als-ik-me-aan-deze-datingregel-had-gehouden-had-ik-nu-nooit-een-relatie-gehad-335064
©Getty Images

Je zou wel kunnen stellen dat ik in mijn twintiger jaren niet heel ‘goed’ was in relaties. Ik speelde altijd hard to get als ik iemand écht leuk vond; ik praatte nooit over mijn gevoelens, omdat ik mezelf niet kwetsbaar durfde op te stellen; ik antwoordde niet op appjes als ik het gevoel had dat ik te graag wilde antwoorden. Dat voelt nu, als dertigjarige, vreemd en onlogisch. Toen ik mijn huidige partner ontmoette, begonnen we enthousiast aan een situationship en bleven we twee jaar lang rondzwerven in dat grijze gedeelte. Als ik toentertijd een van mijn vrienden was geweest, had ik gevraagd: wat ben je nou allemaal aan het doen? Ik ben er inmiddels achter gekomen dat je pas leert hoe een relatie werkt, als je er al eenmaal in zit. Bij mij ging dat heel langzaam – zo langzaam, dat ik nauwelijks merkte dat het gebeurde. Er was al die tijd een andere persoon voor nodig geweest. Als ik me aan iedere datingregel had gehouden die in de huidige datingcultuur gelden, dan was ik niet in deze relatie beland. Vooral de zogenoemde ‘driemaandenregel’ is wat mij betreft onnodig, en dit is waarom.

De datingregels in de huidige datingcultuur

Je vraagt je misschien af wat de driemaandenregel inhoudt. Die regel stelt dat je na drie maanden de balans zou moeten opnemen: zou de persoon met wie je aan het daten bent je toekomstige partner kunnen worden? Zo niet, dan kun je die persoon beter ‘loslaten’, om geen tijd en moeite te verspillen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In theorie begrijp ik wat de driemaandenregel inhoudt: na drie maanden ben je veel over iemand te weten gekomen. Als je je na die periode niet tot iemand aangetrokken voelt, of je realiseert dat jullie eigenlijk weinig gemeen hebben, dan is de kans groot dat dat ook niet meer gaat komen. Maar ik denk óók dat we relaties niet zouden moeten behandelen alsof ze in beton gegoten zijn. Relaties zijn ingewikkeld van aard, en we doen onszelf simpelweg tekort als we alle relaties zo makkelijk zouden afschrijven.

Of een relatie werkt of niet, heeft voor een groot deel te maken met timing. Waar sta je emotioneel? Zijn we op dat moment in staat om goed te communiceren? Als dat bij iemand een paar maanden even niet lekker gaat, zou dat dus betekenen dat je elkaar misloopt.

‘If they wanted to, they would’

De driemaandenregel is niet de enige datingregel die wat mij betreft te kort door de bocht is. Zo heb ik ook zo mijn mening over de veelgehoorde uitspraak (vooral op TikTok): “If they wanted to, they would” (oftewel: hij of zij ziet je gewoon niet zitten). Deze regel stelt dat iemands gedrag op het eerste gezicht weergeeft hoe hij of zij zich voelt ten opzichte van jou.

Wederom in theorie heel begrijpelijk. Maar in de praktijk kunnen we toch wel stellen dat dit simpelweg niet zo werkt. Kijk naar mijn gedrag: ik trok me juist altijd terug als ik geïnteresseerd in iemand was. En het duurde bij mij lang voordat ik uit mijn schulp durfde te kruipen. Een datingregel die in mijn geval wél kloppend zou zijn? “If they wanted to, you wouldn’t have a clue.”

Laten we anders naar daten kijken

Ik denk dat we op een heel andere manier naar daten zouden moeten kijken. Als je al veel slechte dates hebt gehad – zoals ik – dan kan je soms het gevoel hebben alsof je iets verkeerd doet. En als iemand, vooral op het begin, geen interesse of enthousiasme toont, dan is het zeker zinvol om jezelf op de eerste plaats te zetten, en op zoek te gaan naar iemand die dat wél doet. Maar ik denk ook dat velen nooit de liefde zullen vinden als ze zich zo strikt aan alle datingregels in de huidige datingcultuur houden. Dat zou de connecties waar we naar op zoek zijn in vele gevallen belemmeren.

Ik vraag me soms af hoe ik het daten nu zou ervaren, nu ik ouder (en wijzer?) ben. Ik zou graag stellen dat ik dan alles onder controle zou hebben, dat ik perfect zou communiceren en dat ik mijn emoties zou kunnen tonen. Maar ik weet dat dat niet het geval zou zijn. Elke relatie is anders. En dat is precies de reden waarom een one-size-fits-all-systeem niet werkt. Daten betekent in het duister tasten. Misschien kom je erachter waar je bent, en waar je staat, maar misschien ook niet. Of misschien kost het gewoon wat extra tijd om te komen waar je wil zijn.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.