back-to-nature-met-gisele-sinds-een-slechte-doktersuitslag-wandel-ik-10-kilometer-per-dag-302898
©Kirsten Busman

Gisele Azad (32) is geboren in Teheran en werkt al bijna tien jaar als creatief consultant in de wereld van selfcare en humanitaire projecten. Tijdens de pandemie nam ze de beslissing haar leven compleet om te gooien en op zoek te gaan naar een plek in de natuur. Voor Vogue.nl schrijft ze elke maand een column over wonen in het bos en een duurzame levensstijl. Deze week schrijft Gisele over een slechte uitslag na het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, en hoe ze sindsdien nog beter voor zichzelf probeert te zorgen.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Toen ik rond mijn dertigste verjaardag een brief in de brievenbus kreeg om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, vond ik dat meteen heel eng. Ik ben gelukkig (afkloppen) niet iemand die vaak naar de huisarts hoeft, laat staan naar het ziekenhuis. Daardoor voelde de drempel heel hoog om de test te doen.

Ik besloot om maar voor een thuistest te gaan, maar dat kan ik iedereen meteen afraden. Je moet namelijk een heel ongemakkelijke, niet-natuurlijke houding aannemen, heel goed lezen wat je moet doen en dan maar hopen dat je het goed doet. Ik deed dat niet, dus ik moest de test opnieuw laten doen door mijn huisarts.

Niet de gehoopte uitslag

Fast forward naar de uitslag: die was niet wat ik had gehoopt. Ik had een CIN3; gelukkig geen kanker, maar dat kon het wel worden. CIN3 is een ernstige afwijking in de baarmoeder, die ik zo snel mogelijk moest laten weghalen.

Uiteindelijk heb ik de ingreep twee keer moeten ondergaan omdat het de eerste keer niet volledig was verwijderd. Dit maakte me heel verdrietig en angstig, maar het zette me ook aan het denken. Ik begon me te verdiepen in hoe mijn baarmoeder werkt, wat deze afwijking precies inhield en wat ik zelf kon doen om beter voor mezelf te zorgen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Eigenlijk best wel gek, besefte ik: ik ben een vrouw en mijn baarmoeder is een essentieel onderdeel van mijn lichaam, maar toch weet ik er heel weinig over. Er heerst misschien toch nog een taboe op dit onderwerp. Zo hoorde ik voorheen bijna niemand over baarmoederhalskanker. Ik begon er heel open en eerlijk over te praten met mensen in mijn omgeving en op social media. Wat blijkt? Er zijn zo ontzettend veel vrouwen die hetzelfde meemaken. Dat was ergens heel geruststellend om te horen; je bent niet alleen.

Nog langere boswandelingen

Ook besloot ik mijn menstruatiecyclus onder de loep te nemen. Ik las onder meer het boek Period Power, geschreven door hormoonexpert Maisie Hill. Hill maakt een onderscheid tussen de verschillende fases van je cyclus, en vergelijkt deze met de seizoenen van de natuur. Hoewel Hill geen dokter is, en haar visie er slechts een van velen is op hoe je naar je menstruatiecyclus kan kijken, heb ik er zelf veel aan gehad. Sinds we in het bos wonen, probeer ik mijn (werk)dag beter in te delen. Het helpt voor mij om daarbij ook naar mijn menstruatiecyclus te kijken.

Daarnaast maak ik nu, voor mijn gezondheid, elke dag nóg langere boswandelingen – meestal van rond de 10 kilometer. Dit geeft me rust en voelt goed voor mijn lijf. Ook doe ik boodschappen op basis van de seizoenen, drink ik hooguit een wijntje per maand en probeer ik mijn stressgehalte zo laag mogelijk te houden. En als iets of iemand mij geen goed gevoel geeft, dan doe ik daar meteen iets aan – iets waar ik vroeger waarschijnlijk veel langer meer zou hebben rondgelopen.

Dus hoe vervelend de uitslag ook is, ik heb er ontzettend veel van geleerd. Laat dit jouw teken zijn om die test te doen. En wie weet om wat vaker een boswandeling te maken.

Meer lezen van Gisele? Lees hier haar column over de aflevering van ‘Het Mooiste Meisje van de Klas’, waarin ze te zien was.