verenigen-en-verdelen-6-eigenzinnige-makers-over-het-zoeken-van-verbinding-292893

Verbinding zoeken is tegenwoordig belangrijker dan ooit, want van polariseren hebben we allemaal de buik vol. Deze eigenzinnige makers weten dat als geen ander. Maar of ze nu door wie ze zijn en wat ze doen verenigen of juist verdelen: hun intentie is sowieso goed. En dat is de wereld waard.

Eigenzinnige makers spreken zich uit

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Rosa Stil 

Die grote, nieuwsgierige, hazel eyes. In de film Hardcore Never Dies wist actrice en regisseur Rosa Stil met alleen haar blik al veel te zeggen. In haar werk als kunstenaar doet ze dat met woorden. Ze heeft immers veel te vertellen.

Een A4’tje, beklad met letters in regenboogkleuren. Het is allesbehalve een abstract werk. Sterker: er staat een tekst op die weinig aan de verbeelding overlaat: I’ll happily burn in hell if that means I can lick her pussy tonight. “Of ik zoiets maak om te schuren? Absoluut. In vroegere werken van grote schilders werden vrouwen verkracht door goden, die doeken vinden we normaal. Maar radicale, queer kunst is maar raar. Dat is het alleen omdat we het zo weinig zien. Voor mij is mijn kunst heel normaal, hoe radicaal ze ook lijkt.”

Sterker: Rosa Stil (27) haalt haar inspiratie voornamelijk uit de extreme thema’s des levens. “Seks, de dood, mentale donkerte, zelfkastijding. Ik ben geboeid door mensen die zich bewegen langs de randen van het bestaan.” Haar drang om kunst te maken, begon uit verveling tijdens het afronden van haar middelbare school. “Ik kon me met geen mogelijkheid concentreren op de saaie examenstof, waardoor ik maar ging doedelen in mijn schriften. Ik probeerde gezichten, letters en vormen te schetsen. Al snel werd dat mijn meditatie, mijn focus. Als ik in mijn atelier met een doek bezig ben, vergeet ik de wereld. Er gebeurt even niets. Alles verdwijnt, behalve mijn werk. Het geeft me het ultieme gevoel van vrijheid.”

Rosa Stil is een van de makers die verbinding zoekt in Vogue's meinummer
©Zoe Karssen, Vogue Nederland, mei 2024
1/6
Native Share

Samuel Levie 

Voedsel verbindt. Net als de verhalen die je alleen aan de eettafel met elkaar deelt. Chef, columnist en ondernemer Samuel Levie weet daar alles van.

Een zesjarig jongetje bakt, vroeg in de ochtend, een taart. Het recept staat op de achterkant van een doos Kellogg’s. Waar leeftijdsgenoten met poppen en autootjes speelden, stond Samuel Levie (40) het liefst in de keuken. Noem het puur toeval, kinderlijke verveling of instinct, hoe dan ook: het leek geschreven in de sterren dat hij chef zou worden. “Mijn ouders konden niet geloven dat ik die taart zelf had gemaakt. Het bakken in onze keuken – en de lovende reactie erna – was zo krachtig, dat ik vanaf dat moment kok wilde worden. Nu ik zelf vader ben, weet ik dat alles wat je kroost doet verrast. Misschien was de taart niet te eten en waren mijn ouders heel goede acteurs, maar door hun enthousiasme wist ik dat ik deze kant op moest.”

Samuel Levie is een van de makers die verbinding zoekt in Vogue's meinummer
©Zoe Karssen, Vogue Nederland, mei 2024
2/6
Native Share

Thorn de Vries 

Soms is zijn wie je bent reden genoeg om te provoceren. Het deert acteur en filmmaker Thorn de Vries niet meer. Want die weet ook hoe belangrijk het is om jezelf uit te kunnen dragen. Al doet Thorn het alleen al voor diens jongere zelf. 

Huisje, boompje, beestje. Een fijne relatie en een kind. Velen zien dat als een onhaalbaar, heteronormatief beeld voor queers. Maar Thorn de Vries (28) bevindt zich inmiddels zelf in deze situatie, al had die dat nooit gedacht, opgroeiend in het hart van de Biblebelt. Net als dat Thorn niet had gedacht ooit volledig zichzelf te kunnen zijn. “Alleen al mijn bestaan is een daad van activisme. Als ik ’s ochtends besluit de deur uit te lopen, ben ik activistisch bezig. Ik maak mezelf, en mensen zoals ik, zichtbaar. Ik zie vaak genoeg mensen op straat staren of verbaasd omkijken. Mijn uiterlijk maakt ze in de war. Ik vind die verwarring inmiddels wel leuk. Die mindfuck van mensen die me graag in een hokje willen plaatsen, maar bij wie dat niet lukt.”

