reacties als “Dit is mijn teken om eindelijk los te komen uit mijn drie jaar durende leesdip”, “OMG, deze boeken klinken zo goed!” of “Heb ze meteen allemaal gekocht”. Eerst dacht ik: geweldig. En toen dacht ik: misschien moet ik doorgaan. Dit is mijn ervaring met BookTok.
Mijn ervaring met BookTok
In het begin was het nog vreemd om in de camera te spreken, maar al snel begon ik gewoon te praten alsof ik een spraakbericht naar een vriend stuurde. Er waren nog meer redenen waarom ik door wilde gaan: ik lees meestal toch al drie tot vijf boeken per maand, dus ik heb genoeg materiaal om regelmatig te delen. Ik wilde romans introduceren waarvan ik dacht dat ze niet de aandacht kregen die ze verdienden. En ik voelde een sterke behoefte om een gemeenschap te vinden om alle verhalen mee te delen. Sindsdien post ik regelmatig, deel ik nieuwe genres, klassiekers die perfect zijn om mee te beginnen en mijn favoriete boeken van elke maand.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Wat is BookTok?
Deze sectie op TikTok, die gewijd is aan literatuur, heet BookTok. Een aantal gebruikers post er boekaanbevelingen, recensies en andere creatieve content, doet inspiratie op uit boeken en gaat in gesprek met mensen die hun smaak in boeken delen.
Tientallen miljoenen boeken worden elk jaar verkocht dankzij de populariteit op BookTok. Een voorbeeld van de kracht van het platform is het antiquariaat Willbrand in Keulen, Duitsland. De winkel kon zichzelf van sluiting redden nadat de eigenaar vorig jaar klassieke literatuur begon te bespreken op TikTok, wat nieuwe klanten naar diens winkel trok. Een ander voorbeeld: De novelle Witte nachten van Fjodor Dostojevski, voor het eerst gepubliceerd in 1848, was van de ene op de andere dag uitverkocht op Amazon nadat de Britse BookTokker Jack Edwards zijn favoriete citaten eruit voorlas op TikTok.