Punk is weer in de mode. En dat in een tijd waarin het nummer God save the Queen van punkband Sex Pistols voor het eerst sinds zijn release in 1977 door de dood van koningin Elizabeth niet meer zo relevant is; waarin modeontwerpster Vivienne Westwood niet meer onder ons is; waarin polarisatie in Nederland toeneemt. Een interessante tijd voor de comeback van punk, to say the least.
In Vogue’s septembernummer van 2022 benoemden we het al: punk is terug. Als Vogue-redacteur voel ik een bepaalde mate van verantwoordelijkheid om kennis te maken een subcultuur waar de mode-industrie zo geïnspireerd door raakt. En dus kocht ik afgelopen vrijdag een kaartje om de Nederlandse postpunkband Weak Moves te zien (postpunk is iets experimenteler dan punkmuziek, red.). Ik wilde de herleving van punk realtime meemaken, en wel tijdens een echt punkconcert.
De comeback van punk
Wat draag je naar een postpunkconcert?, vroeg ik mezelf af. Ik wilde grote zilveren oorbellen indoen, maar die liet ik toch thuis; moshpits (ook wel slamdance genoemd) zijn tijdens deze concerten namelijk een ding. En stel dat ik ineens zin krijg om mee te doen, dacht ik, dan wil ik mezelf en anderen geen pijn doet met onhandige modekeuzes. Terwijl ik met één hand kleding uit mijn kast trok en met mijn andere hand mijn iPhone vasthield, googelend naar punkproof outfit-inspiratie, stuitte ik op meerdere online artikelen over de subcultuur. Zodoende kwam ik erachter dat ik de kapotte vegan leren broek die ik al aanhad gewoon kon aanhouden. Sterker nog: ik besefte dat het me eigenlijk niets zou moeten uitmaken dat-ie gescheurd is. Dát is pas punk, dacht ik.
Aangekomen in het uitverkochte Cinetol te Amsterdam-Zuid voelde ik spanning – als ik een nagelbijter was, zou ik nu geen nagels meer over hebben. Ik heb altijd van punkmuziek gehouden, maar verder dan luisteren naar Sex Pistols in mijn kamer kwam het niet. Dit was live. Dit was real.
Na ongeveer een uur lang mijn hoofd te hebben geschud alsof ik water uit mijn oor wilde krijgen, zonder aan maar íets anders te denken dan aan het bijna hypnotiserende geluid van de muziek en de schoonheid van het diverse uitziende publiek, drong het tot me door: de comeback van punk is goed voor mode én cultuur.