Thorn de Vries is een van de makers die verbinding zoekt in Vogue's meinummer
©Zoe Karssen, Vogue Nederland, mei 2024
3/6
Native Share

Akwasi Owusu Ansah 

Er zijn weinig Nederlanders die zo veel verschillende reacties oproepen als Akwasi. Hij is rapper, dichter, creatief directeur. Maar vooral nog die jongen uit Amsterdam, met dezelfde idealen en dromen. 

In 1898 zag Anton de Kom, een Surinaamse schrijver en een van de eerste zwarte verzetshelden in Nederland, het levenslicht. De Kom werd ‘oproerkraaier’ genoemd en bedreigd omdat hij als anti-koloniale schrijver racisme aan de kaak stelde. Precies negentig jaar na de geboorte van De Kom kwam Akwasi Owusu Ansah ter wereld, nu 36 jaar geleden. Hij ziet parallellen tussen zijn leven en dat van De Kom. “Daar schrijf ik een boek over, waarin ik brieven richt aan Anton. We lijken veel op elkaar. Ik zou mezelf geen verzetsheld kunnen noemen, maar ik verzet me wel tegen racisme. Ik word net als Anton ‘oproerkraaier’ genoemd, ik word ook bedreigd. Het is alsof de geschiedenis zich herhaalt.”

Akwasi is een van de makers die verbinding zoekt in Vogue's meinummer
©Zoe Karssen, Vogue Nederland, mei 2024
4/6
Native Share

Dzifa Kusenuh 

Op de bres springen voor een groter goed: je moet het maar durven. Presentator, actrice en muzikant Dzifa Kusenuh doet niets liever.

Schoenmaker, blijf bij je leest. Dat gezegde gaat niet op voor Dzifa Kusenuh (29), aangezien ze acteert, presenteert en muziek maakt. “Het is mijn kracht, maar ook mijn zwakte om meerdere carrières tegelijkertijd te willen. Ik moet me soms focussen op één gebied, dat goed leren ontwikkelen om erna pas naar een ander gebied te gaan. Ik ben nu meer aan het presenteren en haal daar veel voldoening uit: het is een vette skill om beter in te worden. Acteren is mijn emotionele uitlaatklep, het voelt therapeutisch om te doen alsof ik iemand anders ben. En muziek maken voelt als mijn thuis. Het is mijn plek waar ik kan verwerken. Ik heb alle drie de richtingen nodig om in balans te blijven. Mijn ouders zijn van de generatie: leer een vak, wordt er goed in en verdien er geld mee. Ik vind het toffer om allerlei leuke dingen te doen. Anders ben ik vijftig jaar en heb ik spijt omdat ik niet al mijn dromen heb nagejaagd.”

Een van die dromen: een persoonlijke documentaire maken. Dat is gelukt. “Ik kom in september met een documentaire over voodoo. Het gaat over die religie, maar ook over de band die ik met mijn vader en Ghana, zijn moederland, heb. In de film volg je mijn eerste stappen in de wereld van voodoo: iets dat groot is in mijn familie. Ik vind het spannend, maar ook nodig om te delen.”

Dzifa Kusenuh
©Zoe Karssen, Vogue Nederland, mei 2024
5/6
Native Share

Zaïre Krieger

Ze schrijft, dicht, spreekt. In haar spoken word is ze goudeerlijk, met een microfoon of met haar geschreven woorden weet ze te raken, tot diep in je vezels. Taal is zeg maar echt Zaïre Kriegers ding. 

Een houten podium, met in het midden een rode stip. Een zaal vol genodigden staart naar een twintiger, die hun vertelt over haar ervaringen als vrouw van kleur in Nederland. Daar kwam de immer rijzende raket van Zaïre Krieger (28) van de grond. “Na die Ted Talk ging het ineens heel snel. Ik kreeg een agentschap, kreeg meer klussen om te spreken en te schrijven. Dat moment heeft tot veel moois geleid.”

Zo werd Zaïre in 2021 gevraagd om de bundel van Amanda Gorman – de Amerikaanse dichter en spokenwordartist die op de inauguratie van president Joe Biden sprak – te vertalen. Dat kwam na een rel op social media, waarin mensen uitgeverij Meulenhoff vroegen waarom ze kozen voor schrijver Lucas Rijneveld om het werk van Gorman te vertalen. Ze begrepen niet waarom de uitgever voor een witte auteur koos om het werk van een zwarte vrouw te vertalen. Immers: hoe zou hij ooit weten hoe het voelt om gediscrimineerd te worden, alleen al om zijn huidskleur? Zaïre was een van de mensen die opstonden en de blinde vlek aankaartte. Rijneveld besloot van de klus te stappen, waarna Zaïre werd gevraagd. 

Zaïre Krieger in Vogue's meinummer
©Zoe Karssen, Vogue Nederland, mei 2024
6/6
Native Share

Lees het volledige interview met de zes eigenzinnige makers in het nieuwe meinummer van Vogue Nederland, dat vanaf 18 april in de winkel ligt en hier online te bestellen is.