Als ik nu een topless foto op Instagram zou plaatsen (en misschien doe ik dat wel), zouden er een paar dingen gebeuren. De moderators van het platform zouden eerst de aanwezigheid van tepels opsporen. Zitten die tepels vast aan wat wordt beschouwd als een ‘vrouwelijke borst’, dan zou de foto snel worden verwijderd wegens schending van de richtlijnen.
Hoe ze beslissen wat een ‘vrouwelijke borst’ is? Simpel gezegd hangt dat af van de hoeveelheid vetweefsel achter de tepels (ja, echt waar!). Als de borst toebehoort aan een trans man of non-binair persoon die geen topoperatie heeft ondergaan? Waarschijnlijk verwarren de kunstmatige intelligentie-censoren de borst dan met ‘vrouwelijk’. Tenzij de gebruiker overduidelijk het tegendeel bewijst (zoals ontdekt door gender non-conformerend model Rain Dove in 2018).
Gaat Instagram eindelijk de tepel bevrijden?
Als je bovenstaande nogal vreemd en onzinnig vindt klinken, heb je helemaal gelijk. En dat is iets waar Meta – het bedrijf dat eigenaar is van Instagram en Facebook – zich eindelijk van bewust lijkt te zijn. Eerder deze maand opperde de toezichtsraad van Meta – een groep academici, journalisten en politici die het bedrijf adviseert over de moderatie van zijn inhoud – dat Meta zijn richtlijnen wat betreft naaktheid voor volwassenen wijzigt. ‘Zodat deze worden beheerst door duidelijke criteria die de internationale mensenrechtennormen respecteren.’
‘Dit beleid is gebaseerd op een binaire kijk op gender en een onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke lichamen’, schreven ze, verwijzend naar het verbod op naakt van het platform. ‘Een dergelijke benadering maakt het onduidelijk hoe de regels van toepassing zijn op intersekse, niet-binaire en transgender personen.’
#freethenipple
Een positief teken van Meta, dat de onduidelijke ethiek achter het controleren van iemands lichaam op basis van geslachtskenmerken lijkt te erkennen – of in ieder geval die kant op neigt. Maar het voelt ook bijna lachwekkend. Tieners van nu zullen zich waarschijnlijk niet herinneren wat voor controversieel en veel voorkomend discussiepunt dit ooit was. Met iedereen – van Willow Smith tot Rihanna en Cara Delevingne – die free the nipple hashtags deelde en hun verontwaardiging over dubbele standaarden online uitte. De wereldwijde beweging – gestart door artiesten en activisten – is nu meer dan tien jaar oud. Dat is dus tien jaar lang iets aan de kaak stellen, keer op keer, en steeds weer aan dovemansoren gericht.
Natuurlijk was de oorspronkelijke Free the Nipple-beweging, die in 2015 voor het eerst viraal ging, niet zonder nadelen. Hoewel het sentiment goed was (waarom zou een ‘vrouwelijke borst’ gezien moeten worden als iets seksueels en zijn jongens vrij om topless te gaan?), werd de beweging al snel een soort synoniem voor blanke, cisgender, valide magere meisjes met parmantige borsten. Het begon vaag vervelend te voelen – een beetje ‘Tumblr-feminisme’. Op welke manier, vroegen tegenstanders zich af, zal een ’traditioneel’ aantrekkelijke vrouw die haar borsten ontbloot een patroon veranderen? Gina Tonic zei in Bustle in 2015: “Alleen tepels laten zien die voldoen aan (over)heersende schoonheidsnormen is totaal zinloos.”