Gisele Azad (31) is geboren in Teheran en werkt al bijna tien jaar als creatief consultant in de wereld van selfcare en humanitaire projecten. Tijdens de pandemie nam ze de beslissing haar leven compleet om te gooien en op zoek te gaan naar een plek in de natuur. Voor Vogue.nl schrijft ze elke maand een column over wonen in het bos en een duurzame levensstijl. Deze week schrijft ze over Norouz, een Perzische traditie vol rituelen die nog bijzonderder zijn nu ze in het bos woont.
Perzisch nieuwjaar
Gelukkig nieuwjaar. Of zoals we in het Farsi zeggen: Norouz mobarak. Op de eerste dag van de lente vier ik het Perzisch nieuwjaar. Een nieuw kalenderjaar, maar in de Iraanse cultuur is dit het begin van zoveel meer dan dat.
Ik ben niet met veel Perzische of religieuze tradities opgevoed. Toen we naar Nederland vluchtten vonden mijn ouders het belangrijk dat we zelf ontdekten waar we in geloven en hoe we dat willen uitdrukken. Ze wisten dat het al moeilijk genoeg was dat we ons aan een nieuw leven moesten aanpassen. Dus lieten ze mijn broer en mij vrij ons op onze eigen manier aan te passen. Ik ben heel dankbaar voor hoe ze met de situatie zijn omgegaan.
Norouz (Perzisch nieuwjaar) was altijd de uitzondering. Begin maart bracht mijn moeder de Perzische tapijten naar de tuin. De eerste traditie van Norouz is om je hele huis schoon te maken. Het begin van de vele rituelen die we uitvoerden om een nieuw jaar met een schone en gezonde lei te beginnen. Het huis schoonmaken staat symbool voor het reinigen van negatieve energie. Tijdens het schoonmaken van het tapijt vroeg mijn moeder altijd welke dingen ik achter me wilde laten. Ze zei dat ik daaraan moest denken terwijl ik aan het schoonmaken was, zodat de negatieve gedachten konden worden uitgewist. Dit is een gewoonte geworden en doe ik ook wel eens tijdens bijvoorbeeld de afwas.