Borre Akkersdijk (37) ontmoet soms begin twintigers die zeggen te twijfelen tussen de aanschaf van een Ferrari of een Lamborghini. Ook is een belegd broodje tegenwoordig tot zijn verbazing soms duurder dan een kledingstuk, zegt hij. “Je hoeft echt niet rijk te zijn om elke dag een nieuw shirt te kunnen kopen, sick toch? Compleet doorgeslagen zijn we. We hebben al te veel en willen alleen maar meer, er is zo’n overvloed aan alles, dat moet stoppen en daarvoor is maar een oplossing: minder, beter en transparanter.”
Textieltovenaar Borre Akkersdijk
Met zijn textielinnovatiestudio nabij Amsterdam-Sloterdijk probeert hij de wereld een stuk verantwoorder en duurzamer te maken. Tijdens de lockdown versnelden Borre Akkersdijk en zijn businesspartner en CEO Arnoud Haverlag de digitale kant van het bedrijf. Momenteel zit hij midden in een tweede investeringsronde voor de doorontwikkeling van Byborre Create, een designplatform dat merken, ontwerpers en kunstenaars online toegang geeft tot duurzame grondstoffen, innovaties en creatieve tools.
Op die manier kan iedereen zijn eigen unieke en verantwoordelijke textiel ontwerpen. “Een sample is beschikbaar voor 150 euro en het copyright blijft van de klant”, zegt Akkersdijk. Zijn bedrijf verzorgt vervolgens de textielproductie, daarin zit ’m het verdienmodel. Create is ook een uitkomst voor kleine merken. Je bestelt namelijk precies de hoeveelheid stof die je nodig hebt, al is er wel een minimumafname van vierhonderd meter.”

Een flink aantal voorlopers in de markt werkt er al mee. De Japanse merken Porter en Kapital bijvoorbeeld, maar ook Adidas, meubelmerk Natuzzi, McQ, LVMH Prize-winnaar 2019 Thebe Magugu, Baracuta, BMW en Mini. “Het platform heeft al meer dan 2100 aanmeldingen, zo’n 700 designers en 180 brands maken gebruik van de tool. Dit jaar zijn er tien studenten mee afgestudeerd”, zegt Akkersdijk niet zonder trots.
Nee tegen Rolls-Royce
Vijf jaar geleden betrok hij het pand met vijf man, inmiddels zijn er 46 in vaste dienst, eind 2022 moeten dat er zo’n 60 zijn. Nu moet hij namelijk veel klanten teleurstellen, en niet de minste merken. Zo verkocht hij een paar maanden geleden nog nee aan Rolls-Royce omdat er 1200 anderen op de wachtlijst stonden. Dat zijn er inmiddels zelfs 2000 geworden, maar ze zijn wel al aan de slag met het luxe Britse automerk. “Een geluk dat ze niet in de tussentijd naar een ander zijn gegaan? Er is geen ander, ik durf best te stellen dat mijn bedrijf uniek is en zijn tijd ver vooruit. McLaren, Lamborghini, de tien top auto-, meubel- en modemerken, we sampelen of werken met iedereen. Zij hebben een idee, wij ontwikkelen het.”